• Укр
  • Рус

Що таке еспандер і як його вибрати

441
Додати
до обраних
Поділитися

Є не так багато спортивних снарядів, якими з однаковою ефективністю і зручністю можна користуватись як у спортзалі, так і вдома. Один із таких — еспандер. Але щоб тренування з еспандером дали бажаний результат, треба вміти правильно вибрати снаряд. А для цього необхідно знати, які бувають еспандери та в чому особливість кожного різновиду.

Що таке еспандер?

Еспандер — це спортивний снаряд, який застосовують для тренування різних груп м’язів. Фактично таке пристосування є більш компактною альтернативою обтяжувачів, з якими зазвичай виконують так званий ізоляційний тренінг.

Розмір та конфігурація еспандерів можуть бути різними, залежно від виду. Але механізм дії у всіх ідентичний. Пристосування створює навантаження на м’язи, використовуючи силу протидії. Саме ця особливість наділяє тренажер максимальною універсальністю. Його з однаковою ефективністю можуть використовувати для тренувань люди з різним рівнем фізичної підготовки: професійні спортсмени й початківці, які тренуються вдома, чоловіки, жінки, діти, люди поважного віку.

Габарити еспандерів різних моделей можуть відрізнятись. Однак здебільшого це компактні та легкі пристосування, які запросто помістяться в кишені. Ще одна перевага цього снаряду — доступність. Через OLX можна купити новий чи вживаний еспандер за ціною від 50 гривень.

Де використовувати еспандери

Що дає еспандер? Одне з найпопулярніших запитань усіх, хто вперше звернув увагу на такий тренажер. Насправді попри примітивність конструкції, переваг у такого пристосування чимало. А якщо правильно вибрати такий виріб, то він зможе замінити одразу декілька спортивних снарядів і тренажерів.

Основі сфери використання еспандерів:

  • кардіо-тренування — еластичні еспандери використовують для виконання вправ, що прискорюють частоту серцевого пульсу (стрибки, підняття рук, випади, махи руками чи ногами з одночасним розтягуванням стрічки);
  • силові тренування — із застосуванням пружинних моделей можна виконувати вправи на жим, тренувати біцепси, прес;
  • опрацювання всіх груп м’язів — використовуючи тренажер типу «метелик» чи іншого виду, можна ефективно опрацьовувати практично всі групи м’язів (рук, ніг, спини, грудей, сідниць, стегон, живота);
  • реабілітація — кистьові та деякі інші різновиди еспандерів успішно використовують у реабілітаційній медицині, за допомогою цих простих тренажерів вдається відновлювати чи формувати функціональність м’язів, втрачену після травми чи на тлі захворювання.

Тренування з еспандерами — це ще й чудова профілактика різних захворювань. Скажімо, кистьові ефективні для запобігання тунельного синдрому — головної хвороби всіх, чия робота пов’язана з активним використанням комп’ютерної мишки. Еластичні еспандери у вигляді стрічки чи пружинного типу допомагають підтримувати в тонусі всі групи м’язів у людей, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Види еспандерів

Залежно від різновиду, тренажери цієї групи можуть приводитися в дію методом стиснення чи розтягування. Щоби було легше вибрати снаряд за своїми потребами, варто розуміти за яким принципом працює та чи інша модель, які групи м’язів залучає.

Кистьовий

Компактні пристосування, які необхідно стискати в долоні, долаючи опір. Від тренувань, у час яких застосовується еспандер кистьовий, користь отримують не тільки м’язи та суглоби кисті. Корисне навантаження створюється і на ділянку передпліччя.

Тренажери такого типу популярні серед бодибілдерів. Регулярні тренування із застосуванням такого снаряда корисні для людей, які працюють за комп’ютером, музикантам, велосипедистам, а також тим, у кого були травми рук. Кистьові тренажери не тільки сприяють розвитку м’язів і суглобів, але й покращують кровообіг у кистях, що корисно для профілактики низки захворювань.

За конструкцією кистьові еспандери бувають різних видів. Найпопулярніші конфігурації:

  • кільце — виготовляється з гуми, має невеликий розмір, безшумний у час тренувань, непомітно поміститься в кишені, тож можна завжди носити із собою, для тренування варто стискати кільце в долоні;
  • м’яч — за принципом використання та ефектом ідентичний кільцю, однак для багатьох тренажер у формі м’яча зручніше тримати в руці.

Такі снаряди також бувають у вигляді пружини з двома пластиковими чи металевими ручками (візуально нагадують щипці чи ножиці). Такі зазвичай створюють більше навантаження на м’язи, ніж гумові.

Основні переваги таких еспандерів — невисока ціна, можливість якісно тренувати різні групи м’язів і суглобів, можливість займатися в будь-якому зручному місці. Використовуючи еспандер кистьовий, вправи можна виконувати паралельно із читанням, переглядом телевізора, спілкуванням, у будь-якому положенні тіла.

Плечовий

Такі пристосування корисні для тренування м’язів спини, грудини, а також біцепсів і трицепсів. Робота такого тренажера базується на принципі розтягування.

До цієї групи входять гумові та пружинні моделі. У деяких передбачена можливість регулювати рівень навантаження. Бувають моделі зі слабким, середнім та високим опором.

