Як почистити диван у домашніх умовах?

437
Додати
до обраних
Поділитися

Навіть на дивані, що має якісну та стійку до забруднень оббивку, рано чи пізно з’являються плями, тож важливо знати, чим почистити диван у домашніх умовах.

Види забруднень

Під час експлуатації оббивка м’яких меблів може бути забруднена шкірним жиром, пилом з одягу. Якщо диван використовується під час застіль, то на ньому можуть залишатися плями жиру, вина, кави. Якщо в домі є діти, то можуть з’явитися забруднення від ручки, фарби або пластиліну. Додати неприємностей можуть грибки, цвіль, бактерії.

Як почистити диван від пилу

Щоб насолоджуватися комфортним відпочинком на домашніх м’яких меблях, необхідно постійно доглядати за оббивкою, адже в ній накопичується пил.

Механічне очищення

Для механічного очищення можна використати спеціальну щітку для прибирання пилу. Вона може бути не тільки ручною, але ще електричною та антистатичною. Електричний прилад має такі переваги, як мінімальне фізичне навантаження та високу швидкість прибирання. Антистатична щітка буде притягувати до себе пил завдяки нейтралізації заряду частинок. Пил з антистатичної щітки потім можна видалити під струменем води.

Вибивання

Старе простирадло змочіть водою та добре відтисніть, щоб тканина залишалася трохи вологою. Розстеліть простирадло всією поверхнею дивану та вибивайте пил вибивачкою. Інколи тканину необхідно знов змочувати, щоб вона добре вбирала в себе частинки пилу.

Чистка звичайним пилосмоком

Пилосмок має бути достатньо потужним. Також необхідно скористатися спеціальною насадкою для м’яких меблів, щоб мати змогу прибрати не лише рівні поверхні, але і важкодоступні ділянки в кутах. Чистку звичайним пилосмоком необхідно проводити раз на тиждень, а якщо в будинку є собака або кішка, то навіть частіше.

Чистка пароочищувачем

Чистка за допомогою пароочищувача дає можливість позбутися не лише пилу, але й пилових кліщів і мікробів. Така техніка — це також відповідь на питання, як відчистити оббивку дивана від плям:

  • кави;
  • какао;
  • вина;
  • соку;
  • соєвого соусу тощо.

Під час вибору пароочищувача треба керуватися його функціональністю та комфортом використання.

Як почистити диван від бруду

Коли постає питання, чим почистити диван, то на допомогу приходять народні методи й побутова хімія. Широкий вибір хімічних засобів для чищення можна знайти на OLX.

Народні методи

Коли ми замислюємось, чим почистити диван від забруднень, то першими на думку спадають саме народні методи, адже зазвичай такі засоби є в кожного вдома, коштують вони небагато й можуть бути дуже ефективними, особливо, якщо мова йде про свіже забруднення.

Сода та оцет

Сода та оцет — це універсальні засоби, що знайомі кожній господині. Вони можуть усунути жирні плями, забруднення від напоїв та шкірного жиру. Для приготування засобу треба змішати 100 мл оцту, 300 мл води, чайну ложку мийного засобу для посуду та чайну ложку соди. Готову суміш із пульверизатора треба нанести на потрібні ділянки, а після 10 хвилин — пройтися щіткою. Оббивку після цього протріть вологою ганчіркою.

Як почистити диван розчином лимонного соку й соди

Перед тим, як почистити диван содою і лимонним соком необхідно підготувати склянку дуже теплої води та щітку. У воді розчинить 5 столових ложок лимонного соку й соди, на поверхні має з’явитися піна. Засіб залиште на кілька хвилин на забрудненні, а потім видаліть за допомогою щітки.

Нашатирний спирт

Нашатирний спирт допоможе позбавитися забруднення від шкірного жиру. Його треба розвести водою наполовину, а потім обробити плями ватним диском. Після того, як забруднення буде видалено, необхідно протерти поверхню вологою тканиною.

Мильна вода

Чим почистити диван від плям, що нещодавно утворилися від жиру? У цьому випадку допоможуть мильна вода й щітка. Треба обробити потрібні ділянки з пульверизатора, а потім потерти щіткою.

Рідина для миття посуду

Як почистити диван вдома за допомогою простого засобу? Розчиніть 2–3 столові ложки мийного засобу в 1 л води та спіньте. Губкою з піною протріть оббивку, а потім протріть ділянку вологою тканиною.

Сіль

Якщо вам цікаво, як почистити оббивку дивана від свіжих жирних плям, то придивіться до звичайної солі. Її необхідно нанести на забруднення, щоб вона увібрала жир, а потім видалити.

