• Укр
  • Рус

Як вибрати вікна: найважливіші критерії

115
Додати
до обраних
Поділитися

Майже неможливо уявити будинок чи квартиру без вікон, а отже, питання скління є актуальним завжди. На які параметри в першу чергу звернути увагу? Чи є різниця під час вибору вікон для приватного будинку та квартири? Розберемося з найбільш принциповими моментами.

Від чого залежить якість вікна

Вирішуючи, які вікна кращі, треба розуміти: якість великою мірою залежить від склопакета. Для житлових будинків підходять якнайменше трикамерні варіанти, тобто такі, у яких три шари скла. Якщо камер ще більше, це буде тільки перевагою. Від кількості шарів скла залежать шумо- й теплоізоляція, стримування ультрафіолету та рівень енергоощадження.

Віконний профіль: що це таке та як вибрати

Говорячи простішими словами, віконний профіль — це рама, за допомогою якої утримується скло. Різновиди виділяються залежно від матеріалу та особливостей будови. Є три класи, для кожного з яких характерна своя товщина стінок:

  • A — від 3 мм;
  • B — від 2,5 мм;
  • C — ненормована.

Варіант A є більш дорогим, але й більш надійним. Однак ширина — не єдиний критерій вибору. Принципове значення має матеріал. На українському ринку представлені три варіанти:

  • пластикові (ПВХ);
  • алюмінієві;
  • дерев’яні.

Сьогодні пластикові вікна практично поза конкуренцією, адже саме такий варіант вибирає більшість під час скління. Вони не псуються під впливом зовнішніх чинників, є жаростійкими та довговічними. Важливе питання, коли шукаєте пластикові вікна, — який профіль вибрати (за характеристиками). Саме від цього буде залежати рівень комфорту та збереження тепла.

Алюмінієві вікна вважають більш безпечною альтернативою з огляду на виділення хімічних речовин. Однак вони не такі популярні, до того ж важко фарбуються, чутливі до подряпин і водночас доволі дорогі.

Максимально екологічне рішення — дерево. Завдяки спеціальній обробці попереджається гниття таких вікон. Також є думка, що пил менше осідає саме на дерев’яних, а не на пластикових профілях. Однак варто пам’ятати, що дерево належить до матеріалів, що несуть у собі підвищений ризик займання.

Під час вибору важливі й такі моменти:

  • виробник — якісні вікна зазвичай пропонують знані бренди;
  • ширина — має не менше значення, ніж товщина, є варіанти на 58, 70 та 90 мм, діє правило «‎чим більша ширина, тим краще триматиметься тепло»;
  • колір — має підбиратися залежно від дизайнерських задумів, хоча найпопулярнішими рішеннями є білий або коричневий профілі.

Також варто зважати на ціну, хоча й між вартістю та якістю справді прослідковується пряма залежність.

Склопакет: що це таке та як вибрати

Склопакет — це віконна конструкція, що містить два, три або чотири скла, що скріплені між собою. Кількість шарів, про яку говорили вище, є не єдиним критерієм вибору, хоча й більшість характеристик залежить саме від цього. Зважайте на такі параметри:

  • захист від ультрафіолету — максимальну захищеність можуть гарантувати тоновані вікна;
  • звукоізоляція — забезпечення високої звуконепроникності можливе, якщо є достатня товщина скла, а до повітряної камери закачали інертний газ;
  • термоізоляція — має прямий зв’язок із кількістю пакетів, водночас для доброго рівня збереження температури товщина має складати мінімум 32 мм;
  • безпека — якщо зважати на ризик розбиття, то найкращі характеристики має загартоване скло.

Перш ніж вирішити, які вікна купити, також врахуйте особливості розташування житла та специфіку клімату. Наприклад, переплачувати за максимально можливу термоізоляцію не завжди доцільно, якщо у квартирі тепло навіть восени без опалення.

Коли потрібно вибрати, які вікна краще поставити на балконі (і для вас підтримання високої температури повітря в цьому приміщенні не є принциповим), цілком можна скористатися бюджетним варіантом. Якщо ж хочете облаштувати маленький кабінет чи зону відпочинку, подбайте під час скління про енергоощадження.

Фурнітура для вікна: що це таке та на що звертати увагу при виборі

Конструкція є доволі важкою, тому для тривалого функціонування має бути якісна фурнітура. Краще за все, якщо петлі виготовлені зі сталі, а ручки призначені для постійного розвертання.

