• Укр
  • Рус

Яку плиту вибрати для кухні: види та критерії вибору

346
Додати
до обраних
Поділитися

Без чого складно уявити будь-яку кухню? Звичайно ж, без плити. Газова, електрична, комбінована, індукційна — варіантів справді багато, тож зробити вибір стає дедалі складніше. З’ясуємо, на які критерії варто звернути увагу в першу чергу та якими є переваги й недоліки різних типів плит.

Які є види кухонних плит

Доволі часто питання щодо того, яку плиту вибрати для кухні, вирішується з огляду на наявність або відсутність газифікації. Але коли є можливість користуватись і газом, й електрикою, доцільно зважити всі «‎за» й «‎проти» різних варіантів.

Газова плита: переваги та недоліки

Вважається, що газова плита більш економна в експлуатації. Проте це можливо лише тоді, коли є магістральний газопровід. Якщо ж плануєте користуватися газовими балонами, застосування приладу коштуватиме доволі багато, до того ж зростає рівень пожежної небезпеки.

Власне, саме підвищений рівень виникнення пожежі є мінусом таких моделей. До того ж у будинках, де не проведений газ, зазвичай не стоїть питання «‎Як вибрати газову плиту?», адже вибір можна зробити тільки на користь електрики. Як правило, це стосується багатоповерхових новобудов.

Які є кращі виробники газових плит? Передусім ті бренди, які турбуються про безпеку та функціональність використання. Наприклад, турецька компанія BEKO забезпечує прилади спеціальними кнопками живлення та газ-контролем для запобігання аварійних ситуацій. Газ-контроль наявний і в продукції швецького виробника Electrolux. А перевагою німецьких плит Bosch вважається висока місткість духових шаф.

Статистика OLX свідчить, що протягом останніх 12 місяців середні ціни на газові плити (і б/в, і нові) коливалися в діапазоні 1500–2199 грн.

Електрична плита: переваги та недоліки

Попри меншу економність, електрична плита має чимало переваг. Вона майже не містить у собі пожежної небезпеки, добре регулюється в плані температури та рівня нагрівання. Сучасні види електричних плит передбачають наявність таймера, тому конфорку можна вимкнути в запланований час. Через те, що поверхня остигає доволі повільно, можливо підтримувати температуру чи навіть розігрівати їжу.

Якщо говорити про недоліки цього типу, передусім варто згадати чималу вартість електроенергії. Ще один недолік — ви завжди будете прив’язані до наявності світла, і під час виникнення аварійних ситуацій стане проблемою навіть приготувати кашу чи закип’ятити воду.

Мінуси щодо великої енерговитратності можуть нівелюватись, якщо бренд опікується збереженням електроенергії. Наприклад, польський виробник Hansa передбачив спеціальні технології, що допомагають заощадити.

За статистикою OLX, протягом року, що минув, середні ціни на електричні плити (з урахуванням побутової техніки, що була в ужитку) знаходяться в діапазоні від 925 до 2000 грн.

Комбінована плита: переваги та недоліки

Перш ніж говорити про плюси й мінуси, треба з’ясувати, що таке плита комбінованого типу. Насправді є два варіанти:

  • газова варильна поверхня та електрична духова шафа;
  • декілька газових і декілька електричних конфорок та, як правило, електрична духова шафа.

Якщо йдеться про перший варіант, його вибирають у газифікованих будинках, а газова духовка цікава з огляду на більшу кількість можливостей для приготування їжі. Духова шафа цього типу підтримує стабільну температуру, має конвекцію і нагрівальні елементи зверху та знизу. Водночас треба розуміти, що в питанні випікання страв ви будете залежні від електрики.

Дуже практичне рішення — комбінована плита, де є одночасно газові та електричні конфорки. Ви можете змінювати джерело підігрівання залежно від ситуації. Коли немає світла, є рішення — скористатися газом. А якщо з якихось причин тимчасово відсутній газ, буде можливість розігріти на електриці.

Комбіновані моделі зустрічаються в таких виробників, як Hansa та Kaiser. Прилади першого бренду цікаві функціональністю духових шаф (наприклад, їжу можна підігрівати чи розморожувати), а другого — наявністю автоматичних програм.