Очищення перекисом водню

Як почистити диван із тканини світлого кольору? У цьому випадку допоможе перекис водню. Його треба розвести водою наполовину, а потім нанести на меблі за допомогою пульверизатора. Обробка має тривати 2 години, потім оббивку необхідно протерти вологим рушником.

Використання побутової хімії для чищення м’яких меблів

Сучасні виробники побутової хімії пропонують широкий асортимент цієї продукції. Вона може видалити майже всі типи забруднень та повернути м’яким меблям первинний зовнішній вигляд. Такі засоби прості в застосуванні та не потребують попередньої підготовки.

Але перед тим, як відчистити диван за допомогою побутової хімії, необхідно розуміти, що ці засоби можуть спричинити алергію (чхання, кашель, висипання на шкірі тощо), адже містять агресивні речовини та віддушки. Також регулярне використання хімічних засобів може призвести до знебарвлення та пошкодження оббивки.

Як почистити диван від плям

Плями на оббивці можуть з’явитися від різноманітних продуктів, напоїв, фізіологічних рідин тощо. Тож, чим почистити диван від бруду варто вибирати залежно від походження забруднення.

Як вивести кров із дивану

Якщо пляма крові свіжа, то її можна видалити за допомогою холодної води й губки, засоби для миття диванів не знадобляться. А ось чим вивести кров із дивана, якщо пляма вже застаріла? У цьому випадку можна розчинити таблетку аспірину в склянці води, а потім протерти ділянку ватним диском.

Як видалити жир із дивану

Оперативно нанесіть на масну пляму сіль, крохмаль або соду, зачекайте кілька хвилин. Змочіть губку в мийному засобі для посуду, а потім затріть пляму. Почекайте 15 хвилин і змийте холодною водою.

Вино: вивести складно, але можна

Свіжу пляму від вина треба промокнути серветкою, а потім засипати сіллю, що вбере в себе вологу. Після 15 хвилин очікування видаліть сіль щіткою, а забруднення протріть серветкою, змоченою в горілці або спирті. Уже підсохлу ділянку намильте — це допоможе позбутися розводів, потім протріть щіткою.

Жувальна гумка: як прибрати?

Прикладіть до жуйки кубики льоду. Після застигання треба дуже швидко зняти її тупою стороною ножа. Потім проведіть поверхнею вологою серветкою або губкою.

Як вивести плями від кави на дивані

Забруднення від кави необхідно промокнути серветкою, а потім протерти мийним розчином. Для його приготування до 1 л мильної води додайте 2 столових ложки оцту.

Як вивести ручку з дивана

Батькам зазвичай цікаво, чим вивести ручку з дивану, адже діти можуть малювати нею на поверхні. Таке забруднення треба натерти шматочком лимона, а після висихання соку протерти поверхню ватним диском, змоченим у підсоленій воді.

Як почистити шкіряний диван

Почистити шкіряний диван простіше, ніж меблі з текстильною оббивкою. У більшості випадків достатньо обробки вологою серветкою або серветкою зі спеціальним просоченням. Плями від вина або кулькової ручки можна вивести за допомогою спирту.

Як вивести неприємний запах із дивана

Матеріал диванної оббивки може вбирати неприємні запахи, тож треба знати, чим почистити диван від запаху.

Найбільш популярні домашні засоби для усунення запаху з дивана:

  • оцет;
  • сіль;
  • кавові зерна.

Оцет розведіть у воді, щоб отримати слабкий розчин, добре просочіть поверхню. Повторіть декілька раз, якщо треба.

Засипте звичайною або морською сіллю джерело запахів, після того, як пройдуть 8 годин приберіть сіль пилосмоком.

Подрібніть кавові зерна, посипте меблі та залиште на ніч. Вранці приберіть пилосмоком.

Основні правила та профілактика

Використовуйте вказані способи, але не забувайте дотримуватись основних правил чищення:

  • захищайте шкіру рукавичками;
  • чищення варто починати від центру та рухатися до країв круговими рухами;
  • очищувач розводьте лише в теплій воді;
  • не сушіть диван праскою.

Щоб не часто замислюватися над тим, як відмити диван від плям, також треба знати основні правила профілактики. Рекомендується не їсти й не пити на дивані. Слушною думкою буде використання чохла, який можна прати в машинці. Раз на місяць треба чистити меблі, щоб вони мали свіжий вигляд.

Тепер вам відомо, як почистити диван від різноманітних забруднень у домашніх умовах, тож можна не користуватися послугами хімчистки й суттєво заощадити.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.