• Укр
  • Рус

Як відмити вапняний наліт

589
Додати
до обраних
Поділитися

Рано чи пізно практично кожен стикається з такою проблемою як вапняний наліт на поверхнях у ванній чи кухні, на кранах. Ці плями можуть мати різні відтінки, бути більше чи менше помітними. Однак із ними навіть щойно прибране приміщення виглядає неохайно. Чи можна запобігти появі таких забруднень і чим розчинити вапняний наліт, якщо він уже з’явився? У цій статті ми зібрали найпопулярніші методи боротьби із цією проблемою.

Що таке вапняний наліт і чому він з’являється?

Вапняний наліт на сантехніці — проблема не лише естетична. З часом він може руйнувати структуру матеріалу, на якому накопичується. До того ж є розсадником для бактерій. Але перш ніж вибирати метод видалення вапняного нальоту, варто з’ясувати, чому він утворюється. Це допоможе запобігти проблемі в майбутньому.

Вода, яка потрапляє в наші домівки централізовано чи зі свердловин, здебільшого є жорсткою, тобто містить велику кількість солей магнію і кальцію. Саме ці сполуки є причиною утворення накипу, а також вапняного нальоту на сантехніці. Останній утворюється, коли жорстка вода випаровується з поверхні, залишаючи після себе дрібні частинки мінеральних солей. Спершу ці залишки майже непомітні, але вони швидко накопичуються і перетворюються на білі плями, а далі — на товсті вапняні відкладення.

Залежно від хімічного складу води вапняний наліт може мати різні відтінки: бути чисто білим, жовтуватим чи навіть рудим (за наявності у воді солей заліза чи іржі). Такі утворення можуть з’являтися на різних видах поверхонь: кераміці, склі, дзеркалах, акрилі та пластику, хромованих кранах тощо.

Чим видалити вапняний наліт?

Варіантів, як відмити наліт від води чимало. На допомогу приходить і сучасна побутова хімія, і різноманітні народні методи. Але вибираючи засіб для видалення вапняного нальоту, варто зважати на специфіку поверхні, на якій з’явилися плями. Скажімо, методи, дієві на пластику, можуть не підійти для чищення металу й навпаки.

Спеціальна побутова хімія

Серед широкого розмаїття сучасної побутової хімії обов’язково знайдеться, чим відмити вапняний наліт із будь-якої поверхні. Засоби такого типу зазвичай містять кислотні компоненти, що можуть ефективно розчиняти сольові утворення.

Побутова хімія проти вапняного нальоту буває в різних формах:

  • рідина;
  • гель;
  • спрей.

Головна перевага таких засобів — здатність ефективно видаляти навіть товсті застарілі вапняні утворення. З недоліків — їдкий запах і агресивний склад. Тому працювати з хімією варто в рукавичках, а в час прибирання приміщення провітрювати.

Побутова хімія проти вапняного нальоту може бути універсальною чи спеціалізованою (лише для певного типу поверхні). Тому перед застосуванням необхідно уважно прочитати інструкцію від виробника.

Менш агресивний, але доволі дієвий засіб проти сольового утворення — меламінова губка. Специфічний склад і структура губки дають можливість очищувати різні поверхні від вапняного нальоту. Щоправда, такий засіб більше годиться для свіжих плям і не надто дієвий проти застарілого каменю.

Народні засоби

Тим, хто шукає, чим чистити вапняний наліт без застосування агресивної побутової хімії, на допомогу прийдуть народні засоби. Вони можуть бути корисними для людей, які страждають на алергію, а також для прибирання помешкань, де є маленькі діти чи домашні тварини.

Популярні народні засоби для боротьби з вапняними відкладеннями:

  • харчова сода — порошок змішують зі злегка підкисленою водою, кашку наносять на забруднення і залишають на хвилин 15, змивають чистою теплою водою;
  • лимонна кислота — діє за аналогічним механізмом, що й кислотна побутова хімія, для видалення каменю можна користуватися саморобним розчином (1 ст. л. лимонної кислоти на 1 склянку гарячої води), його наносять на 15–30 хв на брудну поверхню, а потім змивають чистою водою;
  • сода та перекис водню — із 4 ст. л. соди та 1 ст. л. перекису водню готують пасту, яку наносять на брудну ділянку на 20–30 хвилин, після цього забруднення злегка потерти губкою і змити чистою водою;
  • оцет — продукт змішують у рівних пропорціях із водою, розпилюють на вапняне утворення і залишають на 20–30 хв, після чого змивають, але для миття сантехніки годиться лише концентрація 6–9 %, міцніший оцет чи оцтова есенція (70–80 %) можуть пошкодити поверхню.

