• Укр
  • Рус

Як облаштувати дитячий майданчик

484
Додати
до обраних
Поділитися

Ще не так давно різноманітні гойдалки, пісочниці, каруселі були доступні для малечі здебільшого на громадських дитячих майданчиках чи на території дитсадка, школи. Тепер усе частіше ігрові зони для малюків батьки облаштовують на дачах, подвір’ях приватних будинків. Одні для цього шукають готові рішення в магазинах, інші роздумують, як зробити дитячий майданчик своїми руками.

Проте в обох випадках варто пам’ятати, що дійсно зручний і безпечний дитячий майданчик — це простір, у якому все продумано до дрібниць. Що встановити в ігровій зоні та як її правильно оформити — розповідаємо в статті.

Визначаємо розміри майданчика

Перед тим як зробити проєкт дитячого майданчика, треба визначитися з розташуванням та розмірами ігрової зони.

Варто вибирати місце, за яким зручно спостерігати через вікна будинку, з кімнат, де дорослі проводять більшість часу. Також важливо, щоб майбутня ігрова зона була якнайдалі від господарських будівель, септиків тощо, захищена від протягів.

Якщо плануєте на території займатися городництвом чи садівництвом, тоді ділянку з родючою землею краще залишити під аграрні потреби, а для майданчика згодиться і неродюча місцина з важкою геологією.

Зверніть увагу й на інтенсивність освітлення ділянки — вона не має бути повністю в тіні чи під сонцем. Приблизно 2/3 майданчика бажано розмістити в затіненій зоні (там можна розташувати гойдалки, пісочницю). Сонячна частина підходить для басейну, активних ігор.

Не менш важливо вибрати правильні розміри під майбутню ігрову зону. Якщо розробляєте креслення дитячого майданчика самостійно, тоді варто звернути увагу на рекомендації ландшафтників щодо оптимальних розмірів ігрового простору на дачі чи подвір’ї приватного будинку:

  • для малюків у віці до 6 років — не менше 9 м кв.;
  • для дітей 6–12 років — не менше 15 м кв.;
  • по боках від гойдалок закласти «смугу безпеки», не вужчу за 2 м.

На OLX можна купити готовий дитячий майданчик із усіма бажаними гойдалками під конкретні розміри ділянки подвір’я.

Загалом розмір майданчика залежить від кількості предметів, які на ньому будуть розташовані, а також віку та кількості дітей.

Ідеї для дитячого майданчика

Що розмістити на дитячому майданчику, залежить від розміру ділянки та бюджету. Типова ігрова зона, як мінімум, складається з пісочниці, гойдалки, гірки, грибка. Якщо є можливість, на ділянці можна розмістити й басейн дитячий — каркасний чи надувний. Проте оформлення залежить і від віку дитини.

Ось декілька ідей, як облаштувати дитячий майданчик для різного віку:

  • від 2–3 до 6 років — невелика гірка, гойдалки, спортивні снаряди, місце для їзди на велосипеді та рухливих ігор;
  • до 12 років — ігрові комплекси з канатним парком;
  • 12–16 років — спортивний майданчик із сіткою для волейболу, тенісу чи бадмінтону, баскетбольне кільце, турніки, вуличні тренажери.

Проте й батькам, які планують купувати готові дитячі майданчики, і тим, які будуть облаштовувати ігрову зону самостійно, варто знати, на що звертати увагу під час вибору елементів до неї.

Пісочниця

Стандартна пісочниця для дитячого майданчика має форму прямокутника чи круга. Дизайнерські вироби можуть мати більш оригінальний вигляд. Якщо ж батьки планують оформляти дитячі майданчики своїми руками, тоді без особливих труднощів зможуть змайструвати пісочницю самостійно на свій смак.

Загалом пісочниці розрізняються за:

  • типом — бувають відкриті, закриті (кришка захищає пісок від намокання і сміття), пісочниці-столи;
  • матеріалом — дерев’яні і пластикові;
  • конструкцією — з дном і без нього;
  • розміром.

Деякі моделі можуть мати дашок для захисту від сонця, окремі зони для ігор із піском і водою, облаштовані місця для сидіння.

Гойдалки

Гойдалки для дитячих майданчиків бувають:

  • класичні — можуть бути одно- і двомісні, підвісні чи з опорами, моделі для малюків — з додатковим захистом (ремні, бампер);
  • балансирі — слушний вибір для майданчика, на якому частіше бавляться двоє дітей чи більше;
  • качалки — гойдалки на пружині, бувають у формі машинок, кораблів, літаків тощо.

Гойдалки роблять із пластику, дерева, металу. Вибираючи модель, варто зважати, на який вік і вагу розраховано гойдалку (вказується в описі до виробу), а також на міцність та надійність каркаса, кріплень.

Карусель

Розрізняються за формою, розміром, матеріалом, кількістю місць. Бувають з електродвигунами й такі, що приводяться в дію вручну. Для маленьких дітей краще вибирати моделі, що оснащені сидіннями зі спинками й ручками для додаткової безпеки. Також важливо звертати увагу на міцність і надійність конструкції. Каруселі здебільшого бетонують, тому необхідно заздалегідь продумати спосіб і місце монтажу на ділянці.

Гірка

Цей атракціон — один з основних на ігрових майданчиках для малюків у віці від 2 років. Але щоб гірка дитяча була безпечною і зручною, зверніть увагу на такі особливості:

  • розмір
  • матеріал;
  • спосіб фіксації;
  • наявність додаткових функцій.

