Шпалери: які є види та особливості вибору

306
Додати
до обраних
Поділитися

Перш ніж замислюватися над питанням, які шпалери вибрати для декорування стін, потрібно подумати про доцільність їхнього використання, адже не в усіх випадках вони можуть виправдати очікування. Шпалери це найпростіший і найшвидший спосіб змінити інтер’єр, суттєво його освіжити та надати нового характеру.

Цей опоряджувальний матеріал надзвичайно популярний, оскільки йому характерна багатоплановість. Зокрема шпалери можуть стати єдиним акцентом у мінімалістичному інтер’єрі або слугувати доповненням у вигляді ефектного фону для меблів і предметів. Усе про шпалери та особливості їхнього вибору можна дізнатись у цій статті.

Які бувають шпалери за способом нанесення

Процес оздоблення стін шпалерами відбувається методом наклеювання їх на поверхню за допомогою клею. Зазвичай структура сучасних шпалер складається з одного або двох шарів, з паперовою чи флізеліновою основою. Є види шпалер із багатошаровою структурою. Цей чинник зумовлює спосіб нанесення матеріалу. Клейова суміш може наноситися кількома способами: на полотно, на стіну, або нею проклеюються і полотно, і стіна.

Нанесення клею на полотно використовується для наклеювання паперових шпалер. Полотно ретельно покривається клеєм, після чого його необхідно залишити на кілька хвилин до повного просочення клейовою сумішшю. Наступним етапом є безпосереднє наклеювання полотна на стіну.

Наносити клей тільки на стіну можна, якщо використовуються флізелінові шпалери. Цупкість матеріалу дає можливість приховати недоліки поверхні, на відміну від паперових шпалер, які не в змозі замаскувати нерівності стіни.

Під час наклеювання вінілових шпалер на паперовій основі, клей треба наносити на зворотну сторону полотна та на стіну. Якщо основою вінілових шпалер є флізелін, то все полотно можна не змащувати, а обмежитися тільки краями. Це забезпечить краще закріплення полотна на стіні.

Наклеювання шпалер потребує акуратності та певних навичок. Якщо є сумніви на цей рахунок, то варто звернутися до спеціаліста. Досвідчений маляр може порадити, які шпалери найкращі, виконає відповідні підготовчі та виробничі етапи, що гарантуватиме якість опоряджувальних робіт.

Вибір шпалер за стійкістю

Стійкість покриття є важливим показником, який обов’язково треба враховувати перед тим, як вибрати шпалери для певного приміщення. Адже естетична сторона втрачає свою першочерговість, якщо в кімнаті присутня підвищена вологість чи стіни потрібно часто очищати через високу прохідність.

Основні класифікації шпалер за стійкістю такі:

  • зносостійкі — призначені для сухих приміщень із середньою та великою прохідністю, їх можна очистити за допомогою сухої щітки чи ганчірки;
  • водостійкі — виготовлені з матеріалів, які витримують дію вологи. Вони ідеально підходять для ванних кімнат і кухонь, де спостерігається підвищена вологість. Їх можна протирати мокрою ганчіркою, проте в догляді мийні засоби не використовуються;
  • мийні — використовуються в кухнях, коридорах, де може бути потрібне часте чищення поверхонь. Такі шпалери можна очищувати за допомогою мийних засобів.

Крім того, шпалери можуть класифікуватися за стійкістю до дії світла. Такі шпалери використовують у приміщеннях із високим рівнем освітлення, наприклад у кімнатах із панорамними вікнами. У громадських приміщеннях для оздоблення часто використовують важкозаймисті варіанти шпалер.

Які є розміри шпалер

Залежно від виробника та моделі розміри шпалер можуть бути різними. Цей аспект варто враховувати перед тим, як вибрати шпалери для стін.

Ширина полотна

Стандартна ширина рулону шпалер становить 53 см. Деякі моделі європейського виробництва мають ширину 70 см. Флізелінові шпалери часто виготовляють із більшою шириною полотна — 106 см.