За допомогою народних методів вдасться видалити вапняний наліт на склі, кераміці, хромованих поверхнях. Але треба мати на увазі, що такі засоби більш ефективні для видалення плям, які утворилися нещодавно.

Як чистити ванну від нальоту?

Вибираючи, чим відмити наліт у ванні, необхідно брати до уваги, з якого матеріалу вона виготовлена.

Акрилова

Для очищення акрилу абразивні засоби не підходять, оскільки можуть пошкодити поверхню. Кращий варіант — рідина чи гель, призначені для миття акрилових поверхонь. Також можна скористатися розчином лимонної кислоти: 10–15 г порошку розчинити у 200 мл води, обробити ванну, залишити на 15 хв і змити.

Емальована

Кислотні засоби можуть пошкодити емаль, тому для видалення сольового нальоту з емальованої поверхні краще вибирати спеціальну побутову хімію (Cilit, Comet). Зі свіжими вапняними відкладеннями впорається сода.

Сталева

Сталеві поверхні, як і емальовані, не варто чистити засобами, у складі яких є кислота. Більш безпечні для сталі — сода і спеціальна побутова хімія з маркуванням «не спричиняє корозію».

Як помити керамічну раковину від білого нальоту?

Керамічна раковина, вкрита навіть незначним вапняним нальотом, виглядає неохайно, втрачає блиск. Видалити з кераміки сольові забруднення можна за допомогою спеціальної побутової хімії чи підручними засобами. Для цього можна використати соду, розчинену водою до пастоподібної консистенції, а також різноманітні кислі розчини — оцтовий, з лимонною кислотою.

Як відмити наліт від води на плитці?

Кахельна плитка теж виглядає непривабливо, коли на ній з’являються білі плями від води. Для чищення такої поверхні абразивні засоби не підходять, оскільки можуть залишати подряпини на плитці. Оптимальний вибір — спеціальні рідини, спреї, кремоподібні засоби. Вони легко розподіляються поверхнею, проникають у шви між плитками. Для очищення кахлю від вапняного нальоту можна застосовувати розчини з хлором, на основі оцту. Після миття плитку необхідно насухо витерти м’якою ганчіркою, наприклад із мікрофібри.

Як очистити унітаз від нальоту?

Жорстка вода в міських водопроводах є причиною того, що із часом в унітазі також може з’являтися вапняний наліт білого чи іржавого кольору. Позбутися такого забруднення допоможе оцет. Унітаз на ніч поливають чистим чи розведеним у воді (1:1) оцтом, а зранку забруднені місця обробляють жорсткою щіткою. Також білі плями на унітазі можна спробувати вивести содою чи лимонною кислотою.

Ще один спосіб як очистити унітаз від вапняного нальоту — за допомогою хлоровмісної побутової хімії. Такий засіб не лише видалить плями від жорсткої води, а і знищить бактерії, які зазвичай скупчуються в камені.

Як почистити крани у ванній від вапняного нальоту?

Вапняний наліт у ванній найчастіше з’являється на змішувачах, душових лійках. Яким методом почистити такі поверхні, залежить від матеріалу, з якого виготовлена сантехніка.

Повернути блиск хромованим поверхням можна за допомогою меламінової губки чи спеціальної хімії без абразивних частинок.

Нікельовані крани теж не терплять тертя жорсткими щітками, тому краще застосовувати рідкі, пінні чи гелеві засоби.

Бронзові й латунні сантехнічні аксесуари погано реагують на контакт із деякими особливо агресивними кислотами. Тому перед використанням побутової хімії варто впевнитися, що вона підходить для роботи з такою поверхнею. З народних методів, можна скористатися сумішшю з 1 частини оцту та 2 частини солі й борошна. Кашку наносять на забруднений кран і залишають на 30 хв, потім ретельно змивають чистою водою.

Як уникнути появи нальоту?

Боротися з вапняним нальотом, особливо застарілим — справа не найприємніша, а іноді й доволі складна. Легше запобігти утворенню каменю.

Найбільш ефективний спосіб — встановити у водопровідну систему фільтри, які очищатимуть воду від солей і механічних домішок і у такий спосіб робитимуть її м’якою.

Щоб на кахлі, стінках душової кабіни, ванни, не утворювався білий наліт, щоразу після водних процедур з усіх поверхонь треба ретельно змивати залишки мила, косметики та бруду, а опісля витирати сухою серветкою.

І головне правило — підтримувати сантехніку в чистоті. Навіть якщо на кранах, склі, ванні, у душі чи на плитці немає видимих слідів вапняного нальоту, для профілактики поверхні треба регулярно обробляти спеціальною побутовою хімією чи домашніми засобами проти каменю.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.