• Укр
  • Рус

Що краще: ноутбук чи комп’ютер?

140
Додати
до обраних
Поділитися

Широке розмаїття комп’ютерної техніки на ринку — це одночасно перевага й недолік. Плюс у тому, що можна обрати ідеальну модель під будь-які потреби. Мінус — маючи настільки широкий вибір, легко розгубитися. До прикладу, що краще: ноутбук чи комп’ютер стаціонарного типу? Саме із цією дилемою стикаються майже всі, хто планує купувати комп’ютерну техніку для роботи чи розваг.

Одразу скажемо, однозначної відповіді на це запитання не може бути, адже все залежить від особистих потреб. Проте якщо знати про плюси й мінуси комп’ютера настільного типу і специфічні особливості ноутбука, зробити вибір буде легше.

Переваги та недоліки ноутбука

Щоб з’ясувати для себе, що краще комп’ютер чи ноутбук, необхідно зрозуміти, яка принципова різниця між цими видами техніки.

Ноутбук, або як його ще називають — лептоп, є портативним варіантом комп’ютера. Основні причини популярності такої техніки — порівняно компактні розміри та невелика вага. Специфічна конструкція ноутбука дає можливість з легкістю носити пристрій із собою — брати у відрядження, подорожі, на навчання. Більшість популярних моделей ноутбуків вміщаються в стандартний міський рюкзак.

Власник лептопа завжди має під руками інформацію, накопичену на комп’ютері, тож можна забути про копіювання файлів на флешку. Така техніка оснащена тачпадом, колонками, камерою, Wi-Fi та Bluetooth модулями, різними роз’ємами, тобто всім для повноцінного користування. І що головне, якщо стаціонарні ПК для функціонування мусять бути під’єднані до електромережі, лептопи мають вбудований акумулятор, який забезпечує автономність до 4–7 годин.

Компактні розміри визначають і недоліки лептопів.

Порівнюючи комп’ютер стаціонарний і портативний, останній поступається в низці параметрів:

  • нижча продуктивність;
  • неможливість доукомплектування чи заміни «начинки» на більш сучасну чи потужнішу;
  • делікатність;
  • більш коштовний ремонт, а іноді й неможливий

Більшість моделей ноутбуків уступають ПК у плані якості графіки та потужності програмного забезпечення. Невеликий розмір екрана робить лептопи незручними для деяких видів діяльності (проєктування, графічний дизайн тощо).

Вартість портативного комп’ютера залежить від його технічних характеристик. Деякі моделі лептопів обійдуть відчутно дорожче, ніж купівля стаціонарного ПК. Середні ціни на ноутбуки станом на квітень 2023 р. на платформі OLX становили понад 7200 грн. Хоча також на сервісі є чимало пропозицій вартістю близько 3800 грн. Тим, хто хоче максимально зекономити, варто заглянути в розділ зі вживаною технікою.

Тож перед купівлею лептопа треба заздалегідь вирішити, для чого потрібен ноутбук, проаналізувати чи зможе техніка впоратися з потрібними завданнями, визначитися з бюджетом.

Переваги та недоліки комп’ютера

Зрозуміти, що таке стаціонарний комп’ютер, легко з назви. Таку техніку встановлюють у визначеному місці, де пристроєм надалі й будуть користуватись. Інші назви — персональний комп’ютер чи ПК.

Стаціонарні комп’ютери — це габаритна і важка техніка, яка працює лише за умови підключення до електромережі чи зовнішнього акумулятора. На відміну від ноутбука, такий пристрій є не монолітним, а складається з багатьох елементів (монітор, клавіатура, мишка, системний блок, камера та велика кількість проводів для їхнього з’єднання). Коли говорять про недоліки комп’ютера стаціонарного типу, то зазвичай згадують саме ці особливості техніки.

ПК чутливі до перепаду напруги, тому додатково може знадобитися стабілізатор та блок безперебійного живлення, що зрештою підвищує загальну вартість комп’ютера.

У порівнянні з лептопом, є в ПК і низка переваг:

  • висока обчислювальна потужність;
  • зазвичай краща продуктивність;
  • можливість міняти «начинку» на більш потужну.

ПК здебільшого підлягають ремонту. За необхідності практично будь-який елемент персонального комп’ютера можна замінити, зокрема й монітор — на модель будь-якого розміру та роздільної здатності. ПК годяться для роботи з «важкими» програмами, дизайну, ігор.

Вартість ПК залежить від його технічних характеристик. Скажімо, у квітні 2023 р. користувачі сервісу OLX продавали таку техніку в середньому за 5597 грн, але на сайті також є пропозиції за ціною близько 2000 грн. Якщо аналізувати тенденції останніх 6 місяців, то середні ціни на стаціонарні ПК на OLX не дуже міняються — коливаються в межах 5590–5900 грн.

Стаціонарний ПК або ноутбук: коротке резюме

Розуміючи, чим відрізняється комп’ютер від ноутбука і враховуючи власні потреби й очікування від техніки, зробити вибір стає легше. Тобто щоб вирішити, який варіант техніки буде кращим саме для вас, варто орієнтуватися на такі критерії:

  • можливість автономної роботи;
  • продуктивність;
  • габарити та вага техніки;
  • ремонтопридатність;
  • характеристики відео- і звукової карти, пам’яті.

Порівняльна таблиця характеристик ПК і ноутбука

ПК Ноутбук
Програмне забезпечення Можна встановлювати «важкі» програми, які потребують багато місця для зберігання та високої потужності комп’ютера Програмне забезпечення менш потужне, ніж для ПК, однак більшість програм орієнтовані на економне споживання енергії
Розміри та зручність Громіздкий, важкий, зручно використовувати лише у визначеному робочому місці Легкий, компактний, мобільний, зручно носити із собою
Продуктивність Зазвичай більша, ніж у середніх ноутбуків Здебільшого уступає можливостям ПК
Розмір екрана Від 9 до 42 дюймів Від 11 до 17 дюймів
Можливість доукомплектування та ремонт Можна виконати апгрейд, здебільшого легко ремонтуються Апгрейд неможливий, ремонт складний, вартісний, часто неможливий
Ціна 5590–5900 грн. 6880–7250 грн.

Сподіваємося ці поради допоможуть вирішити, що краще саме для вас — ноутбук чи ПК.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.