Індукційна плита: переваги та недоліки

Що таке індукційна плита? Фактично це різновид електричної, але розігрівання відбувається завдяки електромагнітній індукції. Такий варіант став дуже популярним в останні роки завдяки швидкому приготуванню їжі та високому рівню безпеки. Під час роботи нагрівається тільки посуд, а сама варильна поверхня залишається холодною. Коли перед вами індукційна плита й електрична, різниця передусім полягає у функціональних можливостях.

Як вибрати індукційну плиту? Перед покупкою такого приладу варто розуміти, що витрати будуть пов’язані не тільки з його ціною, а й із ціною посуду. Алюмінієві, скляні й чавунні каструлі не підійдуть для приготування, тому доведеться купувати спеціальні моделі, сумісні з варильною поверхнею. Серед мінусів цих моделей треба вказати доволі високу вартість і можливі проблеми з пошуком посуду.

Тож яку специфіку має індукційна плита? Плюси й мінуси є певною мірою суб’єктивними. Якщо є принциповим швидке приготування їжі й ви готові викласти за плиту та посуд чималу суму, то недоліків фактично немає.

Які є найкращі індукційні плити? Бездоганною якістю відомий японський виробник Sencor, що пропонує багато інноваційних рішень. У приладах є декілька режимів розігрівання, гриль, рожен, сенсорна панель та РК-дисплей.

Якщо говорити про вартість нових та вживаних моделей, середні ціни протягом року, за інформацією OLX, складали від 2,4 до 3 тис. грн.

Що краще: газова чи індукційна плита? Відповідь буде залежати від індивідуальних запитів. Якщо цінуєте інновації та технологічні рішення, підійде індукційний варіант. Проте в цьому випадку варто бути готовим до залежності від електропостачання. Якщо шукаєте порівняно економічну модель у плані споживання, для вас будуть найкращі газові плити.

На що звертати увагу під час вибору плити для кухні

Потрібно не лише розбиратися в тому, які є види кухонних плит, а і зважати на інші критерії вибору. Поговоримо про найбільш принципові.

Кількість конфорок варильної поверхні

Якщо говорити про плити для домашнього використання, кількість конфорок у них складає від 3 до 5. Коли елементів менше, то це дачні моделі, якщо більше — професійні, що актуальні для закладів громадського харчування.

Робити вибір варто з урахуванням особливостей приготування їжі у вашій родині. Наприклад, є сім’ї, у яких майже ніколи не користуються чотирма конфорками. Тоді буде раціональним придбати більш компактний варіант — три конфорки. А якщо, навпаки, ви звикли одразу готувати суп, кашу, котлети, млинці та компот, модель із п’ятьма конфорками підійде якнайкраще.

Ще одне цікаве рішення — розсувні конфорки. Такі моделі можна за потреби значно збільшувати в діаметрі.

Тип конфорок

Від типу конфорок залежать пожежна безпека, економічність споживання електроенергії та особливості догляду за плитою. Є такі варіанти:

  • рапідні (спіральні) — найпростіший варіант, що повільно нагрівається, але й повільно остигає, не є економічним;
  • Hi-Light (гофрована стрічка) — відрізняється швидким нагрівом та повільним остиганням, споживає мало електрики;
  • індукційні — характеризуються мінімальними енерговитратами, проте є певні складнощі, пов’язані з використанням індукційних плит (про них ми писали вище).

Значення має не лише тип, а й розмір конфорок. Краще за все, коли на одній поверхні є різні за діаметром елементи, адже на одному зручно варити каву, а на іншому — щось смажити на великій пательні.

Матеріал робочої поверхні

Довговічність і простота очищення — ці дві особливості будуть залежати здебільшого від матеріалу.

Скло та склокераміка

Поверхні сучасних газових плит часто роблять із цього матеріалу. Загартоване скло дешевше, ніж склокераміка, проте може легше подряпатися. Матеріал простий у догляді, однак може псуватися по окантовці. Зазвичай скляні поверхні не використовують для електроплит.

