• Укр
  • Рус

Яку сільгосптехніку придбати: ґайд для початківців та професіоналів

90
Додати
до обраних
Поділитися

Наразі в Україні триває посівний сезон. Якісний врожай безпосередньо залежить від використання надійної та сучасної сільськогосподарської техніки. Як обрати найкращий варіант? Це питання турбує не тільки початківців, але й професійних аграріїв. Саме тому ми зібрали для вас рекомендації щодо вибору обладнання для обробки землі, посіву та збору врожаю.

Розумійте потреби вашого господарства

Вибір сільськогосподарської техніки в Україні зумовлюється багатьма факторами. Ми перелічимо основні запитання, на які вам потрібно відповісти.

  • Які культури ви вирощуєте?
  • Яка площа оброблюваної землі?
  • Які види діяльності потребують найбільше часу та ручної праці?
  • Чи використовуєте ви найману силу?
  • Які особливості обробки ґрунту у вашому господарстві?
  • Чи має воно певну специфіку? (Наприклад, використання специфічного насіння, рідкісних рослин тощо).

Загалом є багато різновидів сільськогосподарської техніки, але найчастіше використовують перелічену нижче.

Сільгосптехніка

  • Землеоброблювальна (плуги, культиватори). Такі машини допомагають орати, розпушувати та ущільнювати ґрунт для садіння рослин.
  • Посівна (сівалки, бункери). Ці агрегати дозволяють висівати рослини на великих ділянках.
  • Збиральна (комбайни). Вона допомагає швидко зібрати врожай із полів. Завдяки їй фермери можуть отримати вже очищене зерно будь-якої культури. Сучасні комбайни мають різний молотильний апарат, але найкращим є аксіально-роторний, із найнижчим показником втрати зерна.
  • Кормозаготівельна (косарки). Це спеціальна техніка для швидкої заготівлі корму для великої рогатої худоби.
  • Всесезонна (трактори, розкидачі добрив, обприскувачі). Цей вид техніки дозволяє підживити рослини корисними мінералами та захистити їх від шкідників.

Для початку фермеру з невеликою земельною ділянкою знадобляться трактори середньої потужності (гусеничні або колісні) та прилади для обробки ґрунту і посіву. Також потрібні будуть культиватор для обробки поля, розкидач добрива, сівалка для технічних і зернових культур та обприскувач для захисту від шкідників.
Усю цю та іншу техніку ви зможете знайти за вигідними цінами на ОLХ. Усе залежить від вашого бюджету.

Як обрати найкращу техніку

Перед придбанням техніки важливо вивчити технічні характеристики, щоб зрозуміти, чи підходить вона для ваших потреб. Зверніть увагу на наступні показники.

Як обрати найкращу техніку

Після визначення характеристик порівняйте різні бренди та моделі. Найпопулярнішими виробниками сільськогосподарської техніки у світі є John Deere, Case IH, New Holland, Claas, Massey Ferguson, Fendt, Kubota, Kuhn, Lemken та інші. Поцікавтеся, чи є в Україні дилерський та сервісний центри обраних вами брендів. Не забудьте дізнатися про умови гарантії та ремонту — це значно полегшить обслуговування придбаного обладнання та розв’язання проблем у разі їх виникнення.

Чи потрібно реєструвати трактор?

Якщо ви не можете придбати сільськогосподарську техніку зараз, розгляньте можливість отримання додаткових коштів через банки або інші фінансові установи. Водночас не слід боятися вживаного обладнання. По-перше, воно ще може бути на гарантії, якщо було придбане нещодавно. По-друге, сервісні центри без проблем відремонтують навіть старі моделі. Для цього у пригоді вам стане OLX, де можна знайти вживану техніку від різних виробників за вигідними цінами. Крім того, на ОLХ представлені послуги з оренди якісної техніки за конкурентними цінами.

Не полінуйтеся перевірити товар особисто перед придбанням, оскільки від цього залежить безпека — і ваша, і людей, з якими ви будете працювати. Ба більше: навчіться правильно експлуатувати техніку. Це забезпечить максимальну ефективність і продуктивність. Якщо ж інструкції мало, зверніться до фахівців за рекомендаціями, а щоб заощадити кошти, можна прочитати про досвід користування тими чи іншими моделями на спеціалізованих форумах, сайтах виробників або у соціальних мережах. Пам’ятайте про те, що не усій цій інформації варто довіряти на 100%.

У сучасному світі важлива й екологічність. Оберіть ті агрегати, які не впливають негативно на довкілля та зменшують шкідливі викиди. Це насамперед позитивно відобразиться на безпечності вирощуваної вами продукції, а в результаті — на вашому здоров’ї.

Яку сільгосптехніку придбати

Ретельно вивчіть законодавство, яке регулює використання сільськогосподарської техніки в Україні. Переконайтеся, що ви знаєте про всі необхідні дозволи та вимоги щодо експлуатації. Наприклад, тільки у червні минулого року Верховна Рада дозволила рух сільськогосподарської техніки за межами населених пунктів, дорогами сіл, селищ, міст, без обмеження за габаритами таких транспортних засобів

Сільське господарство займає важливе місце в економіці України, і правильний вибір техніки може значно покращити ефективність роботи фермерів. Це інвестиції у майбутнє, а тому потрібно купувати якомога якісніші товари, які дозволять вам упродовж тривалого часу не оновлювати ваш технопарк і отримувати завдяки йому чудовий врожай.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.