Насправді цукор — це не лише про солодощі й газовані напої. Він є майже в усіх продуктах, які ми щодня споживаємо. Тож не дивно щоразу чути про його шкідливість. І частка правди в цьому є: надмір цукру неабияк шкодить здоров’ю.
Якщо зменшити вживання солодкого, зазвичай змінюється вага та поліпшується стан шкіри. Та це аж ніяк не всі дива, на які здатен здоровий раціон. Розповімо вам зараз про чотири помітні зміни в організмі після відмови від цукру.
Зміцнюється імунітет
Надмірна кількість цукру створює сприятливе середовище для різних бактерій і вірусів. А це відчутно шкодить імунітету. Йдеться не лише про хронічні захворювання на кшталт діабету або хвороб серця, а й про здатність організму боротися з інфекціями загалом.
Збираємо продуктовий кошик для зміцнення імунітету
Річ у тім, що для захисту організм потребує чималої кількості лейкоцитів. Це клітини-захисники, що утворюються в крові та поглинають мікроби, знищуючи їх. Саме вони відповідальні за наш імунітет. Значна кількість цукру, що потрапляє з їжею, негативно впливає на роботу лейкоцитів. Внаслідок цього організмові важче протидіяти інфекціям. Окрім того, солодке спричиняє й запальні процеси та ускладнює їх.
Тож відмова від цукру — вагомий внесок у функціонування імунної системи. Як свідчать результати досліджень, денна норма становить приблизно 20–25 грамів солодощів. Подбайте про власний імунітет уже зараз. Скоротіть кількість цукру, якщо додаєте його в чай або каву. Замініть сиропи свіжими фруктами, а газовані солодкі напої — водою. Спершу може бути трішки складно, проте поступово рівень спожитого цукру знизиться, а імунна система вам віддячить.
Покращується сон
А чи знали ви, що режим сну та його якість значною мірою залежать від нашого раціону, зокрема й від спожитих десертів? Можливо, помічали, скільки енергії додається після того, як поласували солоденьким чи випили кави із сиропом. Це стається, оскільки рівень цукру в крові різко зростає.
Щоб нормалізувати свій стан, організм виробляє інсулін — гормон, що знижує рівень глюкози. Здавалося б, тепер все чудово: цукор — в нормі. Проте це не так, адже падіння рівня цукру зазвичай спричиняє викид інших гормонів. Насамперед — кортизолу, або, як його ще називають, гормону стресу. А також — адреналіну. Відповідно, організм уже не перебуватиме в стані спокою. Якщо ви споживали солодощі перед сном, це може переривати відпочинок. Скажімо, ви прокидатиметеся посеред ночі, що ускладнить відновлення, або ж взагалі потерпатимете від безсоння.
Щобільше, є декілька фаз сну, пройшовши які, організм повністю відпочиває. Дослідження продемонстрували, що велика кількість спожитого цукру негативно впливає на глибокий сон, який є запорукою хорошого відпочинку. Тож, порушивши цю фазу, ми відчуваємо втому та постійно хочемо спати, навіть якщо, здавалося б, спимо приблизно 8 годин.
Ось чому варто відмовитися від споживання солодощів за декілька годин до сну. Це відчутно покращить його якість і дасть змогу вашому організму по-справжньому відпочити.
Налагоджується робота ШКТ
Як і будь-які інші речовини, цукор потрапляє в наш організм із певних продуктів. При цьому мікрофлора кишківника та інших органів ШКТ безпосередньо залежить від спожитого цукру. Це порушує мікробаланс, що спричиняє проблеми з перетравленням їжі. Йдеться, зокрема, і про рівень кислотності. А внаслідок цього — дисбактеріоз і порушення функцій органів ШКТ загалом.
Окрім того, після солодощів немає відчуття ситості. Відповідно, хочеться знову чимось поласувати що призводить до переїдання та його наслідків. Іноді ситуація зворотна, адже бажання споживати цукор виникає здебільшого через недоїдання та незбалансований раціон.
Тож, відмовившись від цукру, ви не лише підтримаєте загальне здоров’я ШКТ, а й посприяєте формуванню здорового мікрообміну в системі травлення. Саме тому слід подбати про харчування. Зокрема, замінити солодкі снеки на корисніші, природного походження.
Поліпшується ментальний стан
Як ми вже зазначали, споживання солодкого впливає на сон, від чого залежить, як ми будемо почуватися впродовж усього дня. Проте це не єдиний випадок впливу цукру на стан ментального здоров’я.
Є чимало фільмів, де головні герої у стані смутку насолоджуються смаком солодощів. Так вони намагаються забути про пригніченість. Та чи справді це працює?
Споживання цукру визначає й рівень дофаміну, так званого гормону щастя. Тому теоретично завдяки ласощам ви можете почуватися щасливими. Однак ненадовго. Зрештою, ви потребуватимете дедалі більше цукру, аби втішити нервову систему. Наш мозок швидко звикає до цього, тож проситиме вас про «швидкий дофамін» доти, доки ви не задовольните його прохання. А в разі відмови почуватиметеся роздратованими й навіть агресивними. Тому, якщо настрій залежить від того, чи поласували ви солоденьким, — зверніть на це увагу.
Окрім того, надмірне споживання солодощів іноді спричиняє депресію та відчуття тривожності. Адже баланс гормонів безпосередньо впливає на рівень цукру в крові.
А ще зауважимо: зловживання солодкими смаколиками впливає й на розумові функції. І йдеться насамперед про пам’ять. Знижується здатність мозку адаптуватися й утворювати нові нейронні зв’язки. Ми швидко втомлюємося та починаємо забувати.
Тож відмова від цукру — це не лише про покращення фізичного стану, а й про внутрішній спокій і поліпшення ментального здоров’я.
Підсумуємо
Відмовляючись від солодкого, ваш організм буде стресувати. Що й природно, тому не намагайтеся зробити це раптово. І в жодному разі не докоряйте собі, що не все вдається легко. Зменшуйте кількість цукру поступово та одразу ж шукайте альтернативи. Це полегшить процес відмови. Скажімо, якщо ви п’єте чай із двома ложечками цукру, впродовж тижня додавайте лише одну, а далі спробуйте перейти на несолодкий напій.
Врахуйте також і те, що цукор міститься майже в усіх продуктах, які ми щодня вживаємо. Тож уникнути його повністю доволі складно. Спершу організуйте харчування так, щоб не було надмірного споживання цукру. Орієнтуватися слід на своєрідну добову норму — не більше 50 грамів на день. А тоді поступово замініть усі цукровмісні продукти їжею природного походження.
Час подбати про здоров’я — своє і близьких.