• Укр
  • Рус

Що краще: дезодорант чи антиперспірант?

260
Додати
до обраних
Поділитися

Серед базових гігієнічних засобів, які є майже в кожної людини, — засоби від поту. Та чи знаєте ви, чим відрізняється антиперспірант від дезодоранту? Що краще вибрати для щоденного догляду? Поговоримо про основні відмінності та особливості застосування цих двох типів косметичної продукції.

Особливості антиперспірантів

Антиперспірант — це гігієнічний засіб, у складі якого є алюміній. Продукція допомагає зменшити виділення поту завдяки блокуванню роботи відповідних залоз. Розглянемо детальніше принцип дії такої косметики.

Як працює антиперспірант

За ефективність дії антиперспірантів відповідають солі цирконію чи амонію. Потові залози закорковуються на певний час (як правило, це 12–24 години). Коли ж період дії закінчиться, піт почне виходити в природний спосіб. Щоби знов не було запаху, необхідно повторно нанести косметичний засіб.

Як вибирати антиперспірант

Тепер, коли ви знаєте, що таке антиперспірант, потрібно також ознайомитися з особливостями його вибору. Насамперед варто усвідомити, що алюміній є в складі за замовчуванням, адже саме на ньому ґрунтується принцип дії. Під час вибору важливі такі моменти:

  • склад — крім діючих речовин, у складі також можуть бути екстракти, ефірні олії, що мають корисну дію;
  • формат — засіб може бути у формі спрею, стіку чи кульковим;
  • час дії — він складає від 12 до 24 годин, але також є варіанти й на 48 годин.

Є універсальний засіб — дезодорант-антиперспірант, який поєднує в собі дію дезодорантів та антиперспірантів.

Яких складників не має бути в антиперспіранті

Небезпечними речовинами в складі вважаються триклозан і фарнезол. Вони можуть подразнювати та зневоднювати шкіру.

Як користуватись антиперспірантом

Під час нанесення варто користуватися правилами, зазначеними в інструкції.

Однак, є принципові моменти використання антиперспірантів:

  • антиперспірант краще не застосовувати, коли передбачається активне виділення поту (наприклад, під час тренувань чи відвідування сауни);
  • шкіра має час від часу відпочивати від засобу;
  • застосовувати цю продукцію бажано перед сном (це дасть можливість активувати дію);
  • краще за все наносити антиперспірант не щодня, а приблизно раз на 3–10 днів.

Який антиперспірант найкращий? Той, що є справді ефективним. Також варто вибирати засоби, які пройшли перевірку на якість та є безпечними.

Кому підійде антиперспірант

Цей товар підходить тим, хто страждає від надмірного потовиділення та хоче зменшити рівень вологості під пахвами.

Особливості дезодорантів

Дезодорант — це засіб, завдяки якому зменшується запах від поту.

Як працює дезодорант

Косметична продукція не впливає безпосередньо на потові залози. Вона працює виключно зі зниженням інтенсивності запаху за допомогою зменшення кількості бактерій. Які дезодоранти не шкідливі? Знайти на ринку доглядових засобів повністю безпечні варіанти цілком реально.

Як вибирати дезодорант

Засоби містять чималу кількість речовин, що перешкоджають розмноженню бактерій.

Поради, як вибрати дезодорант:

  • форм-фактор — це може бути дезодорант-стік, спрей або кульковий, тут справа більше у власних уподобаннях;
  • запах — часто дезодоруючі засоби мають аромат, і важливо, щоби він був нейтральним та/або добре компонувався із запахом ваших парфумів;
  • активні речовини — часто це можуть бути натуральні безпечні речовини, як-от глина, сода, рослинні екстракти, ефірні олії.

Тож який дезодорант найкращий? Слідкуйте за тим, аби він не залишав слідів на одязі, був ефективним та мав безпечний склад.

Яких складників не має бути в дезодоранті

Безпечні дезодоранти — це передусім ті, які не містять спиртів, силіконів та парабенів. Також буде добре, коли в складі відсутні солі. Сольові види дезодорантів можуть забруднити одяг.

Як користуватися дезодорантом?

Використовуючи дезодорант від потовиділення, краще за все наносити його вранці на чисту шкіру. Також його можна застосовувати безпосередньо перед виходом із дому. На флаконі написано, як довго він буде діяти, але зазвичай менше, ніж антиперспірант.

Кому підійде дезодорант

Щоб не потіти, такий засіб навряд чи підійде. Продукція підійде тим, хто не має надмірного виділення поту й хоче замаскувати запах.

Основні відмінності між дезодорантом та антиперспірантом

Отже, яка різниця між дезодорантом і антиперспірантом? Перший не буде впливати на потовиділення, але зменшить запах. Другий діє більш радикально — він блокує потові залози. Перший менш дієвий, але й містить менше шкідливих речовин. А ось у складі антиперспірантів є солі алюмінію, щодо безпечності яких часто ведуться дискусії.

Не варто однозначно вирішувати, що краще: дезодорант чи антиперспірант. Усе залежить від особливостей фізичної активності та рівня потовиділення конкретної людини. Цілком нормальна ситуація — не вибирати, а використовувати і дезодорант, і антиперспірант. Водночас перший засіб можна наносити щодня вранці, а другий — перед сном кілька разів на тиждень.

Які причини надмірної пітливості?

Найбільша омана — думати, що потіти — погано. Ця функція організму є дуже важливою з огляду на підтримку нормальної температури тіла. Однак бувають ситуації, коли пітливість стає надмірною та спричиняє дискомфорт.

Вживання в спеку гарячої їжі, солі та спецій, носіння синтетичних речей провокують ще більшу пітливість. Але й інші причини. Надмірна вага, використання певних препаратів, ендокринні порушення, менопауза й вагітність — через усі ці чинники виділення поту може підвищуватись. У такому випадку вже варто не шукати різноманітні товари для краси та гігієни, а спілкуватися з лікарем для розв’язання проблеми.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.