• Укр
  • Рус

Зелені номерні знаки: що це та як їх отримати?

4036
Додати
до обраних
Поділитися

До 2020 року автомобілям з вітчизняною реєстрацією видавали номерні знаки 5 кольорів. Це традиційні білі, а також жовті – для автоперевізників, чорні – для військових та МНС, сині – для поліції та транзитні червоні. Віднедавна на автодорогах України все частіше можна побачити ще й зелені номерні знаки. Що означають зелені номери на машині, кому їх видають та чи отримують які-небудь переваги власники таких номерних знаків, допоки знають не всі. З’ясуймо разом.

Які автомобілі отримують зелені держномери?

В той час як інші кольорові номерні знаки вказують на приналежність транспортного засобу певній групі користувачів (силовики, перевізники, приватні особи), то зелені використовуються для того, аби відмітити технічні особливості самої автівки.

Відповідно до міжнародних стандартів, номерними знаками зеленого кольору «позначають» автомобілі з електродвигунами.

Проте варто зазначити, що такий номер може бути встановлений тільки на так званий чистий електромобіль, тобто такий, який живиться винятково електроенергією. Транспортні засоби гібридного типу в цю категорію не потрапляють.

Крім машин з електродвигунами, зелені номери в Україні можуть присвоюватися й автівкам, які належать волонтерським організаціям, деяким категоріям військових чи певним підрозділам поліції. Коли говорять про зелені номерні знаки, в більшості випадків мають на увазі саме екологічно чисті транспортні засоби – електрокари.

До речі, тим, хто лише планує придбати екологічно чистий транспортний засіб, радимо прочитати статтю Вибираємо електрокар: на що звернути увагу під час купівлі. В ній є чимало корисних практичних порад, які допоможуть зорієнтуватися в асортименті електромобілів.

Законодавство України про зелені номери для машин

Процедура видачі спеціальних номерних знаків для електромобілів визначається та регулюється ЗУ «Про внесення змін до законодавчих актів щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів». Після прийняття цього закону у 2020 році в Україні розпочався процес маркування електрокарів відповідно до узагальнених міжнародних норм.

З чого складаються зелені номери машин?

Зелені номерні знаки України – це комбінація із літер та цифр, не чорного, як зазвичай, а зеленого кольору. Як і традиційні номери, варіанти для електромобілів складаються з 4 блоків:

  • символ українського прапора та позначка UA в лівій крайній частині номера – вказують на те, що авто зареєстроване в Україні;
  • дві літери – кодове позначення області, в якій зареєстроване авто;
  • числова комбінація – 4 цифри, які є власне номером автомобіля;
  • дві літери в кінці – серія номерного знаку.

Якщо порівнювати зелені номери для електромобілів та звичайні білі номерні знаки, легко зауважити різницю не лише в кольорі, але й у буквених позначеннях. Зокрема, для маркування серії електрокара використовують не кириличні літери, а латинські.

Спершу використовувалася комбінація, де першою літерою була Z, а наступною будь-яка інша з латинського алфавіту (A, B, C, D і т. д.). Літера Z в номерних знаках такого типу означає zero, тобто «нуль». Таким чином вказується, що автомобіль не здійснює шкідливих викидів в атмосферу.

З недавніх пір для маркування серії електрокара також використовують комбінації, де першою літерою є Y. До речі, отримуючи номерні знаки, власник машини може сам обрати варіант – з літерою Z чи Y. А власники автівок із Z-номерами можуть змінити їх на знаки з Y-серією.

Що стосується символів на позначення регіональної приналежності автівки, тут все традиційно – дві літери кириличного алфавіту, проте лише такі, які мають тотожний символ у латиниці (А, В, С, але не У, Я, Ф тощо). Для кожної області України законодавчо закріплена своя комбінація літер.

Номерні знаки зеленого кольору бувають двох видів – на білому та жовтому тлі. Перші видають усім приватним та юридичним особам-власникам електрокарів. Другі – виключно сертифікованим перевізникам, наприклад, таксі.

Які привілеї є в автомобілів з зеленими номерами?

Зелені номери на авто дають водієві декілька переваг:

  • можна їздити смугою, відведеною для громадського транспорту;
  • на стоянках, де встановлені зарядні пристрої, інші автомобілі повинні поступатися місцем електрокарам;
  • власники «зелених» авто мають знижки на проїзд платними автотрасами, на деяких стоянках можуть залишати транспорт безплатно;
  • екологічно чисті авто можуть їздити деякими вулицями, де проїзд бензиновому та дизельному транспорту заборонено;
  • зелений номерний знак добре зчитується навіть чорно-білими камерами, що підвищує рівень безпеки.

Вибирайте електромобіль бажаної марки на OLX. Великий вибір нових авто та з пробігом по всій Україні. 

Причому привілеї передбачені не лише на території України, але й під час автомобільної подорожі за кордон. В країнах Євросоюзу для електрокарів також передбачено чимало пільг.

Які документи потрібні для отримання номерного автомобільного знаку зеленого кольору?

Власник електромобіля може отримати зелений номерний знак у процесі повторної чи первинної реєстрації транспортного засобу. Процедура отримання таких номерів не відрізняється від норм, передбачених для автомобілів з бензиновими, дизельними чи газовими двигунами.

Перелік документів, необхідних для отримання номерних знаків зеленого кольору при першій реєстрації:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • документи з митниці, що підтверджують легальне ввезення авто.

Для проходження процедури реєстрації документи слід подавати до сервісного центру МВС.

У випадку заміни номерного знаку, крім названих документів, слід також надати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. У випадку крадіжки номерного знаку для отримання нового потрібна копія заяви в поліцію.

Використання кольорових автомобільних знаків – це один із методів спростити взаємодію між учасниками дорожнього руху. Колір номера дозволяє швидко визначити приналежність транспортного засобу й чи діють для авто окремі пункти ПДР.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.