• Укр
  • Рус

Види взуття, їх призначення

321
Додати
до обраних
Поділитися

Челсі, дутики, снікерси, дезерти, топсайдери, аквашузи… Дивлячись на всі ці назви взуття, важко не розгубитися. Проте попри сотні найменувань моделей, усіх їх можна розділити на декілька основних видів із впізнаваними характеристиками.

Види взуття за сезоном

Найпростіша класифікація взуттєвих виробів — за сезонним призначенням. За цією особливістю вирізняють такі типи взуття.

Зимове

До цієї категорії належать взуттєві вироби, які носять у морозяну погоду.

Типові характеристики таких моделей:

  • покращена термоізоляція завдяки використанню утеплювачів із натуральних та штучних матеріалів;
  • водонепроникність (окрім виробів із замші, м’якої овечої шкіри, текстильних матеріалів);
  • посилена, нековзна підошва;
  • верхня частина повністю закриває стопу.

Залежно від характеристик утеплювача, зимові моделі можна носити за температури від −10 до −30 градусів і більше. У межах цієї групи виокремлюють категорію «євро-зима» — взуттєві вироби для регіонів із м’якими зимами (до −15 градусів).

Види зимового взуття для жінок: утеплені чоботи та черевики, уггі, дутики, мунбути, унти.

Чоловічі моделі: утеплені черевики та кросівки, чоботи.

Літнє

Усі види літнього взуття мають такі спільні характеристики:

  • легкі, приємні на дотик матеріали, які сприяють покращеній циркуляції повітря;
  • здебільшого відкритий верх;
  • зручна посадка.

Популярні види літнього жіночого взуття: босоніжки, туфлі з відкритим пальчиком, аквашузи, шльопанці, мюлі, сабо, біркенштоки, сандалі, в’єтнамки,

Чоловічі моделі: сандалі, топсайдери, кеди, полегшені кросівки, мокасини.

Весняне

Взуттєві вироби для весни — це моделі з такими особливостями:

  • верх — з тонкої та м’якої шкіри, текстилю;
  • підошва — зазвичай тонка, гнучка;
  • невелика вага.

Весняні моделі більш відкриті, ніж варіанти для холодної пори року, проте не настільки, як вироби для літа. Фасони й матеріали такі, щоб сприяти циркуляції повітря, але водночас забезпечувати вологозахист.

Види жіночого взуття для весни: туфлі-човники, сліпони, лофери, балетки.

Чоловічі весняні моделі: монки, оксфорди, броги, кросівки.

Осіннє

Осінні взуттєві вироби зазвичай ділять на 2 підкатегорії: для ранньої та пізньої осені. Перші поєднують у собі риси літнього та весняного взуття:

  • мають легкі, часто тонкі, еластичні підошви;
  • верх із матеріалів, які добре пропускають повітря;
  • часто мають додаткову перфорацію.

Моделі для пізньої осені — з більш цупкої шкіри чи замінника, з покращеним захистом від намокання. Часто зсередини оздоблені додатковим шаром шкіри чи текстилем для покращеної теплоізоляції.

Види осіннього взуття для жінок: козаки, ботильйони, ботфорти, черевики.

Популярні чоловічі моделі: хайкери, класичні та трекінгові черевики.

Демісезонне

Що таке демісезонне взуття і чим воно відрізняється від осіннього чи весняного? Це моделі, які носять у період міжсезоння. Наприклад, коли у звичайному осінньому взутті вже холодно, а для зимового ще занадто тепло. Також є демісезонні моделі для перехідного періоду від весни до літа.

До цієї категорії в жіночих гардеробах належать напівчеревики, гумові чоботи, ботильйони, челсі, ботфорти.

Чоловічі моделі: челсі, напівчеревики.

За сферою застосування

Конструкція та матеріали для взуттєвих виробів вибираються залежно від того, де і в яких умовах носитимуть модель. Розглянемо найпопулярніші види взуття, їхнє призначення та сферу застосування.

Домашнє взуття

Це різновид взуттєвих виробів, призначених для носіння вдома. Основні функції таких моделей — створити для стоп максимальний комфорт і гігієнічність, захистити від холоду підлоги. Такі моделі шиють із матеріалів, які дають можливість ногам «дихати». Підошви в них зазвичай легкі та еластичні. Часто з тонких делікатних матеріалів (шкіра, повсть, текстиль), через що їх не можна носити на вулиці.

