Які є типи шурупокрутів та як вибрати потрібний

229
Додати
до обраних
Поділитися

Ремонт — це важлива та відповідальна справа. Одним із незамінних інструментів під час його проведення є шурупокрут. З його допомогою можна свердлити отвори, закручувати та викручувати кріпильні елементи. Щоб користування ним було найбільш ефективним, потрібно знати як вибрати шуруповерт. У цій статті розповідаємо чим відрізняються мережеві та електричні шурупокрути, а також на що варто звернути увагу під час їх вибору.

Які бувають шурупокрути

Шурупокрути бувають декількох видів, залежно від їх типу живлення, будови та функцій. Щоб зрозуміти який шуруповерт краще купити потрібно враховувати для якої саме роботи та як часто він буде використовуватись.

Мережевий шурупокрут

Мережевий шурупокрут це один із найнадійніших та продуктивних інструментів для проведення ремонтних робіт. Він під’єднується до розетки за допомогою кабелю. Серед переваг мережевого шурупокрута:

  • безперебійна робота — оскільки інструмент працює від електромережі, ним можна користуватися стільки часу, скільки потрібно;
  • велика потужність — такі шурупокрути є найбільш потужними, що дає можливість використовувати їх у роботі з твердими матеріалами;
  • легка вага — мережеві шурупокрути складаються з мінімальної кількості деталей, завдяки чому вони досить легкі.

Проте, перед тим як вибрати мережевий шурупокрут, варто враховувати й певні його недоліки. Використовувати такий інструмент можна лише за наявності розетки та на тій відстані, на яку вистачить довжини кабелю (в середньому це 2 м). Крім цього, кабель може заважати під час роботи та створювати ризик пошкодження інструменту.

Акумуляторний шурупокрут

Акумуляторний шурупокрут працює від батареї. На відміну від мережевого, такий інструмент не потрібно під’єднувати до електромережі. Завдяки цьому він має такі переваги у використанні:

  • мобільність — відсутність проводу дає змогу використовувати такий інструмент у будь-яких умовах: на об’єктах без електрики, в обмеженому просторі та на висоті;
  • компактність — акумуляторний шурупокрут має невеликі розміри, завдяки чому його зручно тримати в руці.

Щоб інструмент був найбільш ефективним, перед тим як вибрати шуруповерт акумуляторний потрібно насамперед звернути увагу на тип його АКБ. Батарея шурупокрута буває таких видів:

  • Ni-Cd — нікель-кадмієві акумулятори. Досить швидко розряджають та мають невеликий термін служби. Здебільшого використовуються в бюджетних шурупокрутах.
  • Ni-Mh — нікель-металгідридні акумулятори. Такі батареї довго працюють та швидко заряджаються.
  • Li-Ion — літій-іонні акумулятори. Найсучасніші та досить поширені АКБ, які можуть ефективно працювати протягом тривалого часу, швидко заряджаються та мають легку вагу.

Серед недоліків таких шурупокрутів можна виділити іноді недостатню потужність для обробки твердих матеріалів, а також обмежений час роботи.

Стрічковий шурупокрут

Стрічкові шурупокрути працюють за допомогою спеціальної стрічки зі змінним кутом, яка автоматично подає саморізи та гвинти на однаковій відстані один від одного. У таких шурупокрутах вища швидкість обертання та є можливість встановлювати глибину утоплення гвинта. Вони можуть бути мережевими та акумуляторними. Стрічкові шурупокрути підходять для роботи з гіпсокартоном, дерев’яними каркасами тощо. Проте варто враховувати, що такі шурупокрути коштують дорожче ніж звичайні мережеві та акумуляторні.

На що звернути увагу під час вибору шурупокрута

Кожна модель шурупокрута має власні характеристики та особливості. Щоб не помилитися під час вибору, варто звернути увагу на наступні показники.

Максимальний крутний момент

Показник крутного моменту впливає на ефективність роботи шурупокрута з різними матеріалами. Крутний момент вимірюється в Ньютон-метрах (Нм) і буває:

  • 10–12 Нм — підходить для роботи з гіпсокартоном та меблями;
  • 10–30 Нм — можна використовувати для більшості побутових робіт;
  • 40 Нм — використовується в професійних шурупокрутах.

Вибираючи шурупокрут за цим параметром, потрібно враховувати, що чим більший крутний момент, тим більше енергоспоживання.

