• Укр
  • Рус

Новий тренд на вживані речі. Як sharing economy рятує світ

104
Додати
до обраних
Поділитися

Вживані речі — це не просто секонд-хенди, запах яких не відпирається навіть із третього разу, або куртки, з яких виросли старші брати та сестри. Наскільки б парадоксально не звучало, але купівля б/в речей — новий тренд!

Є декілька причин цього: придбання вживаного поєднує порівняно невисоку ціну, можливість самовираження, менший вплив на довкілля, якісніші речі та навіть протест проти неналежних умов праці. Усе це — частина концепції sharing economy, про яку ми розповімо далі.

sharing economy

Від згадки про б/в речі досі спадають на думку черги у день оновлення товару на секонд-хендах та моторошні припущення про долю попередніх власників улюбленого стільця? Спробуйте пошукати те, що потрібно, на OLX — маємо асортимент на будь-який запит, вік, розмір та гаманець!

Що таке sharing economy.

Sharing economy, або економіка спільного користування, — це система соціоекономічних відносин, що базується на спільному користуванні ресурсами: і людськими, і фізичними.

Інакше кажучи, це ставлення до економіки та споживання не з точки зору особистої, а задля спільної вигоди. Послідовники цієї системи вважають, що якщо ми діятимемо винятково у власних інтересах, то виснажимо спільні ресурси. Саме тому, аби зберегти максимум потенціалу довкілля, пропонуються виробництво і надання послуг за принципами вільного доступу та з урахуванням вторинного попиту.

Хороші приклади компаній, що працюють на засадах економіки спільного користування: AirBnb, Uber та, звісно ж, OLX. Також її принципи діють, коли йдеться про будь-яку купівлю вживаного одягу та речей.

Б/в речі та економія.

Ціна — напевно, найбільша перевага б/в покупок. Аналогічні предмети вживаними можна придбати у декілька разів дешевше, аніж новими (звісно ж, якщо знати, де та як шукати). Так можна добряче заощадити, але лише за умови, якщо купуватимете ви справді якісні речі, що не потребують додаткового ремонту та не мають серйозних дефектів, і будете зважати насамперед на власну потребу, а не на ціну.

Основні переваги придбання вживаного одягу

В іншому випадку можна легко потрапити у пастку дешевих речей та замість, скажімо, однієї сорочки, яка вам потрібна, придбати з десяток доступних, але зайвих у вашому гардеробі, а замість однієї тарілки — цілий сервіз, що припадатиме пилом у шафі. Безперечно, ви отримаєте за ті ж гроші значно більше, але чи має це сенс, якщо одягати ви будете ту саму єдину сорочку та їстимете з однієї тарілки, а решта покупок просто лежатимуть без діла?

Статистика за 2022 рік (щоправда, не вітчизняна, а із США) доводить: кожен покупець у thrift-магазинах (точках із вживаним одягом та іншими речами, наприклад, книгами, посудом і предметами декору) заощаджує у середньому 1760 доларів на рік. Це майже 65 тисяч гривень!

Чи справді купівля вживаних речей менше впливає на довкілля?

Чи справді купівля вживаних речей менше впливає на довкілля

Звісно ж, так! Шкідливий вплив виробництва на довкілля важко переоцінити: одна лише світова текстильна та швейна промисловість відповідальна за 92 мільйони тонн відходів щорічно, і це число росте.

Купуючи вживане, ви зменшуєте не тільки кількість сміття на планеті, а й регулюєте попит на нові предмети, що також скорочує масштаби виробництва та зменшує викиди вуглецю, використання води та електроенергії. Загалом вплив на довкілля того ж повторно використаного одягу і тканин у 70 разів менший від впливу купівлі нових речей, і з кожним вибором на користь б/в одягу високої чи середньої якості ви заощаджуєте 3 кілограми викидів CO2. Ця ж схема, але з іншими цифрами, працює під час придбання решти вживаних предметів.

Це важливо, адже, купуючи не нове, ви не лише долучаєтеся до збереження довкілля, а й даєте виробникам можливість зрозуміти, що запит на екологічну усвідомленість у суспільстві є, і з ним варто рахуватися. Це стимулює їх впроваджувати нові екологічні практики та змінюватися на краще.

Але ж вживані речі — це бруд та нижча якість?

Вважається, що б/в речі брудніші та менш якісні, ніж нові. Справді, адже хтось ними вже користувався?

