Як прати кросівки в пральній машині?

370
Додати
до обраних
Поділитися

Кросівки — це спортивне взуття, що дуже швидко забруднюється. Їх можна легко почистити із зовнішньої сторони, а ось із внутрішньою не все так просто. Ми розповімо, як правильно прати кросівки в пральній машині, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд та експлуатаційні характеристики спортивного взуття.

Чи можна прати кросівки в пральній машині?

Якщо кросівки мають текстильний верх, то для їхнього прання можна використовувати пральну машину-автомат. Якщо дотримуватися рекомендованого режиму матеріал не деформується та не тріскається. Але є певні винятки. У машині-автоматі не можна прати спортивне взуття:

  • з деталями, що можуть відклеїтись;
  • зі світловідбивачами;
  • з LED-підсвіткою на батарейках;
  • зі стразами та камінчиками (вони можуть відклеїтися під час прання та засмітити злив).

Також виробники мембранних кросівок не радять машинне прання, для такого взуття краще скористатися делікатним ручним очищенням.

Як правильно прати кросівки в машинці?

Щоби позбутися забруднення кросівок можна використовувати пральну машину-автомат або напівавтомат. Дуже важливо грамотно підготуватися до процесу, вибрати правильний режим та мийний засіб.

Підготовка до прання кросівок

Перед тим, як прати кросівки в пральній машині необхідно почистити підошву — у її візерунках можуть знаходитися грудки бруду, камінці та інше сміття. Для видалення такого забруднення можна використати щітку чи інші підручні засоби. Можна потримати кросівки під струменем води, щоб змити залишки забруднення.

Рекомендується вийняти знімні устілки та шнурки. Ці елементи краще прати вручну.

На якому режимі прати кросівки?

Під час вибору режиму краще зупинитися на делікатному пранні. Якщо виробником техніки передбачена спеціальна програма для прання взуття, то краще вибрати саме її. Якщо показники температури та обертів ви виставляєте самостійно, то виставте температуру на 30–40 градусів, а віджим — на 300–400 обертів. Якщо є можливість, то взагалі відмовтеся від віджиму.

Як випрати кросівки: у мішку й без мішка?

Краще за все покласти кросівки в мішок або сітку для прання взуття. Це захистить їх від пошкоджень під час обертання барабана, також допоможе зберегти форму завдяки наявності поролонових вставок всередині.

Якщо мішка для взуття немає, то рекомендується додати разом із кросівками в барабан старий світлий рушник.

Який засіб використовувати?

Якщо є необхідність випрати темну або кольорову пару взуття, то краще використати рідкий засіб. Він утворює багато піни та краще вимивається — на матеріалі не залишиться білих розводів. Також частинки порошку можуть після закінчення прання залишатись у люверсах, застібках-липучках та на підошві.

Для білого взуття можна використати порошок для відбілення без хлору.

Про інші способи повернення кросівкам бездоганної білизни ви зможете дізнатися з нашої публікації «Білі кросівки: способи як відбілити взуття в домашніх умовах».

Особливості прання кросівок у машинці

Верх кросівок може бути виготовлений із різних матеріалів, тож треба знати особливості прання кожного виду.

Як правильно прати кросівки з тканини?

Кросівки з тканини — найбільш універсальний варіант, якщо йдеться про прання. Якщо на них немає вищезазначених елементів, то ви можете без проблем використати пральну машину-автомат. Варто попередньо вибрати найбільш вдалий режим для очищення текстилю, з якого виготовлено верх взуття — це може бути режим для бавовни або синтетичної тканини.

Як прати замшеві кросівки?

Замша належить до делікатних матеріалів, тож прати вироби з неї треба з обережністю. Краще за все прати замшеві кросівки руками. Якщо ви вибрали машинне прання, то попередньо варто переконатися, що всі деталі кросівок якісно прошиті, а на виробі немає пошкоджених ділянок.

Вибирайте делікатний режим. Оптимальна температура для машинного прання не має перевищувати 30 градусів, обов’язково необхідно використовувати сітку для прання.

Після машинного прання замша втрачає вологозахисне покриття, тож після висихання його треба буде відновити за допомогою спеціального засобу.

Як прати шкіряні кросівки?

Багатьох цікавить, чи можна прати шкіряні кросівки в машинці. Виробники не рекомендують користуватися пралками. Це взуття має гладку поверхню, тож бруд відмінно видаляється вручну.

Щоб впоратись із забрудненням необхідно приготувати водно-мильний розчин. У цій рідині злегка змочіть м’яку губку та проведіть поверхнею. Для видалення забруднень на підошві можна використовувати жорстку щітку.

Після того, як весь бруд буде видалено, треба насухо протерти кросівки м’якою ганчіркою.

Як висушити кросівки?

Після прання взуття необхідно обережно віджати руками, а потім поставити або підвісити над тазиком чи іншою місткістю, щоб залишки води стікали. Після цього варто обробити сухою ганчіркою всі поверхні кросівок.

Під час сушіння кросівки не можна ставити поруч з обігрівачем чи гарячими батареями, адже це може призвести до деформування взуття, а також пошкодження клею, що скріплює верхню частину та підошву.

Краще за все сушити взуття на балконі, щоби була достатня кількість повітря. Але необхідно прослідкувати, щоб воно було захищено від прямих променів сонця. Якщо таке сушіння неможливо, то поставте або підвісьте кросівки в теплій кімнаті, що провітрюється. Треба лише дочекатися висихання природним шляхом. Щоби прискорити цей процес можна всередину покласти суху тканину або паперові рушники та періодично змінювати їх. Ці матеріали також не дадуть кросівкам деформуватись.

Якщо є можливість, то можна скористатися взуттєвими сушарками або машиною для сушіння білизни, це значно прискорить процес та буде безпечним для взуття.

Правила прання та сушіння спортивного взуття дуже прості, необхідно дотримуватись їх, щоб ваші повсякденні або бігові кросівки мали довгий термін носіння та бездоганний зовнішній вигляд.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.