• Укр
  • Рус

Як почистити ноутбук від пилу

114
Додати
до обраних
Поділитися

Під час роботи з ноутбуком ми можемо помітити, що техніка починає сильно нагріватися, шуміти, виникають різноманітні проблеми. Це не означає, що терміново потрібен комп’ютерний майстер — можливо, прийшов час просто почистити ноутбук від пилу.

Коли ноутбук потребує чищення?

Чищення ноутбука від пилу рекомендується робити регулярно, кожні 6–9 місяців (за наявності домашніх тварин або зміни умов експлуатації). Під час інтенсивної роботи гаджет засмічується, що можна зрозуміти завдяки різним проявам:

  • техніка сильно шумить, інтенсивність шуму збільшується протягом часу;
  • ноутбук сильно гріється під час експлуатації;
  • кнопки залипають;
  • вентилятор працює, але не справляється із завданням;
  • запуск ноутбука займає більше часу;
  • техніка мимоволі вимикається через перегрів.

Усі ці прояви свідчать про необхідність термінового проведення процедури чищення.

Як підготуватися до чищення ноутбука

Перед тим як почистити ноутбук від сміття, варто підготувати все необхідне:

  • ватні палички;
  • зубочистки;
  • ганчірку з мікрофібри;
  • пензлик із жорстким ворсом;
  • засіб для чищення екрана;
  • викрутки різної конфігурації;
  • балончик зі стисненим повітрям;
  • піну для чищення поверхонь гаджетів;
  • ручний пилосмок із функцією видування.

Обов’язково придбайте антистатичні рукавички — вони дають змогу провести маніпуляцію без ризику пошкодження техніки.

Як почистити ноутбук від пилу без розбирання

Якщо вам цікаво, як почистити ноутбук від пилу зовні, потрібно дотримуватися певного алгоритму дій, щоб не робити двічі одну роботу або не нашкодити гаджету.

Мікрофіброву ганчірку обробіть спреєм для чищення екрана та зніміть поверхневий пил із дисплея.

Перед тим як почистити клавіатуру ноутбука, стисніть пристрій руками з обох боків, переверніть та обережно струсіть — це допоможе пилу та бруду випасти з-під клавіш. Ватну паличку обробіть спреєм та обережно протріть простір між кнопками. Витріть клавіші мікрофібровою ганчіркою. Якщо бажаєте, можна оновити букви на клавішах — у розділі аксесуари для ноутбуків пропонуються спеціальні наліпки для клавіатури.

Входи для кабелів та навушників вичистить ватними паличками, зволоженими спреєм. Шматки бруду можна витягнути зубочисткою. На цьому етапі треба поводитися дуже обережно, щоб не завдати шкоди техніці.

Продуйте порт і вентиляційний отвір, використовуючи балончик зі стисненим повітрям. Повітря направляйте так, щоб воно не попадало безпосередньо у вентиляційний отвір або порт.

Обережно протріть корпус і тачпад ганчіркою з піною.

Чистка ноутбука від пилу з розбиранням

Процедура розбирання ноутбука нескладна, але потребує максимально дбайливого проведення маніпуляцій, використання певних знань та інструментів. Якщо ви не впевнені у власних силах, не знайомі з конструкцією гаджета або якщо він ще підлягає гарантії, тоді краще доручити цю справу спеціалістам.

Якщо ви вирішили розбирати техніку власноруч, тоді радимо запам’ятовувати, звідки ви зняли ту чи іншу деталь — їх потім потрібно буде повернути на місце. Для дрібних гвинтиків можна використовувати коробочку, щоби під час розбирання вони не загубились.

Як розібрати ноутбук?

Перш ніж розібрати пристрій, необхідно переконатися, що гаджет відключено від мережі. Також варто витягнути акумуляторну батарею.

Закрийте ноутбук і переверніть його задньою частиною догори. Викрутіть болти та зніміть задню кришку. Дійте рішуче, але обережно.

Зняття радіатора

Відкрутіть кілька шурупів, що розташовані поблизу процесора, відеокарти та вентилятора охолодження. Відокремте систему охолодження, що складається з вентилятора, радіатора й теплопровідних трубок. Краще робити це після того, як ноутбук працював деякий час — термопаста нагріється і відокремити систему охолодження буде простіше.

Очищення радіатора від пилу й залишків термопасти

Використайте балончик зі стисненим повітрям, щоб очистити від пилу ребра радіатора та всю систему охолодження. Краєм пластикової картки видаліть стару термопасту. Змочіть ганчірку в денатурованому або ізопропіловому спирті та очистіть поверхні від залишків термопасти. Після цього не торкайтесь очищених поверхонь та подбайте, щоб на них ніщо не попадало.

Як почистити кулер

Перед тим як почистити вентилятор у ноутбуці, необхідно його відключити. Пензликом приберіть забруднення біля того місця, де кріплять лопаті. Ви можете змастити кулер, якщо відчуваєте в цьому потребу. Для цього зніміть вентилятор із кріплення, відліпіть захисну наклейку, щоб отримати доступ до валу. Наберіть у шприц спирт, налийте кілька крапель у кулер та проверніть. Видуйте зайву рідину. Повторюйте маніпуляцію допоки не зникнуть усі перешкоди для обертання. Додайте невелику кількість мастила після висихання спирту.

Очищення процесора й чіпа відеокарти

За допомогою балончика зі стисненим повітрям видаліть пил з усіх доступних ділянок. Подальше видалення термопасти з процесора та чіпа відеокарти не відрізняється від аналогічної дії із системою охолодження.

Нанесення нової термопасти

Нанесіть невелику кількість нової термопасти на центр чіпа та розподіліть всією поверхнею, користуючись пластиковою карткою, що попередньо оброблена спиртом. Шар термопасти не має бути товстим (завтовшки з аркуш паперу). Напівпрозорий шар термопасти можна нанести також на поверхню радіатора, що буде контактувати із чіпом. Використання великої кількості термопасти може заважати якісному охолодженню.

Повернення радіатора на місце

Максимально акуратно встановіть радіатор. Треба, щоб він із першого разу встав у потрібну позицію, щоб не довелося заново переробляти весь процес (термопаста може «зайти за краї»). Обережно порухайте встановлену систему охолодження за горизонталлю, щоб забезпечити найкращий контакт із чіпами.

Збирання ноутбука

Встановіть усі шурупи на місця, але не затягуйте — просто не дуже сильно закрутіть їх хрест навхрест. Після цього вже затягніть шурупи. Очистіть від пилу кришку ноутбука та прикрутіть її на місце.

Як часто треба чистити ноутбук від пилу?

Періодичність чищення ноутбука від пилу буде залежати від умов його використання. Якщо ви строго дотримуєтеся правил з експлуатації, що вказані в інструкції, тоді таку процедуру необхідно проводити раз на 36 місяців. Якщо правил експлуатації ви дотримуєтесь частково, тоді строк зменшується до 24 місяців. За умови повного нехтування правилами періодичність чищення становить 6 місяців.

Під час роботи в запорошеному приміщенні робіть чищення раз на 18 місяців, а за наявності домашніх тварин — раз на 6–9 місяців. У випадку, коли збігається кілька чинників, необхідно вибирати найменше значення періодичності.

Ці прості поради допоможуть вам регулярно самостійно чистити ноутбук від пилу та бруду, щоб техніка мала довгий термін експлуатації. Якщо ж ви не впевнені у власних силах, краще звернутися до спеціалістів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.