Для малюків гарним вибором може стати невелика гірка з міцного яскравого пластику. Для дітей до 6 років цікавішими будуть ігрові комплекси з гірками. Вони бувають пластикові чи дерев’яні з металевими каркасами. За типом конструкції розрізняють класичні, портативні й багатофункціональні гірки-трансформери з прямим, хвилястим чи гвинтовим спуском.

Дитячі будиночки, хатинки, альтанки

Такі споруди на дитячому майданчику будуть більш ніж доречними. Вони можуть бути пластикові, дерев’яні, текстильні, одномісні й на великий гурт дітей, у хлопчачому, дівчачому чи універсальному дизайні.

Альтанки й будиночки з дерева міцні, довговічні. Більшість таких моделей можуть залишатися на вулиці впродовж усього року. Чимало батьків, облаштовуючи ігрову зону для малюків, думають, як розмалювати дитячий майданчик і зробити його більш яскравим. Таку ідею легко реалізувати, якщо покрити цікавими малюнками стіни дерев’яних ігрових хатинок чи альтанки.

Пластикові будиночки призначено здебільшого для малюків. Але вибираючи такий варіант, варто впевнитися, що конструкція стійка, а пластик достатньо міцний.

Текстильні конструкції використовують найчастіше в теплу пору року. Воли легкі, мобільні, недорогі, подобаються малюкам. А коли дитина підросте і прийде час змінювати оформлення майданчика, не виникне проблем із тим, як демонтувати будиночок.

Рукохід

Рукоходи, що встановлюють на ігрові майданчики для дітей, — це тренажери у вигляді драбинок. Такий атракціон не тільки цікавий, а й корисний для дітей, адже сприяє зміцненню опорно-рухового апарату. Бувають горизонтальні, криволінійні, різнорівневі, хвилеподібні, з брусами чи турніками, різної висоти. Для дитячого майданчика найкраще вибирати металеві рукоходи — вони міцні, надійні, довговічні.

Спортивна зона

Це частина майданчика, де розташовується 2 чи більше тренажерів для активних ігор і занять спортом. Найчастіше в спортивній зоні розташовують футбольні ворота, баскетбольне кільце, стінку для скелелазіння. Такі комплекси можна купити готовим набором чи вибрати елементи дитячого майданчика самостійно, з огляду на вподобання дитини. Бувають варіанти як для малюків, так і для підлітків.

Надувний батут

Надувний дитячий батут — ідеальне доповнення ігрової зони для маленьких шанувальників рухливих забав. Що важливо, батут дитячий, на відміну від класичних моделей для підлітків і дорослих, займає небагато місця, легкий, мобільний, коштує недорого і його зручно зберігати в міжсезоння.

Вибираючи такий виріб, звертайте увагу на:

  • площу поверхні для стрибків — для однієї дитини діаметр може становити до 150 см, для двох малюків — від 240 см;
  • допустиме навантаження — для користування 2–3 дітьми краще вибирати моделі, що розраховані приблизно на 190 кг навантаження;
  • бортики й додатковий захист у вигляді сітки — наявність цих елементів робить батут більш безпечним для дітей.

Також важливо впевнитися, що надувний батут виготовлено з якісного матеріалу, а місця з’єднань надійно запаяно.

Ігровий та спортивний комплекс

Якщо немає можливості чи бажання купувати вироби на дитячий майданчик окремо, можна придбати готовий спортивний чи ігровий комплекс. Такі споруди бувають різних розмірів і наповнення. Деякі можуть займати понад 10 метрів у довжину і складатися з великої кількості різнотипних елементів. Перевага таких комплексів у тому, що всі деталі виконані в єдиному стилі, наповнення продумане з урахуванням віку дитини. Купуючи готовий комплекс, не треба самостійно створювати ескіз дитячого майданчика, планувати розміщення елементів.

Під час вибору варто звертати увагу, на який вік розраховано споруду, з яких матеріалів зроблено, наскільки вона надійна і стійка.

Покриття майданчика

Наскільки безпечною та зручною буде ігрова зона для малюків, значною мірою залежить від типу покриття. Матеріал для облаштування дитячих майданчиків, в ідеалі, має бути пружним і в міру м’яким, щоби під час падіння діти не травмувалися. А також швидко сохнути й не затримувати на собі калюжі.

Наприклад, це може бути:

  • газон — натуральний чи штучний, перший варіант екологічний, має гарний вигляд, але потребує постійного догляду, другий — більш довговічний і невибагливий, але коштує дорожче;
  • пісок — бюджетне покриття, що пом’якшує падіння і не затримує воду, але за ногами буде переноситися всією територією, не підходить для їзди на велосипеді;
  • кора — виглядає естетично, створює м’яке покриття, але недовговічна (потребує заміни кожні 2 роки);
  • гумові плити типу Регупол — м’які, пружні, довговічні, зносостійкі, часто застосовуються для облаштування спортивних і громадських дитячих майданчиків із високим навантаженням;
  • гумова крихта з добавками клею — нагадує Регупол, але на відміну від нього, підходить для покриття не лише рівних бетонних чи заасфальтованих поверхонь, а може вкладатися поверх щебеню чи піску.

Отже, якщо плануєте облаштувати дитячий майданчик самостійно, необхідно продумати такі моменти:

  • розташування і розмір ігрової зони;
  • наповнення майданчика;
  • покриття.

А все для дитячого майданчика — від окремих елементів до готових спортивно-ігрових комплексів — найлегше шукати за допомогою сервісу OLX. На сайті є сотні найменувань товару на будь-який бюджет.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.