• Укр
  • Рус

Як вибрати диван

114
Додати
до обраних
Поділитися

Диван може стати вишуканим доповненням інтер’єру вітальні, додати затишку офісній приймальні, замінити ортопедичне ліжко в маленькій спальні чи стати ефектним елементом кухонного оформлення. Однак для кожного інтер’єру знадобиться своя особлива модель. Чим відрізняються дивани для різних потреб і як правильно вибирати варіант для спальні, вітальні чи комерційного приміщення?

Вибір диванів за призначенням

Немає універсального визначення, яким має бути найкращий диван. Усе залежить від умов, у яких буде він буде використовуватися. Тому найперший критерій вибору — за призначенням.

Для офісу

Такий диван має бути пристойним на вигляд, зручним, зносостійким, простим у догляді. Основні поради щодо того, як вибрати диван для офісу: зважати на форму, габарити, стиль, якість наповнювача та матеріалу оббивки. Найчастіше для таких цілей вибирають прямі нерозкладні моделі в лаконічному дизайні, що обшиті шкірою чи міцним текстилем.

Для вітальні

Вибираючи м’які меблі для вітальні, варто одразу визначитися: потрібен варіант, на якому будуть лише сидіти, чи планується використовувати його як спальне місце. Від цього залежить, яку модель вибрати — розкладну чи нерозкладну. Немає строгих правил, як вибрати диван у вітальню — усе залежить від особистих вподобань і бюджету. Проте варто передбачити, що саме від дизайну м’яких меблів суттєво залежить атмосфера затишку, тепла. Одночасно вони мають бути міцними та зносостійкими.

Для щоденного сну

Основна рекомендація для тих, хто вибирає м’які меблі для спальні — звернути увагу на ортопедичні властивості моделі та надійність розкладного механізму. Який диван кращий для спання — жорсткий чи м’який, залежить від віку, стану здоров’я того, хто на ньому спатиме. Жорсткі ортопедичні моделі вважаються корисними для хребта, але людям у поважному віці зручніше на більш м’яких поверхнях. Докладніше про специфіку різних механізмів розкладки розкажемо далі.

Вибираємо форму дивану

Форма цього різновиду меблів впливає на їхній стиль, дизайн і функціональність. Вибирати потрібно в залежності від місця розташування та призначення виробу.

На OLX великий вибір м’яких меблів — ви можете вибрати диван як прямий чи кутовий, так і модульний.

Прямі

Прямий диван | Блог OLX
Мають вигляд монолітної конструкції із сидінням і спинкою. Бувають із підлокітниками й без них. Найбільш популярні та універсальні. Доречні в домашніх і офісних інтер’єрах. Можуть бути встановлені під стіною, у ніші біля вікна. Здебільшого призначені для 3–4 сидячих місць. Також є компактні двомісні. Розкладні моделі створюють повноцінне спальне місце для 1 чи 2 осіб. Бувають у різних стилях, кольорах, фактурах, що дає змогу підібрати ідеальну модель під будь-який інтер’єр. Нерозкладні прямі зручні для меблювання офісних приміщень, лаунж-зон, віталень і кухонь.

Кутові

Кутовий диван | Блог OLX
Розміри кутового дивану бувають різні, проте більшість із них за габаритами переважають прямі. Популярний варіант для оформлення віталень. Специфічна форма таких меблів дає можливість раціонально використовувати кутовий простір кімнати, а також виконувати зонування приміщення. Вибираючи варіант, варто враховувати, що кутові моделі бувають лівосторонні і правосторонні, тому треба одразу продумати їхнє розташування в інтер’єрі.

Модульні

Складаються з окремих блоків-модулів, розташування яких можна змінювати в довільній формі. Ця особливість допомагає створювати конструкції будь-яких форм і розмірів — від 2-місних до великих диванів із 10 і більше елементів. Бувають секційні (елементи з’єднуються між собою) і трансформери (розташування деталей можна постійно змінювати), розкладні й нерозкладні. Слушний вибір для дому чи офісу. Якщо вибирати модульний варіант для сну, тоді краще віддати перевагу секційній моделі.

