• Укр
  • Рус

Трактор, мінітрактор та мототрактор: чи потрібні на них права

3760
Додати
до обраних
Поділитися

Трактор — це незамінний супутник для кожного фермера. Проте, вирішивши придбати трактор потрібно не лише підібрати відповідну модель, але і правильно оформити всі документи. Раніше ми розповідали про те чи потрібно реєструвати трактор. Сьогодні ж розглянемо чи потрібно мати права на трактор та його підвиди.

У чому полягає різниця між трактором, мінітрактором та мототрактором

Перед тим як з’ясувати чи потрібно мати права на мототрактор, мінітрактор та звичайний трактор варто розглянути в чому полягає їхня відмінність. Хоча за зовнішнім виглядом та призначенням вони доволі схожі, проте в них є певні відмінності. Про особливості мінітрактора можна більш детально дізнатись у нашому матеріалі «Мінітрактор: для чого він потрібен та який краще купити». Загалом, різниця між мото й мінітракторами та звичайними тракторами полягає в:

  • потужності — у середньому потужність мототрактора складає 10–20 кінських сил, мінітрактора — 40 к.с., а трактора — 340 к.с.;
  • розмірах — мототрактори є найбільш компактними, мінітрактори дещо більші, трактори ж мають найбільші габарити;
  • призначенні — мототрактор рекомендується використовувати на земельних ділянках до 10 га, мінітрактори — від 10 до 20 га, трактори 20 га й більше.

Усі ці показники впливають як на ефективність транспортного засобу, так і на документацію, яку власнику потрібно оформлювати.

Які є категорії прав на трактор

Щоб зрозуміти яка категорія потрібна на трактор потрібно визначити потужність транспорту. Залежно від неї, є такі права на трактор категорії:

  • А1 — для тракторів із потужністю до 100 к.с.;
  • А2 — для тракторів із потужністю понад 100 к.с;
  • B1 — для самохідних зерно- і кукурудзозбиральних машин;
  • B2 — для самохідних кормозбиральних машин;
  • B3 — для самохідних машин, що збирають коренеплоди, картоплю, овочі, фрукти та ягоди.

Варто також зазначити на які трактори не потрібні права. Якщо для звичайного трактора наявність прав є обов’язковою, то мінітрактор та мототрактор дозволяється використовувати без посвідчення.

Де потрібно оформлювати права на водіння трактора

Отримання посвідчення водія на трактор регулюється Постановою № 217 від 2 квітня 1994 р. Для цього потрібні наступні документи:

  • заява від особи;
  • копія паспорта;
  • копія картки фізичної особи:
  • дві фотокартки 3×4;
  • медична довідка 086;
  • свідоцтво про проходження навчання;
  • індивідуальна картка з відмітками про складання іспитів;
  • квитанція про оплату держмита.

Щоб отримати водійське посвідчення на трактор потрібно пройти відповідне навчання. Зробити права на трактор можна в професійно-технічному освітньому закладі або на спеціалізованих курсах. Залежно від обраної категорії прав, навчання складає 5–10 місяців. Якщо в здобувача немає водійського посвідчення, йому доведеться додатково проходити програму з Правил дорожнього руху. Вартість навчання в середньому складає 3000–8000 грн. Після завершення навчання заклад видає свідоцтво, яке потрібно для проходження іспиту в Держпродспоживслужбі.

Складання іспиту в Держпродспоживслужбі регулюється Наказом № 174 про затвердження Порядку складання, приймання іспитів для отримання права на керування тракторами, у тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними й дорожньо-будівельними машинами та Вимог до екзаменаційних білетів. Іспит складається з теоретичної та практичної частини. Для проходження теоретичної частини потрібно знати правила дорожнього руху та правила технічної експлуатації машин. Практична частина передбачає перевірку вміння керувати транспортним засобом.

На складання практичної частини дається три спроби. У разі невдачі, повторно скласти іспит можна через 10 днів. Якщо за третім разом скласти не вдасться, доведеться заново проходити теоретичну частину.

Чи обов’язково мати права для керування трактором

Для керування стандартним агрегатом знадобиться категорія А1 на трактор. Чи потрібні права на мінітрактор та мототрактор? Що стосується мінітрактора, посвідчення потрібне якщо планується виїжджати на дороги загального користування. Те чи потрібні права на мототрактор в Україні також залежить від того як він буде використовуватись. Якщо транспорт буде залучено лише для роботи на власній земельній ділянці, тоді права на трактор в Україні не потрібні.

За допомогою трактора, мінітрактора та мототрактора можна значно полегшити та оптимізувати всю сільськогосподарську роботу. Щоб уникнути зайвих неприємностей варто правильно та вчасно зареєструвати транспорт, а також оформити права на керування ним.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.