• Укр
  • Рус

Ремонт у новобудові: що для цього потрібно та яка вартість

2700
Додати
до обраних
Поділитися

Найголовніше питання, яке постає після придбання житла в новобудові, це в скільки обійдеться ремонт квартири. Передбачити необхідну суму — не найпростіша річ. Неправильна оцінка бюджету може призвести до небажаних компромісів, зниження очікування щодо бажаного ефекту, і навіть зупинки або затримання завершення ремонтних робіт через брак коштів. Щоб цього уникнути, потрібно визначити хоча б приблизну суму, яку необхідно підготувати, щоб зробити ремонт у новобудові.

Які є особливості ремонту в новобудовах

У більшості випадків квартири в новобудовах здаються на етапі чорнового оздоблення. Цей факт, з одного боку, суттєво знижує вартість об’єкта. А з іншого, ускладнює життя господарям, особливо в тому випадку, якщо вони не мають будівельних навичок або вільного часу для здійснення власноруч ремонтних робіт. Деякі види робіт мусять виконувати виключно спеціалісти такі як професійні сантехнік, електрик чи столяр.

По ступеню готовності до заселення житло в новобудові поділяється на категорії:

  • Чорнова обробка — включає стяжку підлоги, встановлені вікна, проведену електропроводку, підведення до всіх комунікацій, у тому числі гарячої та холодної води, встановлення вхідних дверей та дзвінка. Ремонт квартири в новобудові із чорновим оздобленням обійдеться в чималу суму, але він дає можливість здійснити найсміливіші дизайнерські ідеї та облаштувати житло на власний смак.
  • Передчистове оздоблення — до чорнової обробки додаються роботи з тинькування стін, встановлення підвіконня, міжкімнатних перегородок, радіаторів опалення. Іноді встановлюється недорога сантехніка.
  • Чистове оздоблення — залежно від класу об’єкта можуть бути встановлений повний набір сантехніки, ванна, поклеєні шпалери на стінах і покладений ламінат на підлозі, встановлені міжкімнатні двері та газова або електрична плита. Якість ремонту та матеріалів, які використовуються, також залежать від класу об’єкта — економ, комфорт або бізнес.

Тож те скільки коштує ремонт у новобудові, буде залежати від об’єму проведених забудовником робіт. Крім цього витрати ростимуть відносно збільшення площі житла, а також актуальних у регіоні цін на будівельні матеріали та послуги.

У чому полягають особливості формування цін на ремонт у новобудові

На загальну вартість ремонту квартири в новобудові можуть мати вплив особливості формування цін, які включають наступне:

  • Розмір та тип квартири — більші квартири зазвичай потребують більше матеріалів та робочих годин для завершення ремонту, тому витрати будуть вищими.
  • Рівень обробки та матеріали — вибір матеріалів і рівень обробки можуть суттєво впливати на ціну ремонту. Якщо використовувати високоякісні матеріали та проводити складні архітектурні рішення, це може призвести до зростання вартості ремонтних робіт.
  • Розташування — вартість ремонту в новобудові може залежати від вартості праці та матеріалів, які варіюються від того, у якому регіоні розташована будівля.
  • Виробник будівництва — репутація та якість робіт будівельної компанії можуть впливати на ціни. Якщо компанія відома своїми високими стандартами якості, це може призвести до зростання цін на її послуги.
  • Організація робіт — ціна ремонту під ключ, яким займатиметься будівельне агентство, може бути суттєво вищою в порівнянні із самостійною організацією процесу.
  • Вид робіт — залежно від виду ремонтних робіт, їх вартість може бути різною. Наприклад, послуги електрика оцінюються за кількістю встановлених точок підключення, а вартість малярних робіт вираховується за кількістю оздоблених квадратних метрів.

Варто зазначити, що ціни на ремонт у новобудові можуть варіюватися залежно від ринкових умов та економічної ситуації. Тому рекомендується звернутися до декількох підрядників та отримати детальні оцінки за кожним видом робіт, наприклад, скільки коштує зробити ванну кімнату чи установка підлогового покриття. Після отримання остаточних цифр про те скільки коштує зробити ремонт у новобудові можна прийняти рішення.

Які є види ремонтних робіт

З чого розпочати ремонт у новобудові? Те які саме ремонтні роботи потрібно провести залежить від ступеня готовності житла. У випадку із чорновим оздобленням розпочати необхідно з базових робіт, вартість яких може сягати половину кошторису.

Чорнове оздоблення: із чого почати ремонт у новобудові

Необхідно ретельно оглянути всю квартиру на наявність дефектів та недоробок. Бажано взяти із собою професійного будівельника, який не омине те, що можливо, не помітить власник. Якщо огріхи виявлені, варто скласти претензію, а підрядник власним коштом їх виправить. Іноді завдяки такому ходу вартість на ремонт зменшується в півтора-два рази.

