• Укр
  • Рус

Як реставрувати ванну: правила, що полегшать життя

342
Додати
до обраних
Поділитися

Реставрація ванни необхідна, якщо візуально сантехніка вже виглядає неякісно, але нову купувати поки входить у ваші плани. Частинки іржі, подряпини, мікротріщини псують зовнішній вигляд. Способи відновлення ванни передусім залежать від матеріалів.

3 способи реставрації ванн

Зазвичай реставрація ванни своїми руками потребує від вас трішки теорії та підготовки. Якщо ж ви не знайшли знаряддя для перероблювання сантехніки, є така послуга, як реставрація ванн на замовлення. Фахівці вже мають потрібний набір інструментів та вміють ними справно користуватися.

Фарбування емаллю

Один зі способів реставрації пояснює, як відновити емаль ванни. І він стане найпростішим серед доступних. На поверхню сантехніки просто наносять барвний склад, який твердне після висихання.

Плюси цього методу:

  • простота й доступність;
  • об’єм ванни залишається незмінним;
  • не треба додатково демонтувати плитку у ванній.

Фарбувати емаллю ванну можна нескінченну кількість разів — обмежень у цьому немає. Проте є низка недоліків:

  • за належного догляду новий емалевий шар тримається до п’яти років;
  • обов’язковим етапом є очищення і знежирювання поверхні;
  • сохне матеріал довго.

Емалеві ванни зазвичай швидше забирають тепло з води. Тож вода остигатиме швидше, ніж, наприклад, в акриловій. Для роботи з емаллю потрібно запастися будівельним феном, шпателем, малярським скотчем, дрилем, кистю. Також необхідно мати ґрунтовку, ацетон і кислоту.

Заливання рідким акрилом

Реставрація акрилом з’явилася нещодавно. Техніка передбачає нанесення матеріалу на стінки. Після висихання акрил також твердне — так утворюється міцне покриття.

Переваги:

  • можна приховати невеликі дефекти поверхні через товстий шар;
  • не утворюються іржа та жовті плями;
  • за властивостями схоже на звичайну акрилову ванну;
  • за умови правильного догляду слугує близько 15 років.

Серед мінусів можна назвати доволі високу ціну за матеріал та складність використання. Треба демонтувати злив перед тим, як реставрувати ванну. Висихає матеріал по-різному — зазвичай для повного застигання потрібно від однієї до чотирьох діб.

Варто бути обережним, поки заливаєте й чекаєте на висихання. Адже крапля води залишає на поверхні пляму, якої вкрай складно позбутися.

Вставка спеціальної вкладки

Ще один зі способів, як відновити ванну в домашніх умовах — вставити спеціальну акрилову вкладку. Тут не треба нічого шліфувати та заливати рідким матеріалом. На покриття за допомогою монтажної піни чіпляють акриловий лист. У такий спосіб ви робите нову ванну в старому каркасі.

Переваги цього способу:

  • на виході ви отримуєте міцне покриття, що містить властивості акрилу та чавуна;
  • акрил не дає воді швидко остигати;
  • монтаж займає мало часу.

Акрилова вкладка слугує теж близько 15 років. Водночас не потрібен специфічний догляд за покриттям.

З мінусів зазначимо:

  • найбільші фінансові витрати з усіх зазначених способів;
  • внутрішній об’єм ванни зменшується;
  • між каркасом та вкладкою може утворюватися цвіль;
  • потрібно демонтувати плитку навкруги ванної.

Вкладки мають стандартні розміри: 150 і 170 см завдовжки, квадратні і круглі за формою. Тому для нестандартних ванн цей варіант не підійде. Іноді можна замовляти вкладки від виробника за конкретними параметрами.

Якщо ви не хочете витрачати час на відновлення сантехніки, вам потрібна нова ванна — її можете знайти серед пропозицій на OLX.

Як реставрувати чавунну ванну

Відновити чавунне покриття можна за допомогою рідкого акрилу. Він дає змогу замаскувати більшість дефектів, колір після висихання не відрізняється. Виключає цей метод появу цвілі на стінках. Якщо подряпини й пошкодження занадто глибокі, їх попередньо треба армувати, а потім покрити шпаклівкою.

Реставрація чавунної ванни потребує базових інструментів:

  • болгарка з насадкою або кутова шліфувальна машинка;
  • безпосередньо розчин рідкого акрилу та розчинник для прибирання жиру;
  • м’який шпатель;
  • малярський скотч та папір або газета.

Відбувається реставрація чавунних ванн за стандартним алгоритмом. Треба прибрати попереднє покриття за допомогою шліфувального круга. Якість відновлення залежить від того, наскільки гарно буде зчищено попередній шар. Особливо це стосується решітки та зливу, які складно обробляти.

Як відновити ванну з акрилу

Якщо ж ванна у вас акрилова, тоді для її реставрації найкраще підходить спосіб вставки вкладок або нанесення рідкого акрилу. У будь-якому разі треба спочатку прибрати сколи, мікротріщини на поверхні акрилової ванни. Для цього використовуйте наждачний папір із різним рівнем зернистості. Інші інструменти для залиття поверхні рідким акрилом не змінюються.

Реставрація ванни в домашніх умовах за допомогою вкладки потребує придбання герметика, знежирювача, засобу для очищування, монтажної піни. Серед інструментів знадобляться наждачний папір, дриль та шпатель.

Етапи реставрації ванни: як використовувати акрилову рідину

Реконструкція ванни потребує чіткого дотримання правил та правильної підготовки. Пропонуємо вам загальний алгоритм дій, який допоможе зрозуміти особливості відновлення сантехніки.