Швидкість обертання

На ефективність шурупокрута також впливає його швидкість або частота обертання. Для закручування та викручування шурупів буде достатньо швидкості в 500–600 об/хв. Якщо ви плануєте використовувати шурупокрут для того, щоб свердлити отвори потрібно підбирати модель зі швидкістю 1200–1700 об/хв.

Більшість сучасних шурупокрутів мають два режими з різною швидкістю обертання.

Потужність

Залежно від потужності шурупокрута він може працювати з матеріалами різної твердості. Для мережевих та акумуляторних шурупокрутів цей показник відрізняється. У випадку з мережевим приладом, для нескладних ремонтних робіт буде достатньо потужності до 500 Вт. Якщо ж плануються професійні роботи варто підібрати інструмент із більшою потужністю. В акумуляторних шурупокрутах на потужність впливає напруга приладу. Для простого ремонту буде достатньо інструменту з напругою до 14 Вт. Для роботи з твердими матеріалами та складнішої роботи знадобиться шурупокрут із напругою 18–20 Вт.

Тип патрона

Від типу патрона залежить те, наскільки надійно будуть триматися насадки (біти) шурупокрута та як швидко їх можна буде замінити. Є такі типи патронів:

  • Ключові — міцний та надійний тип, який підходить для роботи з твердими матеріалами. Проте, у зв’язку з особливостями конструкції, для заміни такого типу патрона потрібен спеціальний ключ та деякий час.
  • Швидкозатискні — додатково поділяються на одно- та двомуфтові. Для їхньої заміни не потрібен ключ. Одномуфтовий патрон можна замінити однією рукою, для двомуфтового знадобиться дві руки. Проте, у будь-якому випадку, процес заміни легкий та не займає багато часу.
  • Шестигранні — міняються за допомогою ключа, який входить у комплект пристрою.

У більш потужних шурупокрутах використовується ключовий патрон. Для нескладної роботи можна підібрати модель зі швидкозастискним або шестигранним патроном.

Реверс чи зворотний хід

Режим реверсу (зворотного ходу) змінює напрямок оберту шпинделя. Його мають більшість приладів, проте в деяких бюджетних моделях він може бути відсутній. Завдяки реверсу можна викрутити шуруп та вийняти свердло, що застрягло.

Ударний механізм

Це механізм, який імітує удар у напрямку патрона. Завдяки цьому можна зірвати щільно закріплені шурупи або ж навпаки сильніше їх затиснути. Ударний механізм можна ефективно використовувати під час роботи з такими матеріалами як цегла, камінь, шлакобетон пінобетон та керамзитобетон.

Підсвічування

Шурупокрути з підсвічуванням зручно використовувати в умовах поганого освітлення, наприклад, вночі або на важкодоступних ділянках. Деякі моделі мають настільки потужне підсвічування, що воно цілком замінює будь-яке додаткове освітлення.

Який шурупокрут вибрати для дому

Зазвичай, більшість домашніх робіт не потребують професійного шурупокрута. Для ремонту вдома чи на дачі буде цілком достатньо мережевого шурупокрута з потужністю до 500 Вт, обертовим моментом 10–12 Нм та швидкістю обертання 500–600 об/хв. З додаткових функцій для домашніх робіт може знадобитися реверс.

Який найкращий шуруповерт для роботи

Щоби професійні ремонтні роботи були ефективними та зручними, варто підібрати сучасний шурупокрут. Звернути увагу варто на акумуляторні моделі з літій-іонним АКБ із напругою 18–20 Вт, крутним моментом 40 Нм та швидкістю обертання 1200–1700 об/хв. Для більш комфортного користування можна підібрати шуруповерт професійний із підсвічуванням, реверсом та ударним механізмом.

На OLX можна знайти шурупокрут будь-якого типу. У квітні на сайті було розміщено більше ніж 8 тис. оголошень про продаж шурупокрутів. У зрівнянні з минулим роком вартість на цей інструмент дещо зросла. В травні минулого року середня вартість шурупокрута складала 1200 грн, цього ж року ціна піднялась до 1500 грн.

Також у наборі інструментів може стати в пригоді стрічковий шурупокрут. У деяких випадках із його допомогою можна легко та швидко провести нескладну ремонтну роботу.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.