Нержавіюча сталь

Особливості матеріалу передбачають можливість застосування і у газових, і в електричних приладах. Сталева поверхня надійна, довговічна та порівняно недорога. Також із неї легко очищати бруд, а за наявності належного догляду привабливий вигляд залишиться протягом тривалого часу.

Недоліків у цілому немає, єдине «‎але» — смаки господарів. Питання можуть виникнути лише тоді, коли сталева техніка не вписується в інтер’єр.

Емальоване покриття

Такий варіант вважається найбільш поширеним, хоча й має низку нюансів. Переваги емалі полягають у великому виборі кольорів та невисокій вартості. Проте є певна специфіка догляду: краще за все одразу ж прибирати забруднення, бо потім буде набагато складніше. Також матеріал має схильність до виникнення подряпин.

Розмір плити

Під час вибору розміру плити варто відштовхуватися від площі кухні. Якщо йдеться про стандартну модель із чотирма конфорками, ширина складатиме 60 см. Більш компактне рішення — від 45 до 50 см, більш велике — 90 см (на 5–6 конфорок). Менших за габаритами плит не існує, а ось більші є (навіть шириною до 120 см). Але коли у вас надто мала кухня, де хочете розмістити майже все, доведеться відмовитися від духової шафи та взяти просто маленьку варильну поверхню на дві конфорки.

Ще один параметр — глибина. Вона складає 50–60 см. Висота також є стандартною — 85 см.

Типи духовки

Вибір типу духової шафи є не менш принциповим, ніж у випадку з варильною поверхнею. Тож що краще: електродуховка чи газова? Якщо говорити про функціональні можливості, однозначно електрична, а якщо про економію — газова. Отже, в електричних духовок є такі переваги:

  • рівномірне нагрівання;
  • висока точність температури;
  • можливість нагрівання до дуже високих температур;
  • додаткові функції (конвекція, гриль, пароварка тощо);
  • безпечність;
  • відсутність кіптяви.

Однак треба бути готовими до того, що рахунки за споживання електрики будуть значно вищими, ніж у випадку з газовими духовими шафами. Власне, плюсами другого варіанту є:

  • менша вартість самого приладу;
  • менша вартість споживання.

І хоча деякі моделі з газом уже мають гриль та конвекцію, за ефективністю ці опції однозначно програють аналогічним в електродуховках. Тож у питанні вибору відповідь очевидна: за комфорт та функціональність доводиться сплачувати більшу вартість.

Вбудована чи плита, яка стоїть окремо

Визначитися з тим, буде плита стояти окремо або вбудовуватися в кухонний гарнітур, треба ще на етапі планування ремонту. Переваги окремого варіанту полягають у меншій вартості та можливості переміщати.

Вбудовані моделі — це більше про естетичність, адже кухня виглядає гармонійно й монолітно. У такому випадку часто купують не просто вбудовану плиту, а окремо вбудовані варильну поверхню і духову шафу. Бонусом такого рішення стає і те, що верхню та нижню частину можна розташовувати незалежно одна від одної, навіть у різних частинах кухні.

Додаткове оснащення кухонних плит

Додатковий функціонал теж вартий уваги, адже розширює можливості та безпеку використання. Розповсюдженими є такі опції:

  • таймер — допоможе не забути про готовність страви (за наявності автоматичного режиму прилад навіть самостійно вимкнеться);
  • дисплей — демонструє дані щодо часу, який залишився, температури, режиму тощо);
  • фритюрниця — дає можливість готувати картоплю фрі та інші страви;
  • газ-контроль — запобігає небезпеці витоку газу;
  • електрозапалювання — завдяки цій опції можна відмовитися від сірників чи запальнички;
  • вертел — допомагає запікати чи обсмажувати на грилі їжу.

Насправді додаткове оснащення кухонних приладів вражає. Плита може одночасно виступати мікрохвильовою піччю, мати захист від дітей, функцію очищення парою тощо.

Щоби зробити правильний вибір, варто чітко знати, яких можливостей очікуєте від приладу, та враховувати бюджет. Кухонні плити купуються на багато років, тому краще за все довіряти перевіреним брендам та пересвідчуватися, чи є всі функції, що потрібні. Водночас не варто переплачувати за ті опції, якими не плануєте користуватися.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.