• Укр
  • Рус

Втілюємо мрії малюка: як облаштувати дитячу кімнату

151
Додати
до обраних
Поділитися

Затишна та комфортна дитяча кімната, що стане власним простором для ігор, навчання, спілкування з друзями — справжня мрія будь-якого малюка. Завдання турботливих батьків — допомогти у втіленні задумок. Щоб результат сподобався всім, облаштування дитячої кімнати треба робити з урахуванням віку, смаків, кількості дітей. З’ясуємо разом усі важливі нюанси.

Особливості оформлення дитячої кімнати за віком

Вік дитини — чи не найважливіша річ під час облаштування дитячої. Навіть якщо ви зробили ремонт та продумали кожну деталь ще до народження малюка, в міру його зростання доведеться вносити корективи. Комфорт та безпека для певної вікової категорії, наявність місця для зберігання іграшок та ігор — усе це буде змінюватися з роками.

Як облаштувати дитячу кімнату для малюків

У своїй найпершій кімнаті малюк привчається до самостійного засинання та проводить чимало часу з батьками. Особливості будуть залежати від віку дитини: умовно найменших можна поділити на вік 0–18 місяців та півтора-три роки. Розглянемо особливості облаштування приміщення для кожної із цих вікових груп.

Від 0 до 18 місяців

Безпека, комфорт і правильний температурний режим — кімната для немовляти має характеризуватися саме цими рисами. Важливо, щоби меблі були безпечними: без гострих кутів (або потрібно закрити їх спеціальними захисними елементами), без ризику падіння на дитину та дитини з них.

Вибираючи дитячі меблі, враховуйте перспективу зростання малюка. Зокрема це стосується ліжечок. Дуже зручними будуть моделі, що „зростають“ разом із дитиною — тобто розсуваються та трансформуються, а відтак підійдуть від народження до підліткового віку.

Зверніть увагу: дроти мають бути поза досяжністю, розетки краще доповнити блокувальними елементами. Можливість провітрювання, достатній рівень вологи, гарне освітлення, наявність блекаут-штор на час сну — усе це також важливо. Гама кольорів має бути нейтральною, без елементів, що можуть дратувати.

Серед меблів точно знадобляться комод, ліжечко. Крім основного освітлення, також має бути нічник. Після шести місяців малюк почне активно повзати, тому наявність теплої підлоги — актуальна потреба.

Від 18 місяців до 3 років

Основна проблема батьків півторарічної дитини — пошук місця для зберігання іграшок, адже за цей час їх накопичилося чимало. У пригоді стануть великі скриньки, полиці, контейнери.

Якщо досі дитина спала разом із батьками чи в приставному ліжечку, саме час «переселити» її. Привабливі спальні місця у вигляді машинок чи будиночків принцес точно сподобаються малечі, хоча функціональне ліжко в дитячу кімнату — теж гарне рішення. Також у цьому віці варто починати тримати стільці й табуретки далеко від вікон і високих полиць.

Як зробити дитячу кімнату дошкільного та шкільного віку (4–10 років)

Не поспішайте самостійно вирішувати, як виглядатиме дитяча кімната, — дизайн уже може запропонувати дошкільник або школяр. Запитайте в сина чи доньки, що саме потрібно, у яких кольорах має бути приміщення. Можливо, малюку буде до вподоби кімната, оформлена в стилі героя мультфільмів. А можливо, дитина завжди мріяла спати під стелею, і ліжко-горище стане ідеальним варіантом.

Коли тобі 4 роки та більше, прибирання іграшок цілком може стати щоденним обов’язком. Тому облаштуйте кімнату так, щоби було зручно складати й діставати речі. Наявність місця для гри — теж принциповий момент.

Як облаштувати кімнату для підлітка

Меблі для підліткової кімнати вже нагадують дорослі. Особливу увагу зверніть на якісний матрац, адже це впливатиме на формування хребта. Потрібно виділити зони для книжок, виконання уроків, спортивних аксесуарів. Вирішуючи, як обставити дитячу кімнату, завжди дослухайтеся думки підлітка, бо він буде нести відповідальність за порядок.

На що звернути увагу у дитячій кімнаті

Особливості оформлення дитячої кімнати | Блог OLX
Є моменти, що мають значення в будь-якому віці. Найчастіше приміщення для дітей доволі компактні, тому знадобляться знання з ергономіки та зонування.

Зонування дитячої кімнати

Умовно дитячу кімнату можна поділити на три зони:

  • для відпочинку;
  • для ігор;
  • для навчання.

Зона зберігання іграшок цілком може розташовуватися поруч із зоною відпочинку. Малюкам потрібно доволі багато простору для ігор, особливо якщо приходять друзі. Також корисні ідеї для дитячої кімнати пов’язані з організацією спортивного куточка. Шведська стінка може вміститися навіть у компактному приміщенні й буде дуже корисною для дитячого здоров’я.