Довжина рулону

Довжина полотна шпалер може варіюватися від 10 метрів до 25 метрів. Також є шпалери, які продаються у формі панелей або відрізків різної довжини та ширини. Тож, знаючи параметри, можна визначити площу покриття. Приміром, якщо ширина — 53 см, а довжина полотна — 10,05 м, одного рулону вистачить на 5,3 м². Відповідно, якщо довжина рулону — 15 м, а ширина — 106 см, площа покриття становить 15,9 м². Під час підрахунку необхідної кількості рулонів варто брати до уваги висоту приміщення, оскільки з кожного рулону можуть залишатися невеликі шматки шпалер. Отже, цілих полотен вистачатиме на меншу площу. Залишки можна використати для обклеювання стін за батареями, над дверима або вікнами.

Види шпалер для стін за матеріалом

Наклеювання шпалер — один із найшвидших способів оздоблення стін, який не потребує кардинального ремонту. Але перед тим, як підібрати шпалери, варто знати, які із них найбільше підходять для приміщень різного призначення.

Паперові шпалери

Паперові шпалери виготовляють двох основних видів — одношарові та двошарові. Саме серед паперових шпалер можна зустріти найбільшу кількість кольорів та оригінальних декорів. Є однотонні, візерунчасті та структурні (рельєфні) та навіть фосфоресцентні.

До недоліків паперових шпалер можна віднести складність догляду. Спроби видалити плями або пил можуть залишити на них помітні сліди. З іншої сторони, невисока ціна може бути вирішальним аргументом оформлення паперовими шпалерами дитячої кімнати, де дітям можна дозволити малювати на стінах.

Флізелінові шпалери

Цей вид шпалер відрізняється від шпалер на паперовій основі використанням спеціального матеріалу — флізеліну. Вони виготовляються з високоякісних нетканих матеріалів, які містять поліестер. Такий склад забезпечує стійкість до різних пошкоджень, включно з механічними та хімічними. Тому флізелінові шпалери стануть гарним та практичним декором стін у вітальні, спальні.

Флізелінові шпалери дуже прості в нанесенні. Клеєм покривається тільки стіна. Завдяки використанню флісу, шпалери не розтягуються і не стискаються. За їхньої допомоги можна перекрити дрібні (до 4 мм) тріщини на стінах.

Що таке вінілові шпалери

Вінілові шпалери — це декоративне покриття для стін, виготовлене зі спеціального вінілового компонента. Цей високотехнологічний матеріал має багато переваг, що робить його популярним серед декораторів, дизайнерів та споживачів. Вінілові шпалери на флізеліновій основі мають такі характеристики матеріалу:

  • високий показник міцності;
  • безпечність;
  • легкий догляд та простота встановлення;
  • різноманітність дизайну, кольорів та текстури;
  • висока стійкість до вицвітання та зміни кольору;
  • можливість використання як для внутрішнього, так і для зовнішнього декорування;
  • високий рівень звукоізоляції.

Завдяки своїм властивостям вінілові шпалери ідеально підходять для таких приміщень, як кухні, ванні кімнати, прихожі та коридори. У роботі використовується спеціальний клей із високими клейними показниками.

Текстильні шпалери

Текстильні шпалери особливо підходять для класичних і вишуканих інтер’єрів. Їхньою відмінною рисою є досить висока ціна. Вони виготовляються на паперовій або флізеліновій основі, на яку нанесена тканина. У цій групі товарів виділяються велюрові шпалери, які надають інтер’єру елегантності. Тканинне покриття може бути виготовлене з натуральних волокон, таких як льон і шовк. Дешевші текстильні шпалери виготовляються із синтетичних волокон — поліпропілену або віскози.

Оскільки тканини мають властивість поглинати пил та запахи, вони потребують особливого догляду. Їх чистять засобами для чищення тканин. До недоліків можна віднести складність наклеювання, яка вимагає високої кваліфікації майстрів.

Склошпалери

Серед найбільш довговічних шпалер особливо виділяються склошпалери. Їх можна фарбувати, причому це можна робити кілька разів і рельєфний малюнок буде чудово зберігати свою фактуру. Шпалери зі скловолокна стійкі до вологи, подряпин і стирання, забезпечують циркуляцію повітря. Ідеально підходять для стін у приміщеннях, що піддаються інтенсивній експлуатації, можуть прослужити до 30 років.

Варто зазначити, що такий вид шпалер важко видалити. Вони можуть відірватися разом із тинькуванням. Тож під час демонтажу треба враховувати цей чинник.