Підготовка ванної кімнати

Винесіть із ванної кімнати все, що може постраждати від реставраційних робіт. Наприклад, кошик із білизною, рослини тощо. Покладіть навкруги папір, газети чи плівку, щоб не пошкодити кахляне покриття.

Перейдіть до демонтажу. Треба зняти сифон, перелив і злив. Зніміть плитку, якщо вона прикріплена до самої ванни.

Прибирання старого шару емалі

Щоби покращити зчеплення, треба прибрати попередній шар емалі. За допомогою наждачного паперу позбавляються жовтих плям, іржі, неглибоких подряпин. Якщо проблеми масштабніші, використовують дриль з абразивними насадками та шліфувальну машинку. За допомогою цих інструментів прибирають відколи, великі тріщини тощо. Частіше вистачає наждачки.

Загальний алгоритм дій:

  • помийте ванну водою;
  • посипте поверхню абразивним порошком;
  • одягніть окуляри та захисну маску, щоб не пошкодити слизову через пил та дрібні частинки емалі;
  • за допомогою наждачного паперу зчистить стінки та дно місткості.

Зачищати емаль треба доти, поки не з’явиться рівномірне покриття насічок. Поступово треба зменшувати зернистість паперу, щоб краще обробити поверхню. Цей етап займає багато часу та потребує від вас багато сил.

Використовувати пристрій зі специфічними насадками швидше, але пилу і бруду буде більше. Водою змийте пил, що через шліфування осідає на ванні.

Знежирення поверхні

Наступний підготовчий етап — знежирення поверхні. Він потрібний також для того, аби акрилове покриття лягло рівномірно. Прибрати зайву жирність можна за допомогою спеціального розчинника. Змочіть ним губку і пройдіться всією поверхнею сухої ванни.

Альтернативний народний метод — розчин харчової соди. Треба розвести соду водою, щоб утворилася консистенція, схожа на пасту. Її так само наносять на поверхню, що буде оброблятися. Щоб досягти гарного результату, можна пройтися содою декілька разів.

Після знежирення весь склад треба змити гарячою водою. Якщо на поверхні ванни залишилися сколи, вм’ятини, глибокі тріщини, їх треба закласти шпаклівкою. Підходять автомобільні засоби.

Далі треба перекрити воду, крани обмотати поліетиленом і закріпити зверху скотчем. Це не дасть воді потрапити на акрил та порушити його структуру. Демонтуйте зливи, а під отвір поставте місткість.

Створення розчину для заливки

Виробник рідкого акрилу на пакуванні зазначає власну детальну інструкцію щодо того, як використовувати матеріал. Приблизний алгоритм, що є спільним для всіх розчинів:

  1. Вилийте у відро спочатку основу, а потім — затверджувач, адже він легший й буде триматися нагорі.
  2. Перемішайте склад. Не забувайте постійно прибирати його зі стінок та дна. Використовувати для змішування дриль не завжди раціонально, адже залишки на стінках не перемішуються.
  3. Залиште акрил на 10–15 хвилин, щоб він настоявся. Але враховуйте, що за 40–70 хвилин він уже почне тверднути.

Якщо ви хочете створити колірне акрилове покриття, тоді в полімери можна додавати спеціальну пасту з барвником — до 3 % від загальної суміші. Важливо, щоб сумісність основи та пасти була нормальною. Інакше суміші не зможуть контактувати та будуть відшаровуватися.

Для рідкого акрилу занадто яскраві пасти краще не вибирати. Є ризик отримати нерівномірне забарвлення і плямистий дизайн. Краще надавати перевагу пастельним відтінкам.

Заливка фарбою

Останній крок: заливаємо ванну акрилом. Починайте з бортиків. Власна вага суміші змусить її розтікатися поверхнею і утворювати рівномірне фарбування. Після цього частину суміші треба вилити на дно ванни, а іншу частину знову розподілити по боках.

Для рівномірного розподілу матеріалу вам знадобиться м’який шпатель. Ним ви вирівнюєте поверхню бортів та нерівності на дні. Рухатися треба від зливу до узголов’я, поки акрил не застигне.

Висихає рідкий акрил декілька днів — швидкість залежить від типу матеріалу. Ще через півтори доби після остаточного застигання можна вже встановлювати злив, грати переливу. Усе, ви тепер можете користуватися результатом власної роботи.

Як доглядати за ванною після реставрації

Рідкий акрил після застигання — це доволі міцний матеріал. Він має стійкість до подряпин, тріщин та інших механічних ушкоджень. Проте деформувати таке покриття все ж можливо. Щоб уникнути проламів, користуйтеся сантехнікою обережно:

  1. Намагайтеся не ронити в чашу ванни важкі предмети.
  2. Уникайте сильних ударів об поверхню.
  3. Після використання ванни протирайте її насухо, використовуючи серветки або м’яку ганчірку.
  4. Для очищення не використовуйте абразивні матеріали, припустимо мити поверхню мильними розчинами та спеціальними очищувальними складами.
  5. Не бажано приймати ванну із сіллю — вона роз’їдає покриття.

Якщо ж ви не бажаєте використовувати акрилову рідину, можете пофарбувати поверхню емаллю — підготовка потрібна така ж. Для використання вкладки необхідно піклуватися про кількість герметика, аби не залишати пустоти.

Ванну можна відновити, витративши на це небагато власних сил. Вибирайте найбільш привабливий для вас спосіб реставрації, спираючись на вартість та простоту процесу. Головне — дотримуйтеся базових правил, аби не зіпсувати сантехніку.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.