• Укр
  • Рус

Будівельник та маркетолог: які професії будуть затребувані в період відбудови України

832
Додати
до обраних
Поділитися

Як у воєнний період, так і після закінчення війни ми всі будемо відбудовувати нашу державу, робити її економічно сильною та перспективною. Від початку повномасштабного вторгнення росії 37% українців втратили роботу та наразі так її і не знайшли. Тож зараз саме той час, коли треба звернути увагу на інші спеціальності та сміливо перекваліфіковуватися. Які професії будуть популярними після війни та чи затребувані вони на ринку праці сьогодні — у свіжій аналітиці OLX Робота.

Професії майбутнього

Внаслідок агресії росії проти України знищено чимало бізнесу. За даними Європейської бізнес-асоціації, 53% її учасників працюють з обмеженнями, 3% перестали працювати. 15% опитаних асоціацією компаній скоротили працівників або відправили їх у неоплачувані відпустки.

Крім того, Міністерство економіки оцінює кількість безробітних у 2,6 млн осіб. Цифра не включає людей, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях. Більш песимістичні оцінки наводить Міжнародна організація праці. Там говорять, що у 2022 році безробітних на 2,4 млн більше, ніж у 2021 році. Держстат називає цифру 1,7 млн.

Однак в НБУ говорять, що все ж попит на робочу силу в Україні буде тільки зростати. Наголошують — після закінчення війни затребуваними на ринку праці будуть фахівці з відбудови інфраструктури держави, енергетичного та економічного секторів, військові, психологи та лікарі.

Для того, щоб відбудувати зруйновану інфраструктуру України, житлові будинки, дороги, комунікації найбільше потрібні будуть спеціалісти в будівельній сфері – будівельники, проєктувальники, архітектори. Дані звіту НБУ показали, що надалі попит у цій сфері тільки зростатиме. Зокрема, на малярів, слюсарів, електриків, зварювальників та столярів. Також змінюватимуться і підходи до будівництва — будинки будуватимуть з облаштованими бомбосховищами та аварійними сходами.

У яких сферах можна знайти підробіток в Україні

Не менший попит буде на інженерів як для сфери будівництва, машинобудування, так і для військового напряму. Також для відбудови України потрібні будуть спеціалісти у напрямі логістики — водії, далекобійники, логісти, оператори тощо. Зазначу, що ці спеціалісти історично показали себе як такі, на котрих завжди є попит, навіть у найкризовіші часи. Тому підтвердження і період війни, і період пандемії, коли сотні тисяч людей залишились без роботи, однак у сфері логістики стабільно продовжували з’являтися нові й нові вакансії.

Після російських обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури потрібні спеціалісти у сфері енергетики – фахівці з альтернативної енергетики, розвитку енергетичної інфраструктури тощо.

Міністерство економіки оцінює кількість безробітних у 2,6 млн осіб. Цифра не включає людей, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях..

Також будуть затребуваними менеджери з продажу, маркетологи. Не зупинить свій розвиток в Україні і ІТ-сфера. Все більше потрібні програмісти в усі галузі безпеки та економіки країни.

А що зараз?

Через необхідність відновлення багатьох виробництв, налагодження постачання та відбудови зруйнованої інфраструктури нині робітничі професії більш актуальні, і вже сьогодні на OLX Робота ми бачимо попит на вищезгаданих спеціалістів:

Вакансія

Кількість оголошень 

(жовтень-грудень 2022 року)

Зарплата, грн

(жовтень-грудень 2022 року)

водій

16 500

23 600

охоронець

5 000

10 300

менеджер з продажу

4 500

20 000

будівельник

3 800

23 300

електрик

1 800

20 000

Дані OLX Робота

Якщо говорити про категорії, то за нашими даними в останній квартал 2022 року найбільше пропозицій роботи було у:

  • роздрібна торгівля / продажі / закупки — понад 30 тисяч оголошень;
  • логістика / склад / доставка — більше 18,5 тисяч оголошень;
  • виробництво / робітничі спеціальності — 16,5 тисяч оголошень;
  • готельно-ресторанний бізнес / туризм — 11 тисяч оголошень.

Як залишатися затребуваним на ринку праці?

Якщо через війну ви залишилися без роботи, не втрачайте надію, а почніть вивчати нові сфери, раджу саме ті, які вже сьогодні і у майбутньому будуть затребуваними в Україні. З чого почати?

“Проінспектуйте” свої навички, наявні знання, здібності. Що вам легко дається, в яких іще сферах маєте досвід, або знання. Розуміння своїх сильних сторін є дуже важливим і саме від них є сенс відштовхуватись.

Оберіть свою сферу. Почніть з того, що отримайте максимально повну інформацію про напрям, який вас найбільше зацікавив. Далі співставте власні знання, навички та досвід і спробуйте «відчути» або змоделювати свою можливу роль у цій сфері.

Будьте ініціативими. Не варто чекати, що робота знайде вас сама, або що хтось, чи держава мають подбати про вас. Сила українців у гнучкості, вмінні реагувати на обставини. То ж реагуйте і ви. Моніторте вакансії, проактивно відгукуйтесь. Адже попри усталений наратив, що роботи немає, навіть зараз у складні часи, можу впевнено сказати, що для тих хто шукає – робота є.

Понад 33 тис активних вакансій зараз лише на майданчику OLX Робота – тому підтвердження.

І це в часи блекауту, постійних бомбардувань та низького сезону ринку праці.

Постійно навчайтесь. Це дасть можливість вам завжди бути в курсі тенденцій галузі. Ставте більше питань у вибраній вами сфері. Коли ви опановуєте нові навички, ви підвищите свою ринкову цінність та швидше зможете знайти роботу.

Якщо ж ви не впевнені в своїх якостях або зовсім не знаєте, як презентувати себе на ринку праці, то раджу пройти тестування, наприклад, у кадровому агентстві чи центрі зайнятості. Це дасть можливість визначити ваші схильності та переваги. Також скласти перелік професій, які максимально відповідають типу інтелекту та типу особистості можна за допомогою тестування на спеціалізованих безкоштовних платформах — Платформа з профорієнтації та побудови кар’єри Міністерства освіти і науки України www.hryoutest.in.ua (для молоді) або Штучний інтелект виявлення здібностей до професій www.interactive-resume.in.ua (для дорослих).

Також важливий момент на який я хочу звернути вашу увагу це те, що при пошуку роботи дуже важливо правильно та структуровано подавати інформацію про себе. Так роботодавець зможе швидко дізнатися про вас все необхідне як про кандидата та прийняти рішення щодо подальшого спілкування. У нас на сервісі OLX Робота це можливо завдяки функціоналу “Профіль кандидата”. Після його заповнення, ви регулярно будете отримувати пропозиції релевантних вакансій. Цей профіль стане вашою якісною візитівкою, за допомогою якої можна швидко відгукуватися на вакансії – всього в один клік.

Як правильно презентувати себе на ринку праці?

Хочу наголосити, що не варто відгукуватися на одне оголошення кілька разів.. Відгук має містити основну та важливу інформацію про вас. Не забувайте про супровідний лист. Він має бути лаконічним, напишіть чому ви обрали саме цю вакансію? Чому вважаєте, що підходите на це місце та чим будете корисні? Це все допоможе роботодавцю більше зрозуміти про вас, а вам, зрештою, знайти себе у новій професії. Спілкуйтесь ввічливо та грамотно, радить керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.