• Укр
  • Рус

Сад і город для початківців. Як виростити вдалий врожай з першої спроби

1750
Додати
до обраних
Поділитися

Дачники та щасливі власники садово-городніх активів, ваш час настав! Погляньте у вікно — впевнені, що ваші сусіди вже вийшли на грядки, дістали ящики із розсадою, сапки та граблі та взялися до роботи. Жодного тиску, але пора їх наздоганяти!

Якщо на городі чи в саду ви поки що новачок, врожаї не найкращі та ви не впевнені, з чого слід розпочати, не переймайтеся — OLX допоможе. Уже розповіли про головне нижче!

Підготовка ґрунту від А до Я.

Головний ваш ресурс — земля, тому про неї варто подбати насамперед. Щоб не отримати сюрприз у вигляді невдалого врожаю чи зіпсованих коренів ще на етапі висаджування, варто врахувати кислотність та поживність ґрунту.

Як дізнатися кислотність ґрунту.

Ідеально, коли pH (рівень кислотності) нейтральний — від 5,5 до 7,5. Саме за такого значення більшість рослин будуть рости найкраще. Як це перевірити?

Звісно ж, найточніший результат дадуть спеціальні прилади для визначення кислотності — їх можна придбати у магазині. Можна також віддати ґрунт на аналіз до спеціальної лабораторії, якщо ви довіряєте лише фахівцям. Є і простіші, народні, методи. Ось один із них.

Залийте окропом жменю листя чорної смородини або вишні та зачекайте, поки настоїться. Після охолодження води додайте у склянку трішки землі з ділянки. Якщо вода почервоніє чи стане рожевою, ваш ґрунт занадто кислий, якщо посиніє — слабокислий, позеленіє — нейтральний. Просто, авжеж?

Не хвилюйтеся, якщо кислотність вашої ділянки не в нормі, — це можна змінити. На OLX ви легко знайдете додатки (вапно, доломітове борошно, крейду), які підвищують кислотність ґрунту. А для зниження кислотності підходять мінеральні добрива (наприклад, азотні, чи селітра).

Як визначити поживність ґрунту.

Від кількості поживних речовин у ґрунті залежить те, наскільки він буде родючим, тобто скільки із посаджених рослин проростуть. Перевірити цей показник, як і кислотність, можна у лабораторії чи спеціальними приладами — так ви отримаєте точний результат та усі потрібні показники. Можна скористатися і народними методами.

Викопайте трішки вологої (але не мокрої) землі та спробуйте зробити з неї кульку, а кульку розкачати у джгутик. Якщо не можливе навіть перше, і ґрунт розсипався, значить, він піщаний, бідний та потребує великої кількості добрив. Кулька вдалася, а джгутик — ні, отже, ваш ґрунт містить домішки глини, але не дуже поживний.

Якщо все вийшло, рухаємося далі — робимо із джгутика кільце. Чим міцнішим та еластичнішим воно буде, тим більше глини у вашому ґрунті. Обирайте добрива відповідно до цього і потреби рослин, які ви вирощуватимете!

До речі, на родючих ґрунтах ростуть особливі бур’яни. Якщо помітите на ділянці чистотіл, снить, таволгу, іван-чай, підліски, мокрицю, малину, лободу та кропиву, з вашим ґрунтом усе нормально!

Не хвилюйтеся — ґрунт можна легко підживити і наситити потрібними речовинами. Є перевірений, проте доволі складний метод: викопати яму, накопичувати там органічні відходи та чекати утворення компосту. На щастя, цей шлях уже давно спростили, і замість саморобного компосту можна купити готовий (або звичайні органічні добрива відповідно до ваших потреб). Де їх шукати? Звісно, на OLX!

Як визначити поживність ґрунту

Грядки: розмір та розташування.

Не існує універсального розміру грядок, який підходив би для всієї городини. Це індивідуальний показник, який може та буде змінюватися залежно від того, що саме ви плануєте саджати, тож радимо перевірити це заздалегідь.

Зазвичай городні культури добре ростуть на грядках шириною 80–100 см і висотою 15–20 см. Щодо довжини — тут на ваш розсуд. Для чого саме такі розміри? Бо буде легше доглядати за городиною та зберігати баланс щільності насаджень і вільного простору для рослин. Саме за такої розмітки у ґрунті найкраще утримується волога! Ще одна порада від бувалих дачників — висадження під дощечку.

