• Укр
  • Рус

Що таке дачний кооператив

830
Додати
до обраних
Поділитися

Дачний кооператив — це об’єднання осіб, кожна з яких має дачну ділянку в межах однієї території. Ведення документації та організаційні витрати покриваються завдяки внескам від членів спільноти. Кооперативи створюються, щоб дачні господарства всебічно розвивалися.

Плюси та мінуси кооперативу

Дачний кооператив — це організація, що покликана розв’язувати спільні проблеми людей, у яких є земельна ділянка на конкретній спільній території. У такого об’єднання є декілька переваг, головні з яких:

  • невеликі вкладення — для функціонування спільноти потрібно зовсім небагато коштів;
  • зручність у розв’язанні питань — є проблеми, що значно простіше вирішити колективно (наприклад, вивезення сміття, проведення газопостачання тощо);
  • незначні податки — в оподаткуванні дачний кооператив є порівняно невитратним.

Однак у такого товариства є і недоліки. По-перше, внески доведеться сплачувати навіть якщо ви не відвідуєте дачу впродовж тривалого часу. Також на території дачних кооперативів не надто розвинена інфраструктура.

Чи можна будувати на ділянці під садівництво

Часто виникає питання стосовно будівництва будинку на садовій ділянці: чи можливо це взагалі та за яких умов? Українське законодавство відповідає ствердно. У ч. 3 ст. 35 Земельного кодексу зазначається, що садові ділянки можуть застосовуватися для багаторічних насаджень плодів, сільськогосподарських культур, а також будівництва потрібних господарських споруд і будинків.

Який будинок можна будувати на ділянці під садівництво

Починаючи з 2014 року на ділянках можна будувати не лише будинки для сезонного проживання. Нова норма дає змогу на законних підставах створювати споруди, що підходять для проживання протягом усього року навіть із можливістю прописки. Якщо говорити стосовно вимог до забудови, варто звернути увагу на такі параметри території:

  • для блокованої забудови — 150 кв. м і більше;
  • для індивідуальної житлової забудови — 500 кв. м і більше.

Водночас варто дотримуватися вимог щодо планування та забудови територій. Між стовбурами дерев та лінією суміжної ділянки має бути мінімум 4–6 м. Якщо зводити житлові будинки, від червоних ліній магістральних вулиць має бути мінімум 6 м, від житлових — 3 м. Також визначеними є межі між будовами: інтервал має складати щонайменше 3 м.

Що таке садовий та дачний будинок

Чи є різниця між садовими та дачними будинками? Так, і передусім вона полягає в сезонності проживання. Садові будинки призначені для використання в теплий період року, тож особливості будови юридично не відповідають житловим умовам. Однак для тимчасового перебування споруда цілком підійде. Якщо говорити про садовий будинок, норми передбачають відсутність житлової площі, натомість є допоміжна та основна.

Дача — це більш надійна будова. Вона вже офіційно вважається житловою. Тому дачний будинок підійде для експлуатації упродовж всього року, зокрема для відпочинку за містом.

Чи треба оформлювати садовий або дачний будинок

Якщо ви побудуєте будь-яку споруду на земельній ділянці, але юридично не оформите, будова вважатиметься самобудом. Якщо ви плануєте діяти в законній площині, необхідне офіційне оформлення.

Щоб оформити садовий чи дачний будиночок, потрібно дістати документи на право власності. Для цього проходять процедуру реєстрації в державного реєстратора чи нотаріуса. Коли будівництво дачного будинку відбувалося в законний спосіб, жодних проблем не виникне. Щоправда, можливе затягування процесу через бюрократичні нюанси.

Отже, якщо ви мрієте про власну ділянку чи будиночок за містом, варто ознайомитися з великою кількістю юридичних нюансів. Стати членом дачного кооперативу та делегувати розв’язання багатьох питань керівництву — зазвичай цілком обґрунтоване рішення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.