Осінь — пора яскравих барв, бадьорих ранків і, звісно ж, ароматних страв із сезонних овочів та фруктів. Бо як же по-іншому? Природа дарує нам стільки інгредієнтів для домашньої кулінарії! Яблука та груші, морква й гарбуз… Підготували для вас добірку рецептів, що зігріють і тіло, і душу. Запевняємо: це смаколики, з якими ви точно полюбите осінь!
Теплий салат: гарбуз + кіноа
Гарбуз — один із символів осені, а також чудовий інгредієнт для поживних страв. Наприклад, теплого салату. Цікаво спробувати?
Вам знадобляться:
- гарбуз;
- кіноа;
- рукола;
- горіхи;
- фета;
- мед;
- гірчиця;
- 1 ч. л. олії.
Попередньо замочене кіноа відваріть у підсоленій воді до готовності. А гарбуз запечіть зі спеціями й олією. Викладіть всі інгредієнти на тарілку, полийте медово-гірчичним соусом… Перед вами — справжнє осіннє диво!
Яблучний пиріг зі спеціями
Хіба може восени смакувати щось краще, ніж ароматний яблучний пиріг? Кориця, гвоздика й мускатний горіх додадуть неповторного аромату й атмосфери!
Підготуйте такі інгредієнти (на деко діаметром 24 см):
- 170 г м’якого вершкового масла;
- 2 великі або 3 малі яйця;
- 150 г цукру;
- 5 ст. л. борошна з гіркою (приблизно 150 г);
- 1 ч. л. розпушувача для тіста;
- 0,5 кг яблук;
- 1 ч. л. кориці;
- 1/3 ч. л. меленої гвоздики.
Змішайте сухі інгредієнти: борошно, корицю і частину цукру (а решту розітріть з маслом до білої піни). Поступово додайте яйця, ретельно перемішуючи. А тоді — очищені від шкірки й нарізані кубиками яблука.
Духовку попередньо розігрійте до 180 °C. І випікайте 10–15 хв. до готовності тіста. Подавайте з кулькою ванільного морозива або соусом із карамелі.
Консервування овочів та фруктів: що варто знати
Крем-суп з гарбуза й моркви
Ніжний смак цього крем-супу з легкою вершковою ноткою — саме те, що потрібно у прохолодні осінні дні. А готувати його надзвичайно просто! Відваріть моркву і гарбуз, зробіть з них пюре. Додайте вершки, трішки імбиру, води та доведіть до закипання.
Ось і все! Ароматний осінній суп — вже на вашому столі. Фінальний штрих: посипте підсмаженим гарбузовим насінням для текстури й декору.
Груші в червоному вині
Чим пахне осінь? Глінтвейном і прянощами! А якщо ви раптом шукаєте рецепт незвичного десерту, неодмінно спробуйте груші в червоному вині з корицею й ваніллю. Такий десерт має вишуканий вигляд, а готується дуже швидко.
Щонайперше почистьте груші. Покладіть їх вертикально в каструлю, залийте вином, додайте спеції й цукор — як для глінтвейну. І варіть на слабкому вогні 15–20 хв. Якщо груші не повністю занурені в вино, обережно перевертайте їх під час приготування, щоб рівномірно просочилися.
Збираємо продуктовий кошик для зміцнення імунітету
Викладіть груші на тарілку і подавайте з кулькою пломбіру, даруючи теплий настрій родині й гостям.
Ліниві вареники з гарбузом
Це класичний український рецепт у новій інтерпретації. Спершу готуємо тісто. Змішуємо сир, трішки цукру, борошно, яйце і вимішуємо до еластичної консистенції. Додаємо гарбузове пюре, щоб отримати яскраво-жовті вареники з ледь солодким смаком. Відварюємо й подаємо зі сметаною, медом або розтопленим вершковим маслом.
Підсумуємо
Усі ми полюбляємо сезонні смаколики. Тож саме час насолоджуватися традиційними осінніми стравами, а ще експериментувати і відкривати для себе нові кулінарні висоти. Спробуйте ці рецепти, щоб зігріти себе і близьких у прохолодні дні. Смачно готувати легко з OLX!