Найпопулярніші моделі домашніх капців: відкриті та закриті шльопанці, текстильні чобітки, 3D моделі у вигляді м’яких іграшок, капці-шкарпетки (пінетки).

Пляжне взуття

Специфікою таких взуттєвих виробів є висока вологостійкість. Зазвичай вони мають максимально відкритий верх та міцні підошви, щоб захистити стопи від каменів, мушель та інших гострих предметів, гарячого піску тощо. Підошви виготовлені з матеріалів, які не ковзають на мокрій поверхні. Підходить для походів на пляж, у басейн, громадський душ, а також для літніх прогулянок. Моделі, які надійно фіксуються на стопі, захищають стопи в час плавання у відкритій водоймі, занять аквааеробікою.

До цієї категорії належать крокси, в’єтнамки, шльопанці, пляжні кросівки (аквашузи), коралові капці.

Спортивне взуття

Це всесезонні моделі з конструкцією, оптимізованою для зручного й безпечного заняття спортом на вулиці чи в приміщенні. Верх у них може бути з натуральних чи синтетичних матеріалів. Форма й матеріал підошви в моделях для різних видів спорту відрізняється. Проте всі види підошви взуття для спорту легкі, зносостійкі, мають покращену амортизацію, надійне щеплення з поверхнями. Для спортивних моделей властива специфічна конструкція, яка захищає стопи від травм, створює анатомічно правильну фіксацію.

До цієї категорії належать кросівки, снікерси, кеди, сліпони.

Професійне взуття

Професійне взуття — це вироби, які є частиною спецформи представників певних професій чи галузей. Група представлена широким спектром моделей, які були розроблені з урахуванням особливих для кожної галузі потреб. Функція таких взуттєвих виробів — забезпечити комфорт, безпеку та функціональність в умовах професійної діяльності.

До цієї категорії належить взуття для медичного персоналу. Це моделі з покращеною амортизацією, що важливо в умовах тривалої роботи «на ногах». Сюди ж належать берці зимові, літні та демісезонні, які носять військові для захисту ніг від травм у складних умовах. Особливість взуттєвих виробів для працівників харчової промисловості — легкі підошви, які не ковзають на підлозі, забрудненій жиром. Також є спеціальні моделі для пожежників, працівників с/г сектору, електриків, садівників тощо.

Ортопедичне взуття

У межах цієї категорії розрізняють лікувальні та профілактичні моделі. Ортопедично-лікувальні носять для усунення різноманітних викривлень стопи. Такі моделі створюють індивідуально за приписом лікаря з урахуванням ортопедичних проблем конкретного пацієнта.

Профілактичні моделі бувають для дітей та дорослих. Специфічна конструкція такого взуття дає можливість підтримувати стопу в анатомічно правильному положенні. Корисні для профілактики плоскостопості, викривлень пальців тощо. Такі моделі зазвичай мають високий жорсткий задник, невисокий стійкий каблук, широкий мисок, устілки із супінатором. Ортопедичними бувають як домашні, так і вуличні взуттєві вироби для різних сезонів.

Види взуття за стилем

Взуттєві вироби для сучасної людини — це не лише засіб для захисту ніг від травм і холоду. Вони давно стали тим атрибутом, через який можна продемонструвати свій смак, статус, стиль життя. З їхньою допомогою аутфіт можна зробити довершеним чи, навпаки, внести в образ дисгармонію, якщо туфлі чи черевики не відповідають стилістиці вбрання. Тому розповідаючи про те, яке буває взуття, не можна не згадати про його класифікацію за стилем. Розглянемо основні стилі чоловічих та жіночих моделей.

Класичне взуття

Вироби в класичному стилі — це моделі у вишуканому елегантному дизайні, які ідеально поєднуються з діловими костюмами та святковим вбранням.

Характерні особливості таких варіантів:

  • якісні матеріали;
  • лаконічний дизайн без застосування яскравих ексцентричних елементів декору, пістрявості;
  • специфічна конструкція (зазвичай закриті п’ятка та мисок, усі елементи виробу збалансовані за розміром і формою).

Такі взуттєві вироби найчастіше з натуральної шкіри. Якщо говорити про те, із чого роблять шкіряне взуття класичного стилю, то це зазвичай м’яка, якісно вироблена теляча шкіра. Вона гладка, блискуча, має вишукану текстуру. Також може використовуватися замша, лакована шкіра, деякі жіночі моделі можуть обшиватися витонченими тканинами (атлас, шовк, оксамит).