Особливості фурнітури також полягають у тому, що вона збільшує функціональні можливості. Так, окрім звичайного провітрювання, спеціальні деталі також можуть забезпечувати мікропровітрювання.

Які вікна кращі: дерев’яні чи пластикові

Найкращі вікна — це ті, які одночасно мають тепло- та звукоізоляційні властивості, безпечні для здоров’я, естетичні та довговічні. Чому все частіше вибирають металопластикові вікна? Характеристика таких профілей (за умови надійного виробника) передбачає доволі сталі особливості для кожного класу. Водночас на ринку представлено чимало варіантів, гідних уваги, тож зробити вибір справді є із чого.

Незважаючи на це, варіант дерев’яних вікон точно не потрібно відкидати, особливо якщо хочете зробити вдома акцент на екологічності матеріалів. Однак і для таких вікон дуже важливо знайти перевіреного виробника, адже справа не лише в самій деревині, а й в особливостях її обробки.

Також потрібно зважати на цінову політику. Як свідчить статистика OLX, за останні 12 місяців середні ціни на металопластикові вікна коливалися в діапазоні 2500–3500 грн, а на дерев’яні — у межах 400–500 грн.

Який профіль вікон найкращий? Однозначних висновків із цього приводу не буде. Ще кілька десятиліть тому дерев’яні моделі вважали більш естетичними. Проте зараз МП вікна фарбують практично в будь-який колір, а відомі виробники піклуються про те, щоби профіль був безпечним з екологічної точки зору. І хоча моделі з деревини суттєво дешевші, економія на опаленні завдяки функціональним профілям із ПВХ компенсує витрати.

Що таке енергоощадні вікна

Характеристика будь-яких вікон передбачає більш високий чи низький рівень збереження енергії. Добре енергозаощадження, як правило, можливе за умови дотримання брендом одразу декількох принципів:

  • використання спеціального скла — на нього наносять низькоемісійне покриття;
  • заповнення камер інертним газом — це створює ще один прошарок для утримання тепла;
  • достатня кількість склопакетів — товщина також впливає на енергоощадження.

Крім цього, дуже важливо правильно здійснювати монтаж вікон для забезпечення бездоганної герметичності. Краще за все довіряти цю справу представникам компанії-виробника.

Енергоощадні вікна потрібні всім, хто хоче підвищити рівень збереження тепла в житлі. Особливо це стосується мешканців панельних будинків, північної сторони світу, кутових квартир тощо.

Чому виникає запотівання скла

Фактично запотівання вікон являє собою виникнення конденсату. Причини можуть бути пов’язані або з неякісними склопакетами та профілями, або з особливостями самого житла.

Найголовніший принцип попередження (ще до моменту встановлення) — знати, як правильно вибрати металопластикові вікна та довіряти лише перевіреним брендам. Мала кількість камер, неякісна фурнітура, погані ущільнювачі, а також помилки під час монтажних проблем — усе це може спровокувати запотівання. У більшості перерахованих випадків можливо звернутися до спеціалістів для ліквідації помилок.

Водночас причини часто криються й у надто високій вологості в кімнаті, відсутності доброї вентиляції чи нещодавно зробленому ремонті. У цих ситуаціях спробуйте зменшити вологість, приберіть хоча б деякі рослини з підвіконня, розв’яжіть проблеми із циркуляцією повітря. Загалом поєднання нормального мікроклімату та доброї якості вікон — запорука відсутності конденсату.

Особливості вибору вікон для квартири та приватного будинку

Які вікна вибрати для будинку, а які — для квартири? Принципової відмінності немає, однак є рекомендації, пов’язані зі специфікою проживання в приватному житлі.

По-перше, у котеджах використовується автономне опалення, тож із міркувань економії краще вибирати максимально енергоефективний варіант. По-друге, у приватних будинках більше ризиків проникнення зловмисників через вікна, тому конструкції мають давати високий рівень безпеки. По-третє, профіль за оформленням має відповідати екстер’єру.

Чи мусить надаватися гарантія на вікна

Вирішуючи, якої фірми вікна найкращі, обов’язково зверніть увагу на наявність чи відсутність гарантії. Вона є далеко не в усіх виробників, адже право на надання гарантійного свідоцтва можливо лише за умови отримання дозволу на виробництво (від державних органів). Якщо ж певна компанія немає такого документа, то й у гарантії не буде юридичної сили.

Отже, як вибрати вікно? У цьому питанні бажання заощадити на вартості може спровокувати низку проблем. Краще за все вибрати продукцію перевіреного виробника, що не втратить своїх характеристик протягом десятиліть.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.