Як вибрати диван за типом розкладання

Одна з головних рекомендацій щодо того, як вибрати диван для сну — звертати увагу на тип розкладного механізму. Від нього залежить, наскільки зручно й легко трансформувати виріб у повноцінне спальне місце. Якість розкладного механізму визначає довговічність і надійність меблів. Розглянемо найпопулярніші варіанти.

Акордеон

У складеному вигляді такий диван доволі компактний, а після трансформації перетворюється на велике, зручне й ідеально рівне спальне місце. Щоб розкласти таку модель, її не потрібно відсувати від стіни. Принцип розкладання нагадує процес розтягування акордеона під час гри — звідси й назва. Майже всі моделі оснащено ящиками для зберігання речей. Основний недолік: щоб розкласти такий диван, доведеться докласти фізичних зусиль.

Диван-книжка

Багатьом добре знайомий, надійний, довговічний і перевірений роками механізм. Щоб розкласти книжку, необхідно її відсунути від стіни, підійняти сидіння і спинка опуститься. Під сидінням у таких моделях є ніша для зберігання речей. Площа спального місця зазвичай невелика, а в місці стику спинки й сидіння утворюється щілина, що впливає на рівень комфорту.

Дельфін

Такий механізм частіше використовується в кутових диванах. У таких моделях під сидінням прихована друга частина спального місця, оснащена мікроліфтом. Щоб розкласти диван, треба потягти за нижню частину і підійняти її, встановивши на одному рівні із сидінням. У результаті утворюється рівне спальне місце майже без нерівностей чи щілин. З механізмом впорається навіть дитина. З недоліків — відсутність ніші для зберігання речей. Якщо неакуратно розкладати, можна подряпати підлогу.

Викатний

Розкладний диван | Блог OLX
Меблі з таким механізмом — надійні та прості в користуванні. Щоб розширити спальне місце, необхідно потягти за нижню частину сидіння. Оскільки спальне місце складається з окремих блоків, поверхня може бути нерівною, у деяких моделях надто низько над підлогою. Здебільшого це міцні й довговічні дивани, що підходять для щоденного використання. У складеному вигляді займають мало місця, тому легко стануть у маленькій спальні.

Євро книжка

Механізм нагадує класичну книжку, але простіший в експлуатації. Щоб розкласти такий диван, його не потрібно відсувати від стіни — достатньо висунути вперед сидіння і у місце, що звільнилося, опустити спинку. Моделі такого типу мають вбудовані ящики для речей. Євро книжки прості у використанні, довговічні, спальне місце більше, ніж у класичної книжки. Моделі переважно з ортопедичним наповненням. Щілина між спинкою і сидінням у розкладеному вигляді менша, ніж у звичайній книжці.

Поворотний

Використовується в кутових моделях. Принцип трансформації полягає в тому, що одна частина дивану рухома й може розміщуватися паралельно чи перпендикулярно до другої. Звідси й інша назва механізму — ножиці. Після трансформації кутовий диван перетворюється в рівне прямокутне спальне місце. Поворотний механізм — надійний і довговічний, спальне місце — зручне. Такі меблі підходять для щоденного сну. Один з основних недоліків моделі — висока ціна.

Клік-кляк

Розкладний механізм нагадує «книжки», з тією відмінністю, що спинку можна фіксувати не тільки в строго горизонтальному положенні, а під різними кутами. Крім того, підлокітники в клік-клік також опускаються для розширення спального місця. Такі моделі здебільшого не розраховані на великі навантаження, тому для щоденного сну — не найкращий вибір. Більше підходять для дитячих кімнат і віталень у якості додаткового спального місця, а також для денного відпочинку.

