• Укр
  • Рус

Як позбутися мошки на кухні?

427
Додати
до обраних
Поділитися

Дрібна мошка на кухні з’являється немовби нізвідки. Але можете не сумніватися: якщо в помешканні зауважили одну мушку, невдовзі ці надокучливі комахи, якщо їх вчасно не зупинити, будуть всюди. Щоб вибрати ефективний спосіб, як позбутися маленьких мошок на кухні, для початку необхідно з’ясувати, що це за комахи.

Види мошок та чому вони з’являються

Здавалося б, усі дрібні мушки на одне обличчя. Та насправді на кухні одночасно може бути як мінімум 3 різновиди комах. І спосіб боротьби для кожного виду — свій. Тож перш ніж розповідати про те, як позбутися від мошок на кухні, розкажемо як ідентифікувати непроханих гостей.

Дрозофіл

Дрозофіли (вони ж — винні, плодові чи фруктові мушки) — це маленькі (1–5 мм) темно-коричневі комахи, які харчуються залишками їжі. Особливо привабливими для них є фрукти (зокрема ті, що починають гнити), овочі, молочна продукція. Не гидують ці комахи й іншими органічними залишками. Часто поселяються на вологих рушниках, у сміттєвому відрі, на кухонній губці.

Дрозофіли не несуть особливої небезпеки для людини. Вони не є носіями інфекцій, не кусають. Однак із їхньою появою навіть найчистіша кухня виглядає неприємно. Питання, як позбутися дрозофіл для багатьох стає актуальним особливо влітку — у теплу пору комахи швидко розмножуються. Кожна самка відкладає приблизно 50–80 яєць, які за 10 днів перетворюються в дорослих особин комах.

У приміщення дрозофіли найчастіше потрапляють у вигляді личинок на фруктах, овочах, садових квітах.

Грибні комарики

Інша назва цих комах — сциаріди. Це мушки з довгастим чорним чи темно-сірим тільцем, довжиною від 1,5 до 4 мм. Найчастіше рої таких мошок можна зауважити на підвіконні з кімнатними рослинами. Особливо полюбляють сенполії (фіалки). Сциаріди живуть у вогкому ґрунті, де й відкладають яйця. Харчуються частинами рослин. Здебільшого ні для людини, ні для кімнатних рослин грибні комарики не шкідливі, однак сусідство з ними приємним не назвеш.

Важко однозначно відповісти, звідки беруться мошки цього різновиду в помешканні. Найчастіше вони потрапляють у дім із купленими рослинами, через вентиляцію чи сміттєпровід.

Каналізаційні мушки

Такі «квартиранти» в помешкання проникають через дренажні отвори в кухні чи ванній. Ці комахи нагадують мікроскопічних метеликів темно-сірого кольору. Від інших мошок відрізняються наявністю пушку на крилах і тілі. Скупчення цих комах можна бачити в місцях із підвищеною вологістю.

Як і інші кухонні мошки, швидко розмножуються. Харчуються в основному нальотом на каналізаційних стоках. Деякі види каналізаційних мушок можуть переносити патогенні бактерії.

Як позбутися мушок на кухні?

Тепер, коли ми з’ясували що таке дрозофіли, як з’являються грибні та каналізаційні мушки в помешканні, саме час поговорити про дієві методи боротьби із цими комахами. Є 2 способи, як позбутися мушок на кухні — за допомогою народних і спеціальних засобів.

Народні засоби від мошок

Народні методи — вибір тих, хто шукає, чим вивести мошку з кухні підручними засобами без застосування хімії. Такий спосіб може бути корисним у помешканнях з маленькими дітьми, домашніми тваринами.

Розглянемо найпопулярніші народні методи від мошки:

  • Оцет

Запах цього продукту приваблює мошок, тому можна ним скористатися для боротьби з комахами. Варіантів як позбутися мошок із допомогою оцту, декілька. Перший — заповнити банку (миску, глибоку тарілку) водою, додавши в неї 1 столову ложку яблучного оцту й засіб для миття посуду чи мило. Комахи злетяться на улюблений запах і потраплять у мильну пастку.