Перед тим як планувати із чого почати ремонт квартири в новобудові, варто уточнити, які саме елементи входять до комплекту чорнового та чистового оздоблення. Зазвичай ремонт квартир у новобудові з чорновим оздобленням включає декілька етапів. Основні кроки можуть варіюватися залежно від конкретного проєкту, але головні етапи ремонту зазвичай включають наступне:

  • Підготовчі роботи — це те, із чого починати ремонт у новобудові. Вони складаються з очищення робочої зони від будівельних матеріалів, видалення будівельного сміття та розчищення приміщень для подальшої роботи. Ціна на такі роботи залежить від об’єму та складності робіт.
  • Монтаж перегородок — згідно з проєктом робиться розмітка майбутніх стін і встановлюються гіпсокартонні чи цегляні перегородки.
  • Електромонтаж — на цьому етапі виконується проведення електропроводки. Електрики здійснюють штроблення стін, встановлюють електрощиток, розташовують розетки, проводять монтаж освітлення та інших електричних приладів.
  • Сантехнічні роботи — розводка водопровідних труб, каналізаційної системи. Також можуть проводитися роботи з опалення, вивід труб для встановлення батарей, котлів, колонок та бойлерів.
  • Стяжка підлоги — ці етапи ремонту в новобудові складаються із заливки цементною сумішшю поверхні підлоги, укладання системи підігріву, фінішне шліфування для надання поверхні гладкості, підготовка до встановлення підлогового покриття (наприклад, плитки, ламінату або паркету).
  • Тинькувальні роботи — включають тинькування стін і стель для підготовки їх до подальшого оздоблення. Тинькування може бути виконане з використанням різних матеріалів, таких як гіпс або цементно-піщаної суміші.
  • Встановлення дверей і вікон — на цьому етапі встановлюються вхідні та міжкімнатні двері та вікна. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, таких як дерево, метал або пластик.

Чорнове оздоблення — це ті базові заходи, із чого починається ремонт у новобудові. Від якості їх виконання залежать надійність роботи всіх систем та комунікацій, а також довговічність зробленого ремонту.

Чистове оздоблення: покроковий ремонт у новобудові

Чистове оздоблення в новій квартирі є завершальним етапом ремонту. Тут враховуються побажання власника щодо стилістики та дизайнерського рішення оформлення приміщення. Чистове оздоблення здійснюється поетапно, починаючи зі стелі та закінчуючи підлогою. Чистове оздоблення включає обробку таких елементів:

  • Стеля — шпаклювання та фарбування гіпсокартонної конструкції або монтаж натяжної стелі.
  • Стіни — шпаклювання, ґрунтування, фарбування, укладання плиткою, установка декоративних елементів, наклеювання шпалер або використання структурного покриття. Вартість шпаклювання стін залежить від обсягу робіт.
  • Підлога — укладання плитки, ламінату, паркету, лінолеуму або покриття з природного дерева. Також може використовуватися килимове покриття, килимова плитка.
  • Вікна та двері — покриття фарбою або лаком, встановлення підвіконня та відливів, дверних замків та декоративних елементів (скло, вітражі). Ціна договірна.
  • Сантехніка — встановлення умивальників, унітазів, душових кабін або ванн, батарей, а також підключення до системи водопостачання, каналізації та опалення. Середня ціна ремонту ванної кімнати може становити від 50 тис. грн і більше.
  • Електрика — встановлення розеток, вимикачів, світильників і підключення до електричної мережі.
  • Оформлення інтер’єру — чистове оздоблення також може включати оформлення інтер’єру за допомогою декоративних елементів, таких як карнизи, декоративні накладні панно на стіни, колони або балюстради — ціна залежить від вибраного проєкту та складності робіт;
  • вентиляція та кондиціонування — встановлення систем вентиляції та кондиціонування повітря також може бути частиною чистового оздоблення. Це включає монтаж систем кондиціонування або вентиляційних отворів.

Варто зазначити, квартири в новобудовах можуть мати різний ступінь готовності, тож етапи оздоблення будуть різнитися залежно від розробника, забудовника або власних уподобань господаря та бюджету.

Скільки коштує ремонт квартир у новобудові

Визначити в скільки обійдеться ремонт у новобудові можна, орієнтуючись на вартість ремонту за м². Якщо розглядати витрати на оздоблювальні роботи, то вони становлять від 3 тис. грн/м² без урахування вартості матеріалів. З матеріалами ця сума зросте до 7 тис. грн/м² і більше залежно від класу ремонту. Вартість дизайнерського ремонту може сягати 30 тис. грн/м².

Щоб зорієнтуватися в ціні ремонту в новобудові, варто відштовхуватись від виду житла:

  • Ремонт однокімнатної квартири в новобудові обійдеться в суму близько 30 % від її вартості. Орієнтовна ціна за ремонт квартири площею 40 м² становить 90 тис. грн і більше.
  • Вартість ремонту у двокімнатній квартирі зросте приблизно наполовину від ціни ремонту в однокімнатній квартирі та становить близько 150 тис. грн з площею квартири 80 м².
  • Відповідно ремонт у трикімнатній квартирі обійдеться на 20–25 % більше ніж у двокімнатній. Варто орієнтуватись на суму близько 200 тис. грн, якщо площа квартири — 100–110 м².

Ці витрати включають чорнові та чистові роботи, а також вартість матеріалів. Наведені цифри є приблизними, однак вони дають можливість зрозуміти, на які суми варто орієнтуватись.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.