Як підібрати колір дивану

Щоб вибрати колір м’яких меблів було легше, варто керуватися такими критеріями:

  • наскільки він відповідає стилістиці інтер’єру, скажімо, у респектабельних офісах не надто гармонічно виглядатиме диван у неоновому відтінку, а в дитячій кімнаті строгі темні меблі будуть створювати гнітючий настрій;
  • наскільки гармонічно поєднується відтінок м’яких меблів із кольором стін, інтер’єрного текстилю;
  • меблі в нейтральній чи пастельній гамі поєднуються з більшістю інтер’єрів;
  • якщо диван має стати головним акцентом в оформленні кімнати, тоді вибирайте модель у яскравому відтінку, з оригінальними узорами.

Та найважливіше — вибирайте кольори, комфортні для себе, які не будуть дратувати чи перетягувати на себе всю увагу.

Вибираємо наповнювач

Від типу наповнювача залежить комфорт і довговічність м’яких меблів. Виробники застосовують матеріали з різними властивостями:

  • Пружинний блок — ідеальний варіант, якщо потрібні довговічні дивани для спання з ортопедичними властивостями, найчастіше пружини поєднуються з м’якими наповнювачами, у дешевих диванах пружини із часом можуть скрипіти.
  • Пінополіуретановий наповнювач — оптимальний у плані балансу м’якість-жорсткість, здатен витримувати значне навантаження, швидко відновлює початкову форму, але із часом на ньому утворюються вм’ятини. У поліуретані не заводяться кліщі чи бактерії, не накопичується пил, тому за такими диванами легко доглядати.
  • Синтепон — дешевий, гіпоалергенний м’який матеріал, що доволі швидко збивається, тому синтепонові дивани не підходять для щоденного сну чи інтенсивного використання. Натомість використаний як додатковий наповнювач, синтепон може створювати хорошу теплоізоляцію. Використовується в найбільш бюджетних моделях м’яких меблів.
  • Холлофайбер — м’який, легкий, еластичний і довговічний матеріал, що не спричиняє алергію і в якому не живуть комахи, кліщі, бактерії. Створює гарну теплоізоляцію, добре пропускає повітря і не затримує в собі запахи. Використовується в різних моделях диванів для домашнього використання;
  • Синтепух — синтетичний зносостійкий антиалергенний матеріал, м’який і пружний, здатний довго зберігати свою початкову форму, не боїться вологи, добре переносить хімчистку. З часом у місцях найбільшого навантаження в дивані можуть з’являтися нерівності.
  • Поролон — еластичний пористий синтетичний матеріал, легкий, екологічний, але недовговічний, у м’яких меблях використовується частіше для наповнення підлокітників і підголівників, а також у дитячих моделях.

Найчастіше в сучасних диванах поєднуються різні види наповнювачів, що підвищує комфортність і довговічність м’яких меблів.

Вибираємо оббивку дивана

Яка тканина найкраща для оббивки дивана, залежить від умов експлуатації меблів. Скажімо, шкіра виглядає пристойно, але постільна білизна на ній буде ковзати. Такі моделі краще підійдуть для офісів і віталень. Оббивка з натуральної тканини — це екологічно, однак такі матеріали зазвичай швидко втрачають форму й за ними складно доглядати.

Дивани для віталень краще вибирати з оббивкою зі зносостійких матеріалів, таких як букле, мікрофібра, штучна замша чи флок. Для спалень слушним варіантом можуть бути гобелен, велюр, шенніл, жакард, рогожка. Вони зносостійкі, приємні на дотик і білизна ними не ковзає.

Вибираючи оббивку м’яких меблів, матеріал варто оцінювати не тільки за його виглядом, але і зважати на його довговічність, стійкість до зминань і забруднень, вплив вологи й ультрафіолету, специфіку догляду.

Вибрати диван для будь-яких потреб не так важко, як може здаватися. Головне, підбираючи модель, дотримуватися певного алгоритму. Визначитися, для якого приміщення потрібні меблі, де плануєте розмістити й чи будете використовувати їх для спання. Також важливо звертати увагу на деталі — тип механізму складання (наскільки він зручний і надійний), зносостійкість і естетичність оббивки, її колір. А з допомогою сервісу OLX завжди легко знайти й купити новий чи б/в диван будь-якого різновиду.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.