Інший — налити в склянку воду з оцтом, закрити місткість плівкою, у якій зробити кілька отворів. Комахи крізь них проберуться в посудину, а вибратися не зможуть.

  • Приманки

Тим, хто шукає спосіб, як вивести мошку з кухні підручними засобами, допоможуть саморобні пастки для комах. Для дрозофіл, які полюбляють солодке, приманкою може стати пластикова пляшка, на дні якої є перезрілі фрукти, ягоди, мед чи солодкий напій. Коли комахи злетяться на поживу, пляшку закривають і викидають.

Ще один варіант для відловлювання різних видів кухонних мошок — свічка. Для цього в миску наливають воду з додаванням рідкого мила чи засобу для миття посуду. У центрі місткості ставлять запалену свічку. Світло від полум’я, відбиватиметься у воді та приманюватиме комах. Цей спосіб найкраще застосовувати в темну пору доби. Ніколи не залишайте запалену свічку без нагляду.

  • Запахи, що відлякують мошок

Дієвий захист від мошки — деякі ароматичні речовини. Різкі запахи відлякують кухонних мушок. Витурити з дому надокучливих комах допоможуть ароматичні олії, наприклад із гвоздики, камфори, базиліку, м’яти, розмарину, часнику. Рослини можна свіжими розставити в різних місцях приміщення чи зробити з них спиртову настоянку, яку розпилювати поверхнями. Не люблять мушки й запах кухонних спецій.

Спеціальні засоби від мушок на кухні

Для тих, хто шукає більш надійні методи, як позбутися мошок на кухні, допоможе побутова хімія та спеціальні інсектицидні пристосування.

Найпопулярніші засоби від мошок:

  • Липка стрічка

Найбільш екологічний і безпечний метод. Спеціальну клейову стрічку підвішують у місці найбільшого скупчення комах. Недоліки методу: неестетичний вигляд, комахи можуть з’являтися знову.

  • Фумігатори

Застосовуючи фумігатор, можна швидко знищити всіх комах у приміщенні. Суть методу в тому, що пристрій нагріває рідину чи пластину, з яких у повітря виділяються згубні для комах речовини. Фумігатори бувають із запахом і без аромату, з натуральним чи синтетичним складом. Після застосування більшості фумігаторів приміщення варто провітрити.

  • Інсектицидний аерозоль

Перш ніж застосувати такий засіб від мошок на кухні, треба уважно прочитати опис та інструкцію до нього. Спеціальні аерозолі від комах часто містять у складі токсичні отрутохімікати (як-от дихлофос). Але такі засоби найкраще допоможуть впоратися з нашестям каналізаційних мушок чи грибних комариків.

Застосування будь-якого спеціального інсектицидного препарату необхідно виконувати, зважаючи на рекомендації та інструкцію виробника.

Профілактика появи кухонних мошок

Ніхто не застрахований від появи в помешканні надокучливих мошок. Проте якщо дотримуватися простих правил, то, скоріш за все, не доведеться шукати способи як боротися з мушкою на кухні.

Запобігти появі мошок вдасться, якщо:

  • Регулярно проводити прибирання кухні, ретельно очищати місця скупчення бруду.
  • Не допускати скупчення сміття в домі, регулярно спорожнювати смітник.
  • Брудний посуд мити одразу.
  • Принесені додому фрукти, овочі, ягоди перевіряти на наявність комах і мити їх.
  • Не залишати відкритими продукти, які приваблюють мошку.
  • Періодично очищати каналізаційні стоки дезінфекційними засобами.
  • Грунт у горщиках із кімнатними рослинами (особливо щойно купленими) час від часу проливати інсектицидним розчином.

Але якщо так трапилося, що на вашій кухні з’явилися надокучливі комахи, то ви вже знаєте що робити від мошки.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.