Класифікація шкіряного взуття класичного стилю здійснюється за статевою приналежністю, сезонністю.

До категорії «Класика» належать такі чоловічі моделі:

  • оксфорди — туфлі зі шнурівкою закритого типу (бічні сторони пришиті до передньої частини, язичок повністю ховається під шнурівкою);
  • дербі — туфлі зі шнурівкою відкритого типу (бічні сторони нашиті поверх передньої частини, через розв’язані шнурівки сторони легко розходяться);
  • броги — туфлі зі шнурівкою, носок декорується W-подібним швом і перфорацією;
  • монки — туфлі із застібкою у вигляді 2 ремінців;
  • лофери — туфлі без шнурівок і застібок, дещо нагадують мокасини;
  • черевики — демісезонне чи зимове модельне взуття зі шнурівкою, повністю закриває щиколотку;
  • челсі — моделі з високою халявою, без застібок, з еластичними вставками з обох боків.

Жіночі класичні моделі — це:

  • туфлі-човники — моделі із закритим мисом і високим задником, висота каблука може бути будь-яка, але форма підборів завжди елегантна та делікатна;
  • туфлі мері-джейн — з рівною підошвою чи на підборах, з характерною поперечною застібкою;
  • балетки — модель на пласкій підошві без застібок;
  • босоніжки — літня модель, у якій одночасно відкрити можуть бути й задник, і мисок, чи лише одна із цих частин;
  • ботильйони — напівчеревики з невисокими халявами;
  • чоботи до коліна — осінні, демісезонні чи зимові моделі з високими халявами та елегантними підборами.

До цієї групи також належать взуттєві вироби, які потрапили в жіночі гардероби із чоловічих, як-от лофери, челсі, дербі, оксфорди.

Спортивне

Взуттєві вироби в спортивному стилі поєднує в собі особливості спеціальних моделей для спортсменів зі специфікою повсякденних варіантів. До цієї категорії належать:

  • кросівки — шкіряні, замшеві чи текстильні моделі для спорту та на щодень, мають рельєфну підошву з покращеною амортизацією, зміцнений носок;
  • кеди — моделі з плоскою гумовою підошвою і текстильним (рідше — шкіряним) верхом, на шнурках;
  • сліпони — моделі з м’якою еластичною підошвою, нагадують кеди, але замість шнурівки мають з боків еластичні вставки;
  • снікерси — різновид кросівок із підошвою-танкеткою.

Оскільки в останні роки активно розвивається тенденція до змішування стилів, то в колекціях багатьох виробників є туфлі, сандалі, черевики в спорт-стилістиці.

Casual

Взуттєві вироби в стилі casual — це вироби, у яких поєднується зручність спортивного взуття та лаконічний універсальний дизайн, завдяки якому вони гармонічно поєднуються з вбранням різних видів.

Популярні моделі взуття в стилі casual:

  • топсайдери — туфлі на потовщеній білій підошві, зі шнурівкою, яка проходить від задньої до передньої частини;
  • мокасини — туфлі з еластичною підошвою без каблука, верх — з м’якої шкіри чи замші;
  • сандалі — відкриті літні моделі з плоскою підошвою;
  • сліпери — частково закриті жіночі туфлі без застібок на плоскій підошві, часто у верхній частині є імітація язичка;
  • еспадрильї — літні текстильні туфлі на рівній підошві чи танкетці, декорованій мотузками.

Більшість виробів цього стилю належать до категорії унісекс.

Мілітарі

Конструкція та дизайн взуттєвих виробів у стилі мілітарі нагадує тактичне взуття для військових та представників інших спецслужб — надійні, міцні, зносостійкі та функціональні черевики. Моделі мілітарі зазвичай із натуральної чи штучної шкіри, мають міцні стійкі підошви, створюють для стопи надійну фіксацію, що виключає випадкові вивихи.

До цієї групи належать:

  • дезерти — черевики, зазвичай замшеві, зі шнурівкою відкритого типу на 2 отвори, копіюють дизайн взуття британських воєнних часів Другої Світової війни;
  • берці — черевики з високими берцями, зі шнурівкою, висотою до середини ікри;
  • тактичні кросівки — у порівнянні зі спортивними моделями більш міцні, щоб захистити ноги в складних географічних і погодних умовах.