Окреме питання — дизайн дитячої кімнати для двох дітей. Важливо, щоб у кожної дитини була своя територія, нехай і невеличка. Цілком нормальна ситуація, коли приміщення зонально поділене на дві частини, що мають різний інтер’єр.

Інколи, щоби реалізувати ідеї дитячих кімнат для двох дітей, краще шукати меблі на замовлення. Це допоможе заощадити простір і вписати ліжка, шафи, столи та інші елементи чітко в параметри вашого приміщення.

Ергономіка в кімнаті для дитини

Розумне рішення — перед початком ремонту об’єктивно вирішити, як довго ви будете жити в цьому житлі. Це допоможе зрозуміти, які етапи зростання потрібно врахувати в інтер’єрі.

Загальні рекомендації щодо того, як ергономічно облаштувати помешкання для дитини:

  • залиште місце для великої шафи — навіть якщо поки що це кімната малюка та використовується лише комод, згодом знадобляться меблі побільше (виняток — коли у квартирі є гардеробна кімната);
  • продумайте розташування електрики так, аби маленькому члену родини було зручно — наприклад, вимикач світла можна розташувати білі ліжка, а біля письмового столу встановити розетку;
  • стіл для навчання має бути біля вікна — коли квадратних метрів небагато, можете придумати, як оформити вікно в дитячій у вигляді столу.

Не намагайтеся захаращувати кімнату зайвими елементами, адже це відвертає увагу та підвищує рівень тривожності. Зважений мінімалізм — добре рішення для приміщення, у якому житиме дитина.

Підлога в дитячій

Взагалі під час капітального ремонту краще зробити однакову підлогу в будь-якому приміщенні. Але наявність у житлі дитини змушує шукати матеріали, що будуть простими в прибиранні. Ламінат, вінілова плитка, лінолеум — варіанти, що вже добре себе зарекомендували. Діти багато часу проводять на підлозі, тому зробити підігрів — слушне рішення. Більш бюджетний варіант — килим.

У якому кольорі робити дитячу

Загальний стиль усієї квартири теж буде доречним. Але це не завжди означає, що стіни мають бути одного кольору. Інколи достатньо вибрати гармонійне поєднання в одній гамі — наприклад, пастельній. Нейтральні відтінки особливо важливі, якщо йдеться про зовсім маленьку дитину. Від темних і надто яскравих кольорів радять відмовитися. Під час зонування кімнати для двох дітей можете використовувати розмежування за кольорами стін.

Оздоблення стін

Є два найпоширеніші варіанти: шпалери й фарба. Останній вважають більш практичним, адже якщо малюк почне займатися малюванням просто на стінах, буде достатньо зафарбувати черговий «шедевр».

Перевага шпалер — у різноманітті принтів на будь-який смак. Якщо задумки в плані інтер’єру передбачають наявність зображень, шукайте саме цей варіант. До речі, гарна ідея — одна стіна з крейдяними шпалерами, де син або дочка можуть малювати будь-що.

Меблі для дитячої кімнати

Пошук ідеальних меблів — завдання із «зірочкою». ‎Завжди орієнтуйтеся на загальну площу приміщення та об’єктивно оцінюйте, що саме зможете розмістити.

Які вибрати меблі для дитячої кімнати

Мінімальний набір має передбачати ліжко, шафу/комод, полиці, стіл та стілець. Також не забувайте про аксесуари в дитячу кімнату. Їх не потрібно багато, але пуфики, крісла-мішки точно будуть доречними.

Меблі-трансформери

Як зазначалося вище, влучним варіантом стануть моделі, що зростають. Трансформуватися можуть не лише ліжка, а і столи та стільці‎ (за висотою). Але якщо маєте намір змінювати інтер’єр, коли малюк зросте, можете придбати звичайні меблі.

Матеріали дитячих меблів

Вибираючи все для дитячої кімнати, звертайте увагу на якість, гіпоалергенність та безпечність. Дерев’яні меблі — оптимальний варіант. Також треба розглядати МДФ. Пластик — ще одне практичне рішення, особливо якщо потрібні легкі меблі.

Освітлення

Зоровий апарат у дитини ще формується, тому достатнє освітлення (як природне, так і штучне) має особливе значення. Як оформити дитячий куточок для навчання? Придбайте додаткову лампу та не забувайте про комфортне центральне освітлення.

Наявність власної кімнати — чинник, що надалі вчить дитину обстоювати власні кордони та бути самостійною. Приміщення має бути безпечним, комфортним та з інтер’єром, який подобається самому малюку. У такій кімнаті буде особливо приємно проводити час за розвагами та навчанням.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.