Рідкі шпалери

Будівельним матеріалом рідких шпалер є натуральне волокно, в основному бавовна й целюлоза. Рідкі шпалери допомагають згладити недоліки стіни — подряпини, порожнини або тріщини. Стіни, обклеєні рідкими шпалерами, не відбивають звук, демонструючи добрі звукоізоляційні властивості. Оскільки рідкі шпалери мають низький рівень водостійкості, їх не рекомендують використовувати в кухнях чи ванних кімнатах.

Шпалери мають форму сипучого порошку, який перед нанесенням необхідно змішати з теплою водою. Перевагою таких шпалер є простота монтажу та демонтажу покриття.

Бамбукові шпалери

Бамбук — екологічний матеріал із відмінними шумо- та теплоізоляційними властивостями, що не містить шкідливих речовин. Бамбукові шпалери є безпечним вибором для домашнього використання, які не шкодять довкіллю.

Вони легко встановлюються та демонтуються, що робить їх зручними для використання. Можуть прослужити багато років, не втрачаючи своєї якості. Для збереження природного вигляду їх потрібно регулярно протирати вологою ганчіркою та видаляти пилові відкладення.

Фотошпалери

Фотошпалери — це друковані зображення на паперовій або нетканій основі, які використовуються для декорування стін у внутрішньому приміщенні. Фотошпалери зазвичай наносяться за допомогою клею, а їх розміри можуть коригуватися під розмір стіни.

Серед них є моделі з високою волого- та зносостійкістю. Це дає можливість використовувати їх у кухнях чи приміщеннях із високою прохідністю. До недоліків фотошпалер можна віднести їхню високу вартість та складність процесу наклеювання.

Інші види шпалер

Під час вибору шпалер можна розглянути й інші їх види, які з надлишком пропонує ринок. Серед них можна зустріти:

  • акрилові шпалери — складаються з паперової основи, покритої білим або кольоровим спіненим акрилом. Вони пропускають повітря, відзначаються легкістю та не потребують використання спеціального клею;
  • коркові шпалери — екологічний матеріал, який має приємні тактильні та хороші звукоізоляційні властивості;
  • металізовані шпалери — містять фольгу, яка надає їм міцності, стійкості до пошкоджень та неповторний вишуканий вигляд.

Крім зазначених видів є також не такі відомі та поширені аерозольні чи так звані японські шпалери.

Як можна приховати нерівності стін за допомогою шпалер

Шпалери можуть приховати нерівності стін та надати їм рівнішу візуальну поверхню. Це можна зробити завдяки геометричному візерунку, вертикальним смугам або текстурі. Шпалери з ефектом шорсткості допомагають приховати нерівності та інші дефекти стін. Для цього можна використати вінілові, флізелінові або склошпалери. За допомогою рідких шпалер можна заповнити дрібні тріщини, вирівняти поверхню.

Як підібрати шпалери за кольором

Під час вибору кольорів для шпалер важливо довірятися своєму власному смаку та стилю. Проте є чинники, які варто враховувати, щоби приміщення виглядало гармонійно та привабливо:

  • для невеликих кімнат краще вибирати світлі відтінки з дрібним візерунком;
  • в спальні доречними будуть приглушені тони, які сприятимуть розслабленню та відпочинку;
  • для дитячої кімнати краще вибрати шпалери із зображенням улюблених героїв, яскравих відтінків в ігровій зоні та спокійних — біля спального місця;
  • у вітальні цікавий ефект створить поєднання шпалер різних кольорів і фактур.

Вибираючи шпалери, необхідно врахувати яскравість та тип освітлення в приміщенні, оскільки вони можуть відрізнятися від освітлення в магазині.

На що звернути увагу перед покупкою

Перед тим як купити паперові, флізелінові чи вінілові шпалери необхідно переконатись у належності їх до однієї партії, оскільки рулони з різних партій можуть мати різні відтінки. З огляду на це, краще придбати трохи більше матеріалу.

Про характеристики будь-якого виду шпалер можна дізнатися завдяки позначкам на рулоні. Вони містять інформацію про склад, світло та вологостійкість, рекомендації щодо монтажу, підгонки малюнка, демонтажу та догляду. Ця інформація допоможе зорієнтуватись у відповідності опоряджувального матеріалу до ваших вимог.

Рішення обклеїти стіни шпалерами вимагає ретельного продумування та композиції всіх інших елементів декору. Проте зусилля, витрачені на оформлення інтер’єру шпалерами, обов’язково окупляться у вигляді гармонійного вигляду приміщення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.