• Укр
  • Рус

Усе про оригамі: що це, що потрібно і як складати

324
Додати
до обраних
Поділитися

Вважається, що різні види рукоділля, сприяють розслабленню, допомагають боротися з депресією, розвивають креативність і пам’ять. Користь від таких занять отримують як діти, так і дорослі. А якщо вибрати такий вид рукоділля, у процес якого можна залучити членів сім’ї різного віку чи друзів, то дозвілля стане ще цікавішим. Й оригамі для цієї мети підходить чи не найкраще.

Що таке оригамі?

Оригамі — це мистецтво складання фігурок із паперу. Вважається, що це заняття було популярним ще в давньому Китаї, де, власне, і придумали папір. Причому в ті часи це заняття сприймали не як розвагу. Фігурки з паперу використовували в релігійних обрядах. Тривалий час можливість займатися цим видом мистецтва була виключно в найбільш заможних людей, які могли дозволити собі придбати папір. На додаток, володіння різними техніками складання паперу на Сході вважалося ознакою хорошого тону.

Хоч батьківщиною цього мистецтва вважається Китай, проте справжнього розквіту воно зазнало в Японії. Саме японці довели майстерність роботи з папером до ідеалу, створили чимало нових технік і схем. Західний світ дізнався про цей вид рукоділля порівняно недавно — після Другої світової війни. Відтоді інтерес до нього не вщухає у всьому світі.

Види та техніки оригамі

Існують різні види оригамі, які відрізняються між собою за технікою виконання, рівнем складності:

  • Просте.

Належить до класичних технік. Вважається найкращим варіантом оригамі для дошкільнят та початківців. Фігурки формують з одного аркушу паперу методом найпростіших згинів. Ножиці чи клей у цьому виді не знадобляться, а на створення фігурок навіть у початківця піде небагато часу. Опанувавши цю техніку, вдасться зробити класичного паперового журавлика, тюльпан чи собаку.

  • З розгортки.

Особливість цього методу в тому, що на папері заздалегідь малюють креслення (патерн, схему), відмічаючи всі місця складень. Після цього формують фігурку.

  • Мокре.

Фігурки складають із паперу, змоченого водою. Така техніка дозволяє створювати фігури з плавними лініями, наприклад, тварин, квіти чи новорічне оригамі у вигляді ялинок і сніговиків.

  • Квілінг або папероскручування.

Техніка, з допомогою якої можна створювати плоскі чи об’ємні композиції. «Сировиною» в такому випадку є не аркуш, а папір, нарізаний на тонкі смужки й скручений у спіральки.

  • Каригама.

Для формування фігурок застосовують не тільки складання, а й вирізування паперу. Кількість та розміри складок та надрізів можуть бути різними — як того потребує схема.

  • Монегами.

Фактично, це класичне оригамі, от тільки в якості «сировини» використовують не звичайний папір, а купюри грошей.

  • Модульне.

Чи не єдине, чим відрізняються класичне й модульне оригамі — схеми. У модульному вони більш складні. У роботі використовують не один великий аркуш, а багато маленьких. З них роблять елементи-модулі, які згодом з’єднують, створюючи об’ємну модель.

  • Кусудама.

Техніка дає можливість створювати об’ємні моделі кулястої форми. У роботі також використовують паперові модулі, які з’єднують між собою клеєм чи методом зшивання.

Крім названих, є ще чимало інших видів і технік, але ці найпопулярніші.

Матеріали та інструменти для оригамі

Щоб створювати паперові фігурки, знадобляться деякі канцтовари, а також спеціальний папір. Тож далі про те, як вибрати матеріали для цього заняття.

Папір

Будь-який папір для створення фігурок не підійде. Щоб моделі добре тримали форму, а матеріал під час роботи не пошкодився, краще брати папір таких видів:

  • спеціальний для оригамі — оптимальної цупкості, уже нарізаний на квадратики різних розмірів;
  • двосторонній кольоровий — з нього можна створювати багатоколірні фігурки;
  • тиснений — моделі виходять з оригінальною фактурною поверхнею;
  • обгортковий — краще брати не глянцевий, а матовий.

Також можна використовувати різні сорти паперу для ручної роботи. Для класичної техніки складення найкраще підходить папір щільністю 70–90 г/м 2, а для мокрого — не менше 100 г/м 2.

Дріт

Потрібен для формування стебел квітів, а також у деяких інших фігурках. Найкраще брати м’який та гнучкий дріт, наприклад мідний чи алюмінієвий.

Клей

Використовується лише в деяких техніках, як-от кусудама. Важливо вибирати клей, який не розмочує папір, не знебарвлює фарбу, не залишає плям та швидко сохне. Це може бути ПВА.

Ножиці

В ідеалі для роботи варто мати декілька пар — з різною довжиною леза. Проте в будь-якому разі це мають бути гострі ножиці, у яких леза рухаються не надто вільно, але й не дуже туго.

Олівці

Потрібен для розмітки паперу. Найкраще вибирати з тонким грифелем, наприклад механічний. Тим паче, що такий не доведеться підточувати.

Які вироби можна робити з оригамі?

У наш час, як і в давньому Китаї, оригамі захоплюються не тільки діти, а й дорослі. Є навіть спеціальні комп’ютерні програми, з допомогою яких проєктують різної складності фігури та створюють покрокові інструкції, як зробити оригамі.

Опанувавши мистецтво складання фігурок із паперу, можна створювати своїми руками оригінальні новорічні іграшки, сніжинки, паперові коробки для різних дрібничок, декор для дому. А ще оригамі може стати чудовою розвагою для компанії. Наприклад, можна влаштувати конкурс — хто швидше складе загадану фігурку. Найпростіші оригамі схеми без складнощів можна знайти в інтернеті.

Оригамі для дітей

Оригамі для дітей — це не тільки цікаво, а й корисно. Таке заняття сприяє розвиває дрібну моторику, просторову уяву, координацію рухів, увагу, посидючість, вміння працювати зі схемами та інструкціями, а також заспокоює нервову систему. Фахівці радять знайомити дитину із цим видом рукоділля із 4 років. Чимало інформації, яка допоможе в опануванні цього мистецтва, можна знайти в інтернеті. Наприклад, це може бути програма гуртка оригамі чи покрокові інструкції для створення найпростіших моделей.

Ми ж для ознайомлення пропонуємо найпростіші схеми оригамі, які можна швидко освоїти з малюком.

Зірка оригамі

Зірка оригамі | Блог OLX

Схема кораблика з паперу

Схема кораблика з паперу | Блог OLX

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.