• Укр
  • Рус

Що таке мікрозелень і як виростити її вдома

13
Додати
до обраних
Поділитися

Мікрогрін — це маленькі паростки з декількома листочками, що зріють до 10 днів. Раніше такою зеленню прикрашали страви, сьогодні ж їх активно використовують у харчуванні. Вирощувати мікрозелень своїми руками на підвіконні зможе кожен.

Користь мікрозелені

Через свою «молодість» паростки містять максимум корисних речовин. Вони стимулюють ріст клітин людини та впливають на імунну систему, зміцнюючи її.

Близько 98 % мікрозелені повністю засвоюється організмом. Насичений смак та запах зроблять ваші страви смачнішими.

На OLX ви можете купити мікрозелень готову, у горщиках, або насіння для її вирощування.

Яке насіння підходить для мікрогріну

Вирощування мікрозелені в домашніх умовах можливо, якщо ви виберете безпечні культури. Для цього підходять:

  1. Кінза або коріандр. Рослина корисна для серця, містить багато калію і фосфору, відрізняється пікантним смаком.
  2. Рукола. Містить аскорбінову кислоту, корисна для імунної системи, на смак гіркувата.
  3. Буряк. Тонізує організм, покращує травлення, поєднують його з іншими салатами.
  4. Редис. Має протинабрякову дію, значно покращує смак м’ясних страв, містить мінерали та вітаміни.
  5. Соняшник. Зміцнює нервову систему, уповільнює старіння шкіри, має ледве солодкуватий смак.
  6. Горох. Багатий на вітаміни А, В, С і фосфор, хрумкий і ароматний із приємним смаком.
  7. Червона капуста. Містить багато каротину, допомагає травленню та імунітету.

Якщо ви полюбляєте солодкі добавки до салатів і бутербродів, можете придбати насіння кукурудзи, паростки якої містять багато заліза, цинку, кобальту, натрію. Не менш корисна та смачна мікрозелень пшениці, гречки, льону, амаранту тощо.

Що не треба вирощувати для мікрогріну

Для вирощування мікрозелені підходять не всі рослини. Деякі з них містять соланін — отруйний елемент. Тож заборонено використовувати солодкий перець, картоплю, томати, баклажани та квасолю.

Небажано мікрогрін вирощувати з насіння гарбузів. Воно не отруйне, але має неприємний гіркий смак.

4 головних питання про вирощування мікрозелені

Для вирощування мікрогріну краще обирати спеціальне насіння, призначене саме для цього. Звичайне насіння овочевих культур перед продажем обробляють хімічними препаратами, щоб захистити від хвороб та мікроорганізмів. На зрілі рослини та плоди це не впливає, а з молодими паростками хімікати можуть потрапити до організму людини.

Як садити мікрозелень?

Швидко виростити мікрозелень у домашніх умовах можна, створивши невеликий парник. Звичайний спосіб посадки:

  • замочіть насіння на час, вказаний на пакуванні;
  • в ємність покладіть ґрунт чи садову землю шаром до 4 см;
  • викладіть насіння мікрогріну щільно всією площиною на землю, змочіть пульверизатором та присипте знову землею;
  • контейнер краще накрити прозорою кришкою, плівкою, склом тощо.

До зростання паростків треба тримати землю під накриттям на добре освітленому підвіконні.

Який субстрат обрати?

Субстрат має бути кокосовий або лляний. Його знадобиться небагато — 3–4 см. Є вже готові набори для вирощування, де вам треба тільки поливати насіння. У такому випадку субстрат йде в комплекті.

Як вирощувати та доглядати?

Догляд за мікрогріном під час вирощування простий — велика кількість світла та вологи. Зазвичай змочувати ґрунт треба тричі на день. Після того, як з’являться паростки, треба зняти накриття. Перші листки зрізаються, а наступні вже можна їсти.

Які створити умови для мікрогріну?

Усі умови, що потрібні мікрозелені: тепло, вологість та світло. Ці рослини, на відміну від звичайної зелені, не потребують додаткового освітлення лампами. Їм загалом вистачає природного світла вдень, якщо горщик стоїть біля вікна. Проте взимку або ж на північному вікні можна використовувати фітолампу.

Способи вирощування мікрогріну

Мікрогрін насіння можна вирощувати з ґрунтом класичним методом, а можна використовувати альтернативний варіант та позбавитися субстрату.

Технологія вирощування мікрозелені можлива без залучення звичайної основи. Замість ґрунту та субстрату беруть марлю, ватні диски або паперові рушники. На них розкладають мокре насіння. Важливо протягом дня змочувати основу, щоб вона не пересихала.

Також без ґрунту можна виростити мікрозелень:

  • у банці — замість кришки використовують марлю, банку нахиляють, щоб насіння лежало на тканині;
  • на лляних килимках — перед використанням агрокилим замочують на 7 хвилин у теплій воді;
  • на гідрогелі — варіант для тих, хто забуває своєчасно поливати мікрозелень.

Добрива можна не додавати в ґрунт під час вирощування мікрогріну — достатньо звичайної чистої води.

До яких страв додають мікрогрін

Мікрозелень дуже корисна, тож додавати її можна до різних страв: запечене м’ясо, смажена риба, салати з овочами. Іноді солодкувату зелень додають до фруктових смузі.

Мікрозелень базиліку ідеально підходить для пасти з морепродуктами, рукола — до бутербродів із шинкою, яєць пашот тощо. Ви можете проводити безліч кулінарних експериментів, якщо виростите мікрогрін у домашніх умовах.

Поділитися
Додати
до обраних
Грілки: їх різновиди та як користуватися | Блог OLX

Грілки: їхні різновиди та як користуватись

Як правильно користуватися грілкою? ✔️ Види грілок та їх призначення. ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.

Дізнайтесь про найцікавіше

Підпишіться на розсилку повідомлень про нові статті у нашому блозі. Оберіть рубрику або декілька рубрик, що вас цікавлять, і ми надсилатимемо вам сповіщення після публікації нових матеріалів.

Обіцяємо: це не буде занадто часто!