• Укр
  • Рус

OLX для тих, хто читає

113
Додати
до обраних
Поділитися

Українці – культурна нація яка читає, навіть попри війну і непевність. Дослідження, які проводилися напередодні війни, десятиліття тому, уже тоді засвідчували, що кількість людей, які проводять час за книгою, невпинно зростатиме. Цікавим є підтверджений дослідженнями факт, що читання жодним чином не конкурує з іншими культурними продуктами, бо українські читачі активніше відвідують музеї, кіно, театри, мистецькі галереї й розвиваються як особистості.

Український інститут майбутнього спільно з «Нью Імідж Маркетинг Груп» днями презентував останні результати онлайн-опитування щодо практик читання під час повномасштабної війни. 72% респондентів зазначили, що до 24 лютого 2022 року читали паперові, електронні книги, або слухали аудіокниги.

Одразу після повномасштабної російської агресії 39% українцям було не до книжок, їх заміняли новини у телеграм-каналах і соцмережах. Утім, за кілька місяців читання поступово відновлювалося: протягом останнього року паперові книги купували уже 46% респондентів, електронні – 17%, аудіо-книги – 13% опитаних.

Традиційно, у топі літературних чартів – класична література для ознайомлення і переосмислення, нон-фікшн, книги про те, як досягти успіху в будь-якій сфері діяльності, щоденники, а також уже екранізовані саги.

Що ми читаємо? Українські читацькі смаки перегукуються зі смаками людей в інших країнах Європи і США. Традиційно, у топі літературних чартів – класична література для ознайомлення і переосмислення, нон-фікшн, книги про те, як досягти успіху в будь-якій сфері діяльності, щоденники, а також уже екранізовані саги. З початком повномасштабного вторгнення українці звернулися до перечитування й переосмислення класики, як от доробку Тараса Шевченка, Ліни Костенко, а також творчості сучасних авторів – Сергія Жадана, Оксани Забужко, Максима Кідрука тощо.

Удвічі, до 42%, зріс читацький інтерес до опису і аналізу військових подій, що відбуваються у світі, також значно – до військової публіцистики, аналізу поточних соціально-політичних подій, історії України від давнини до сьогодні. Кожен із респондентів відзначив, що книга посідає важливе місце у його житті, бо є не лише способом дозвілля, а й спонукає до розвитку.

Міграція українців державою й закордонням – з книгами і без, – призвела до того, що українці зручно перелаштували алгоритми покупки та обміну книжками.

Як і раніше, книжки та періодичні видання шукають в інтернет-магазинах, аби звірити ціну, а також на OLX. Завдяки зручним налаштуванням майданчика, у рубриці «Книги/журнали» можна віднайти літературні новинки за цінами, значно нижчими від цін видавництв. Є тут також книги, прочитані продавцем один раз. У нинішні непевні часи це неабияка фінансова вигода для покупця.

Полювання за книжками – чудова розвага для розвитку інтелекту й збереження коштів. Приміром, книжкову новинку «Колонія. Нові темні віки» від Макса Кідрука на сайті видавництва можна придбати за 469 гривень. Нову книгу в бездоганному стані на OLX можна купити від 400 гривень, уживану – дешевше на 30-50%.

Якщо ж пройтися списком книг, рекомендованих до читання бізнесменом і філантропом Біллом Гейтсом, усі їх також можна знайти на OLX. Серед них – прозу Роберта Гайнлайна, Доріса Ґудвіна, Тімоті Галлвея, Пола Стратерна та інших. Для більшості ж книгоманів головна привабливість платформи – у тому, що можна виловити рідкісні й раритетні книги, яких уже точно не знайти на полицях книжкових магазинів.

Серед букіністичних видань, які пропонуються на OLX – старовинні видання, часописи, довідники і духовна література, що датується початком ХХ століття, або й раритети попередніх років. Приміром, лот віршів німецькою мовою за 1897 рік привабить не лише змістом, а й шедевральними гравюрами на сторінках, а книга церковних служб, перетягнута шкірою із бронзовими вставками, зацікавить колекціонерів старовини.

Продуманий рубрикатор на OLX допоможе розсортувати бажані лоти за ціною, станом тощо. Зручно, що всі книги можна додати до бажаних, зберегти для майбутніх покупок і відстежувати зміну ціни, якщо вона раптом поки недоступна.

Що стосується дитячих книжок, з яких діти виростають дуже швидко, OLX – чудовий майданчик для пошуку будь-якої дитячої літератури. Це стосується і сучасних видань, і тих, якими свого часу в дитинстві зачитувалися теперішні батьки. У покупців на OLX нині є чудовий вибір – купити сучасне видання Джона Роналда Руела Толкіна, або ж перше українське видання «Володаря Перснів» 2006 року. І таких спокус чимало.

Разом з тим, OLX – чудова можливість для самопрезентації авторів, які особисто видають власні книги. Для деяких це чи не єдина можливість нині заявити про себе, як про автора, і отримати нових читачів.

Продуманий рубрикатор на OLX допоможе розсортувати бажані лоти за ціною, станом тощо. Зручно, що всі книги можна додати до бажаних, зберегти для майбутніх покупок і відстежувати зміну ціни, якщо вона раптом поки недоступна.

електронні книги

Для тих, хто віддає перевагу електронним книгам, на OLX є вибір на будь-який гаманець. Проаналізувавши ціни на майданчику, можемо виявити гаджети за ціною від 500 до 2000-6000 гривень і вище.

Покупка книг на OLX, без перебільшення, зручний і зрозумілий процес. Фотографії лота дають уявлення про стан книги, незалежно від того, що заявлено у тілі оголошення. Це за умови, що немає можливості особисто зустрітися з продавцем, оглянути і оплатити товар на місці, реалізувавши безпечну покупку «з рук в руки». Незалежно від поштового оператора, у поштовому відділенні покупку можна оглянути та прийняти або ж скасувати.

Роль OLX у формуванні звички читати, особливо під час війни, – важко переоцінити. Платформа сприяє тому, що українці читають, обмінюються новинками, зручно і безпечно продають і купують книги у кожному куточку країни. Це, своєю чергою, не лише розвиває читацьку спільноту, а й об’єднує українців, підвищуючи інтелектуальний рівень нації.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.