Кладемо широку дощечку, вздовж неї висаджуємо у канавку рядок. Потім, обертаючи її раз чи двічі паралельно до висадженої лінії, закладаємо новий рядочок. Так грядки без складних вимірів вдаються ідеальними!

Розсада: як підготувати і виростити.

Підготовка розсади — один із найважливіших аспектів на старті весняного сезону.
Якщо ви плануєте вирощувати свою розсаду, обов’язково подбайте про належне зберігання насіння ще до процесу пророщування. Про нюанси зберігання варто дізнатися заздалегідь — ми не будемо їх перераховувати, адже для кожної рослини вони індивідуальні.
Для окремих овочів оптимальна температура зберігання насіння — від +5 до +12. Якщо вона буде вищою, насіння почне проростати, а занадто висока вологість (понад 60%) швидко зіпсує насіння.

Як підготувати розсаду.

  • Не забувайте про світло. Із початком пророщування розсаді його потрібно багато, тому важливо розмістити її у правильному місці або використовувати штучне освітлення.
  • Не заливайте розсаду. До перших паростків зволожувати її необхідно пульверизатором раз на добу, а тоді нехай декілька днів відпочине. Коли сіянці уже підгорнуті та проріджені, волога їм потрібна раз на тиждень, а після появи листочків поливайте її частіше — так, як потрібно саме цій культурі.
  • Перед висаджуванням забезпечте розсаду додатковим живленням. Для цього можна використати розчин добрив або компост.
  • Розсаду варто висаджувати тоді, коли до цього будуть готові й вона, і ґрунт. Визначають це за температурою, висотою, товщиною стебла та кількістю листя (зазвичай висаджують розсаду, на якій є 2–3 листочки).

Якщо ж саморобні ящики з плівкою, контроль вологості та тривожне очікування перших паростків — не ваша байка, маємо хороші новини: на OLX є безліч оголошень про продаж уже готової розсади із доставкою на вашу ділянку.

Як підготувати розсаду

Інструменти — обираємо найнеобхідніше.

Усі ветерани саду та городу знають: головне, щоб садовий інвентар був зручним і легким, адже працювати з ним доведеться довго, а регулярний шопінг у пошуках лопати не завжди буває на часі.

Що обов’язково має бути у вашому арсеналі?

  • Лопата. У більшості випадків підійде міцна сталева із загостреним краєм. Для ґрунту з дерном рекомендують штикову лопату із титановим лезом, а для жорсткого кам’янистого ґрунту краще обрати міцні сталеві вила.
  • Сапка і граблі. Будуть корисні як під час підготовки грядок, так і після закінчення сезону. Головне — обрати легке руків’я, яке підходить під ваш зріст, та міцне кріплення.
  • Секатор. Тут усе просто: обираємо найгостріший. Не шкодуємо бюджету, щоб не довелося гострити або й зовсім змінювати інструмент щосезону.

Тисячі оголошень із садовим інвентарем знайдете у розділі «Дім і сад» на OLX.

Шкідники — позбуваємося безпечно

Шкідники — позбуваємося безпечно!

На старті сезону обов’язково подбайте про захист саду та майбутнього врожаю від хвороб і шкідників — лише так згодом не доведеться шкодувати про втрачені рослини. Використовувати можна як ефективні хімічні засоби, так і безпечні народні методи.

Як уникнути помилок?

  • Розміщуйте рослини так, щоб вони не заважали одна одній рости. Малі проміжки — передумови для розвитку хвороб. Наприклад, грибка, що може вразити і одну з культур, і всі.
  • Регулярно перевіряйте рослини — чи немає шкідників і хвороб. Якщо виявили проблему, варто не лише виправити її, а й звернути особливу увагу на сусідні рослини від зараженої.
  • Народні способи боротьби зі шкідниками не гарантують цілковитої безпеки ні для вас, ні для рослин. І хімічні, й органічні засоби варто обирати відповідно до культури, яку ви вирощуєте, та використовувати відповідно до інструкції.

Як бачите, земля потребує багато турботи й уваги. Проте будь-яка робота у саду і на городі може стати приємною та корисною, якщо ви впевнені у тому, що робите. Тим паче, що овочі та фрукти із власної грядки завжди смачніші, аніж із магазину, чи не так? Тож бажаємо вам успіхів і гарних врожаїв!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.