Спершу мілітарі-моделі вважалися суто чоловічим. Тепер перейшли в категорію унісекс.

Найбільш популярні види взуття

Взуття — це та категорія продукції, на яку високий попит зберігається впродовж усього року. Зазвичай інтереси споживачів залежать від сезону, проте деякі види взуттєвих виробів, як-от кросівки, доволі жваво продаються в будь-який місяць. Крім того, упродовж 2022–2023 р. на українському взуттєвому ринку спостерігається стабільно високий попит на взуття категорії мілітарі (берці, тактичні черевики), що пояснюється ситуацією, яка склалася в Україні.

Найпростіший спосіб оцінити, як змінюються в різні сезони споживчі інтереси українців у сегменті взуттєвих виробів — проаналізувати попит та пропозицію на сервісі OLX, де зібрано тисячі оголошень від продавців та покупців з усієї України.

Якщо говорити про весну, то у 2023 році на OLX продавці найчастіше пропонували жінкам кросівки (понад 190 тис. оголошень), туфлі (більше ніж 156 тис.), босоніжки, черевики, чоботи (понад 100 тис.), кеди (близько 55 тис.).

ТОП пропозицій для чоловіків навесні 2023 р. також очолили кросівки (більш як 236 тис. оголошень). Також було в межах 30–58 тис. пропозицій туфель, черевиків та кедів. Жінки ж найчастіше навесні купували кросівки, босоніжки, туфлі, кеди, черевики. Найбільшим попитом у чоловічої аудиторії покупців також користувалися кросівки. Замовляли чоловіки часто й кеди, туфлі, берці, трекінгове взуття. Середні ціни на весняні жіночі моделі на OLX навесні 2023 р. становили від 1830 до 337 грн, на чоловічі — 2836–542 грн.

До речі, якщо порівнювати ситуацію на ринку з весною 2022 року, то вона не надто відрізнялася. Жінки найчастіше купували кросівки, босоніжки, туфлі, сабо та черевики, а чоловіки — кросівки, берці, кеди, туфлі, сандалі та шльопанці.

Влітку 2022 р. рейтинг найпопулярніших взуттєвих виробів серед жінок та чоловіків також очолювали кросівки. Жінки жваво замовляли босоніжки, туфлі кеди, а також взуття для майбутнього холодного сезону — черевики, чоботи, напівчоботи. У чоловіків улітку найвищим попит мали кеди, туфлі, сандалі, шльопанці, а також берці та міські черевики для холодної пори року.

Продавці на OLX, реагуючи на попит, найчастіше пропонували покупцям туфлі, кросівки, босоніжки, кеди, мокасини, балетки, шльопанці, сандалі. Середні ціни на чоловічі та жіночі літні моделі від 294 до 2160 грн.

Найпопулярніші типи жіночого взуття на осінь (за даними осені 2022 р.) — черевики, кросівки, чоботи, туфлі. Саме такі моделі найчастіше замовляли торік восени на OLX. Продавці пропонували жінкам найбільший вибір черевиків (понад 152 тис. оголошень), туфлі (понад 143 тис.), кросівки (близько 141 тис.). Також у десятку найпопулярніших увійшли чоботи, босоніжки, кеди, туфлі та уггі. Чоловіки восени вже традиційно найбільше замовляли кросівки, черевики та берці. Середні ціни на осінні взуттєві вироби для чоловіків і жінок на OLX — від 294 до 3156 грн.

Взимку традиційно підвищується інтерес покупців до утеплених моделей. Серед найпопулярніших взимку 2023 р. стали такі типи чоловічого взуття: кросівки, зокрема й утеплені, берці, трекінгові моделі, чоботи, туфлі, кеди. Жінки найбільший інтерес демонстрували до черевиків, чобіт, кросівок, уггі. Крім того, у холодну пору року підвищується попит і на домашні капці. Середні ціни на зимове чоловіче та жіноче зимове взуття на OLX взимку 2023 р. були від 320 до 2600 грн.

Подивитись, яке є взуття на продаж на сайті зараз, можна у відповідному розділі. Але практично в будь-яку пору року на сервісі представлені чи не всі види чоловічого взуття, назви яких згадувалися вище, та неймовірно широкий вибір жіночих моделей для всіх сезонів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.