Найпопулярніші конфігурації плечових еспандерів:

  • метелики — складаються з двох важелів, з’єднаних жорсткою пружиною, для тренування треба зводити держаки, такі моделі полюбляють досвідчені спортсмени;
  • гумові джгути — сприяють рухливості та витривалості суглобів, безпечні у використанні, популярні як тренажер для ранкової зарядки та у фітнесі, щоб розпочати тренування, необхідно розтягувати джгут у боки;
  • гумові трубки — можуть мати форму кільця чи «вісімки», бувають із різною силою опору, яка маркується відповідним кольором (жовті трубки — з мінімальним опором, червоні — з максимальним), тренування відбувається за таким самим принципом, як і зі джгутами.

Переваги плечових еспандерів: компактність, підходять для тренувань в умовах обмеженого простору, травмобезпечні, недорогі.

Грудний

Застосовується для тренування м’язів грудного та плечового поясів. Також створюють навантаження на руки та прес (під час виконання певних видів вправ). Еспандер для грудей — універсальний тренажер для чоловіків та жінок. Такі пристосування дещо нагадують моделі плечового типу. Бувають у вигляді еластичних джгутів чи пружин із ручками. Як і плечові, бувають із різним ступенем опору.

Універсальний

Багатофункціональна модель, яка застосовується для тренування різних груп м’язів у залі чи вдома. Найчастіше — це джгут чи латексна стрічка еспандер для фітнесу, йоги, аеробіки. Застосовують такі обтяжувачі й шанувальники силових тренувань. Універсальні еспандери найчастіше продаються у вигляді набору, у який входить декілька стрічок чи джгутів із різним рівнем опору. Такі моделі працюють на основі принципу натягу.

Основна перевага універсальних еспандерів — можливість самостійно регулювати інтенсивні навантаження на м’язи, використовуючи різні стрічки чи джгути з набору. Такі снаряди компактні, легкі, зручні у використанні, для тренування не знадобиться багато вільного простору. Ціна таких обтяжувачів залежить від якості матеріалу, з якого вони зроблені.

Для преса

Для тренування м’язів живота можна застосовувати еспандери різних типів, та найефективнішими вважаються пружинні моделі, які працюють за принципом розтягування. Конструкція таких тренажерів складається з підставки-фіксатора, у яку впираються ногами, і пружини з ручкою, яку тягнуть на себе. Дешевші варіанти таких снарядів виготовляють із пластику та гумових джгутів. Крім м’язів живота, такий тренажер корисний для тренування рук, ніг, спини. Переваги пристосування: компактні розміри, невисока ціна.

Для біцепса

Такі моделі працюють за принципом обтяжувачів, які використовують під час виконання вправ із підняттям гантель. Еспандер для біцепсів працює за принципом стиснення. Пристосування створює фіксацію ліктів і стабілізує рухи під час виконання вправи, а це своєю чергою покращує її ефективність. Використання такого виробу в час силових тренувань допомагає зменшити напругу на шию та спину, запобігає судомам. Підходить для використання чоловіками та жінками.

Для ніг

Компактний і недорогий тренажер для тренування нижньої частини тіла. Еспандери для ніг найчастіше мають форму «вісімки». Деякі оснащені спеціальним фіксатором для ноги. Виготовляються з еластичних матеріалів (гума, пінополіетилен). Працюють на основі принципу розтягнення. Залежно від специфіки матеріалу, з якого виготовлені, можуть створювати навантаження різних ступенів інтенсивності — від незначного, яке корисне для реабілітації та початківцям, до інтенсивного для професійних спортсменів.

Основними перевагами таких тренажерів є невисока ціна, компактні габарити, маленька вага, можливість виконувати чимало різних вправ.

Для сідниць

Для тренування сідничних м’язів оптимальним вибором вважаються обтяжувачі стрічкового типу, які працюють за принципом розтягнення. Як і універсальні, бувають із різним рівнем опору (вказується з допомогою кольорового маркування). Для досягнення найкращого ефекту варто мати декілька еспандерів для сідниць із різною інтенсивністю навантаження.

Матеріал і ступінь жорсткості

Щоби правильно вибрати еспандер для тренувань вдома чи в залі, треба звертати увагу не тільки на різновид і призначення виробу. Не менш важливі критерії вибору — матеріал і ступінь жорсткості.

Від якості матеріалу залежать експлуатаційні характеристики виробу. Більшість гумових еспандерів розраховані на людей, які тільки починають займатися спортом. Зручними такі будуть для жінок і дітей. Пружинні металеві снаряди розробляють із врахування потреб професійних спортсменів. Пластикові варіанти бувають як для домашнього, так і професійного використання — усе залежить від конструкції та рівня жорсткості. Проте в порівнянні з металевими, вироби з пластику завжди менш довговічні.

Ступінь жорсткості еспандерів визначається в кілограмах і вказується в характеристиках до кожного виробу. Для домашнього використання, а також спортсмени-початківці зазвичай вибирають снаряди із жорсткістю до 25 кг. Варіанти для професійного спорту можуть перевищувати 50 і навіть 100 кг.

Еспандер — простий тренажер, якому знайдеться місце в кожному домі, а тренування з ним вкрай корисні для підтримання здоров’я як дорослих, так і дітей. Щоби правильно вибрати еспандер, звертайте увагу на його вид, матеріал і ступінь жорсткості. А моделі з різними характеристиками за невисокими цінами завжди можна придбати через сервіс OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.