• Укр
  • Рус

Економно, екологічно та незалежно: чому варто обрати альтернативні джерела енергії

179
Додати
до обраних
Поділитися

Альтернативні джерела енергії не використовують традиційних вугільних, нафтових чи газових видів палива. Натомість вони працюють на сонячній, вітровій, геотермальній, гідро- та інших видах енергії, які отримуються із природних джерел.

Наразі використання альтернативних джерел енергії набуває дедалі більшої популярності. Люди купують сонячні панелі, вітрогенератори та теплові насоси і для дому, і для офісних приміщень. Особливо актуальним це стало під час зимового блекауту, коли відбулися перебої централізованого постачання тепла, гарячої води та опалення.

Чому варто обрати альтернативні джерела енергії

Водночас існують і інші фактори, що можуть вплинути на вибір.

  • Економія коштів. Встановлення альтернативних джерел енергії уможливлює зменшення рахунків за електрику та паливо. Крім того, вони можуть стати довгостроковою інвестицією і дозволити зекономити кошти у майбутньому.
  • Екологічність. Сонячна, вітрова, гідро- та геотермальна енергія не спричиняють шкідливих викидів у атмосферу.
  • Незалежність від постачальників енергії. Встановлення таких систем робить домогосподарство більш автономним. Саме тому ви не будете турбуватися через відсутність тепла чи гарячої води через проблеми постачальника.

Альтернативні джерела енергії: їхні переваги та недоліки

Альтернативні джерела енергії їхні переваги та недоліки

Сонячні панелі (фотоелектричні модулі) працюють за простим принципом: перетворюють світлову енергію на електричну за допомогою фотопластин. Вони мають різну потужність — від 50 Вт до 10 кВт — і можуть видавати від 12–24 В напруги.

Залежно від технології виготовлення фотопластин є декілька видів сонячних панелей.

  • Монокристалічні є найбільш потужними та ефективними. Вони майже на 100% виготовлені з очищеного кремнію. Експлуатаційний термін складає 25–40 років.
  • Полікристалічні пластини побудовані з неоднорідних та слабоочищених кремнієвих структур, а тому відрізняються порівняно нижчою ціною. Вони популярні серед власників приватних будинків, зокрема заміських.
  • Тонкоплівкові варіанти сонячних батарей створюються шляхом напилення кремнію на фольгу або скло в умовах вакууму. Цей тип панелей є найдешевшим та при цьому естетичним. Водночас вони мають низьку ефективність (на рівні 13% віддачі енергії) і короткий строк експлуатації (в середньому — до 5 років).

Щоб підібрати правильний тип сонячної панелі, вам необхідно визначитися з місцем її встановлення. Від погодних умов, площі поверхні та щільності навколишньої забудови буде залежати, скільки енергії ви зможете отримати.

Альтернативні джерела енергії: які є різновиди та що вибрати

Ціна на сонячні панелі варіюється від 500 грн за малопотужні вживані панелі до 7000 грн за високотехнологічні панелі від європейських виробників. Усе залежить від потужності та типу пластин, але ви неодмінно знайдете свій варіант на OLX!

Зверніть увагу: в Україні недостатньо потужностей для утилізації сонячних панелей, строк експлуатації яких завершився. Тому вам потрібно буде подбати про те, куди відвезти використані панелі для безпечної утилізації.

Найпопулярнішими виробниками сонячних панелей є компанії Risen, Longi, Trina, Jinko та ін.

Альтернативні джерела енергії

Вітрогенератор — це пристрій, який перетворює вітрову енергію на електричну. Потоки вітру обертають ротор вітряка, який з’єднаний з генератором і контролером. Така електростанція може забезпечити електрикою невеликі будинки, гаражі, теплиці тощо. Найчастіше їхня потужність складає від 400 Вт до 5 кВт, а початкова ціна на OLX становить 300 USD за новий і 200 USD за вживаний вітрогенератор.

Як вибрати вітрогенератор для дому й маленького бізнесу

Ці системи виробляють напругу від 12 до 24 В, а тому їх можна під’єднати до інвертора, щоб отримати 220 В змінної напруги, або до акумулятора, щоб накопичити енергію на майбутнє. Також вітрогенератори доволі автономні, тож вам не потрібно буде постійно слідкувати за їхньою роботою і здійснювати складне техобслуговування.

Водночас є й декілька недоліків, на які варто зважати під час вибору:

  • непостійність вироблення електричної енергії через погодні умови;
  • необхідні додаткові технічні засоби регулювання частоти й потужності, оскільки сила вітру не є однаковою постійно;
  • резервні потужності або акумулятори, які можуть знадобитися під час особливо вітряної погоди для запобігання перевантаження системи.

На ОЛХ ви знайдете вітрогенератори таких компаній, як Vevor, Cool&Fun, Lely Aircon тощо.

теплові насоси

Також в Україні стають популярними теплові насоси — прилади, які використовують тепло зовнішнього середовища для обігріву чи охолодження будинків. Тепловий насос здатний виробити близько 3–5 кВт теплової енергії, використовуючи всього 1 кВт електричної енергії.

Вони поділяються на три типи:

  • ґрунт-вода, які використовують тепло ґрунту;
  • вода-вода, що використовують тепло підземних вод;
  • повітря-вода — використовують тепло повітря.

Теплові насоси доволі ефективні та економні для обігріву та забезпечення будинку гарячою водою. Водночас вони потребують ретельного обслуговування, оскільки використовують потужні компресори. Ще одним недоліком теплових насосів є їхня тривала окупність.

Популярними виробниками теплових насосів, які можна знайти на ОЛХ, є компанії Octopus, LG та EVO. Вартість їхньої продукції — від 100 000 грн за 9 кВт.

Опалювати будинок з їхньою допомогою краще через теплу підлогу і теплі стіни, що потребує додаткових витрат. Для охолодження будинку можна використати систему фанкойлів (вентилятор + радіатор).

Популярними виробниками теплових насосів, які можна знайти на ОЛХ, є компанії Octopus, LG та EVO. Вартість їхньої продукції — від 100 000 грн за 9 кВт.

Рекомендації щодо вибору альтернативних джерел енергії

Перед вибором ми радимо добре поміркувати.

  • Вивчіть свої потреби. Визначте, скільки енергії потребує ваш будинок та які альтернативні джерела можуть задовольнити ці потреби.
  • Дізнайтеся, які з джерел найбільше відповідають місцевим умовам та дозволяють максимально використовувати природні ресурси.
  • Розрахуйте вартість встановлення та експлуатації. Вибір джерела може залежати від вашого бюджету та очікуваної економії.
  • Подумайте над способами зберігання енергії для використання у нічний час або в періоди недостатньої потужності.
  • Розгляньте можливості підтримки від держави. Законом України «Про електроенергетику» передбачено встановлення «зеленого» тарифу, що передбачає виплату винагороди за генерацію електроенергії із відновлюваних джерел енергії. Наразі ця програма тимчасово призупинена на період воєнного стану.
  • Зверніться до фахівців. Вони можуть допомогти вам із найбільш ефективним рішенням відповідно до ваших потреб.

Альтернативні джерела енергії — це сучасні технології, які допомогли українцям під час енергетичної кризи та стануть у пригоді ще не раз. Їхня популярність лише зростає, а на ринку з’являється все більше вигідних пропозицій від світових виробників. Саме тому варто вже зараз обрати для себе найкращий варіант сонячної чи вітрової генерації для того, аби зберегти кошти і довкілля в майбутньому.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.