Дезінфекцію та косметичний ремонт ще ніхто не скасовував — і у багатьох магазинах із б/в асортиментом це не просто примха, а правило хорошого тону та ставлення до покупців. Переважно продавець найбільше зацікавлений у тому, аби саме його товар купили, тож зробить усе, що потрібно, аби він виглядав пристойно. Це стосується і наших продавців на OLX!

Твердження про те, що нові речі завжди якісніші, також хибне. Тим паче, коли справа стосується визнаного виробника, який з різних причин доступний вам лише у вживаному варіанті. Як думаєте, що буде якіснішим та прослужить довше — нова шафа, що вже зараз коштує 500 грн, чи б/в річ за ту ж ціну, яка новою коштує втричі дорожче?

Амортизаційні витрати та збитки (іншими словами, дефекти та недоліки, що неминуче виникають у процесі використання) завжди будуть меншими у тому предметі, який зроблений якісніше. Тож нова річ за умовні 500 грн буде псуватися значно швидше, аніж вживана, за ту ж ціну з нашого прикладу, адже у першому варіанті собівартість деталей, матеріалу, обробки, фарби та роботи набагато нижча. По суті, це чудовий спосіб платити меншу ціну за більшу якість та отримати речі, що прослужать довше.

Що робити із зайвим одягом: 4 варіанти

А як щодо вживаного одягу? Невже він також якісніший від нового? Так, адже більшість масмаркету нового одягу сьогодні — це так звана швидка мода. Такі кофтинки, штани та футболки створюють буквально за декілька днів у відповідь на тренд і попит, а щоб знизити собівартість і ціну, використовують менш якісні матеріали та технології. Якщо ви колись помічали, що певний одяг швидко втрачає форму та рветься, а шви розходяться буквально після 2–3 разів прання, це є наслідком саме здешевлення процесу виробництва, яке, до речі, часто відбувається у неналежних і навіть рабських для працівників умовах.

За статистикою, половина продуктів, виготовлених гігантами швидкої моди (Zara, Shein, H&M тощо) опиняється на смітнику протягом року після придбання. Вживані ж речі буквально довели свою якість, адже зберегли її упродовж усього життя із попередніми власниками! Звісно, ми говоримо про речі у хорошому стані — предмети з дефектами купувати не варто у будь-якому разі, вживані вони чи нові.

Окей, а як щодо стилю та самовираження?

Первинний ринок нових речей постійно відгукується на сучасні тренди, чого іноді не вистачає б/в товарам, які створювалися за інших часів, але ж і тренди не виникають на пустому місці! Врешті-решт, мода циклічна та часто повторює себе, тож теоретично знайти можна будь-що, що вас цікавить, і у вживаному варіанті. Особливо це стосується одягу, меблів та декору.

Окрім того, якісні та недорогі вживані речі — це шанс отримати щось справді унікальне та те, що подобається саме вам, з нуля. Тумбу або кофтинку завжди можна модифікувати так, як вам заманеться. І зараз йдеться не лише про позбавлення дефектів, а про самовираження. Навіть якщо з першого разу не вдасться, що з того? Адже предмет уже не новий, і «зіпсувати» його не настільки страшно, аніж щось, із чого вам хочеться буквально здмухувати пилинки у перші дні після придбання.

Новий тренд на вживані речі

Реновація та реставрація меблів та іграшок — ще один тренд сьогодення. Вашу фантазію ніщо не стримує: можна розбирати, збирати, знімати фарбу і фарбувати, лакувати, розписувати, зміцнювати та адаптувати до власних потреб. З одягом вибір ще більший. Наприклад, ви можете:

  • пофарбувати спеціальною фарбою для одягу, використовуючи, скажімо, техніку тай-дай (tie-dye);
  • додати вишивку (до речі, не лише традиційну — можете вишити будь-який орнамент, напис або малюнок);
  • додати нашивки або латки — і на лицевий бік, і на лікті або коліна;
  • розмалювати одяг спеціальними фарбами чи фломастерами;
  • додати дірки або розрізи (але обережно!);
  • нашити декоративні камінці, бісер, інші елементи оздоблення.

Це лише ті варіанти, які цілком доступні вам, навіть якщо рукоділля — не ваша сильна сторона. Якщо ж ви у цьому обдаровані, вас буквально ніщо не зупиняє — творіть унікальні предмети, яких не буде більше ні в кого!

Висновок

Усім нам час уже давно залишити у минулому стереотипи щодо вживаних речей, адже переваги такого рішення значно перевищують недоліки. Віримо, що за усвідомленим споживанням — майбутнє, і готові й надалі розміщувати на OLX сотні оголошень, які допоможуть вам знайти саме те, що потрібно!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.