• Укр
  • Рус

Ерго, слінг або кенгуру: що вибрати?

1136
Додати
до обраних
Поділитися

Дитячі візочки — дуже зручний винахід, але іноді сучасні темпи життя вимагають від молодих батьків такої активності, що не сумісна з дитячим транспортом. Найзручніше рішення в цьому випадку — придбати ергономічну переноску: ергорюкзак, слінг чи кенгуру. Достатньо зафіксувати малюка на своєму тілі й будь-які сходи, вузькі двері або міський транспорт знову стають для вас доступними. До того ж ваші руки завжди залишаються вільними.

Проте, який саме варіант вибрати? Поговоримо про особливості кожного з трьох найпопулярніших різновидів дитячих переносок.

Що таке рюкзаки-кенгуру

Рюкзаки-кенгуру | Блог OLX
Одна з дуже розповсюджених моделей — кенгуру. Щоб носити дитину, достатньо одягти на себе щось на кшталт рюкзачка. Це проста та зручна конструкція, що має чимало переваг. Отже, чим цікавий рюкзак-кенгуру?

Плюси та мінуси рюкзака-кенгуру

Головні переваги полягають у:

  • простому й легкому одяганні;
  • можливості підігнати фіксатори під індивідуальні параметри дитини (і залишити в такому положенні);
  • наявності різноманітних кишеньок.

Мінуси таких переносок здебільшого пов’язані з вибором продукції низької якості. Лише в цьому випадку матусі, татові чи малюку може бути не надто зручно з таким девайсом.

Як правильно вибрати рюкзак-кенгуру

Розглянемо найголовніші особливості цього товару для дітей. Але насамперед поставимо найпринциповіше питання: коли можна носити дитину в кенгуру? Особливості цієї конструкції передбачають використання від шести місяців, тобто з віку, коли малюк уже сидить, а його хребет більш зміцнілий.

Положення дитини

Якщо ми з’ясували, коли можна садити дитину в кенгуру, розберемося з можливими варіантами положень. Велика перевага переноски — у варіабельності позицій. Малюка можна розташовувати спереду, ззаду та навіть збоку — й обличчям до вашого тіла, й обличчям до вулиці.

Сидіння та конструкція для підтримання

У таких моделях відсутнє підтримання дитячих стегон. Власне, саме тому на питання «З якого місяця можна носити дитину в кенгуру?» і є відповідь: «Коли почне сидіти». Конструкція передбачає також наявність жорсткої спинки.

Кріплення

Фіксація малюка здійснюється за допомогою лямок і застібок. Це зручно, адже пристебнути дитину можна за лічені секунди.

Матеріали

Зовнішня частина виробу переважно представлена функціональною синтетикою з водовідштовхувальними властивостями, а внутрішня — натуральними тканинами. Важливо, щоб усі матеріали проходили сертифікацію.

Що таке ергорюкзак

Ергорюкзак | Блог OLX
Ще одне комфортне рішення — ергономічний рюкзак, щоб носити дитину. Попри низку відмінностей, візуально він нагадує кенгуру. Для дітей з якого віку підійде ергорюкзак? Спеціалісти дозволяють використовувати його дещо раніше, ніж звичайні «кенгурушки» — десь від 5 місяців.

Плюси та мінуси ергорюкзака

Уже із самої назви зрозуміло, що конструкція відрізняється ергономічністю. Серед найпринциповіших переваг:

  • рівномірне розподілення ваги дитини;
  • врахування в конструкції фізіології малюка;
  • швидке одягання;
  • наявність кишеньок;
  • високе розташування дитини (її ніжки не будуть заважати мамі чи татові пересуватися).

Як і в попередньому випадку, недоліки можуть бути пов’язані з низькою якістю товару. Якщо ж це продукція надійного бренду, перейматися не варто.

Як правильно вибрати ергокенгуру

Загалом такі моделі мають майже ідентичні характеристики, незалежно від виробника. Хоча можуть бути й певні нюанси.

Положення дитини

В ергорюкзаках малюка можна зафіксувати спереду чи ззаду, але обличчям до мами/тата.

Ергорюкзак передбачає більш фізіологічне положення дитини з урахуванням правильного підтримання хребта та ніжок. Проте для максимальної безпеки потрібно добре розправити тканину в цій переносці.

Сидіння та конструкція для підтримання

Ергорюкзак має широкий пояс для носіння дитини та великі лямки. Конструкція передбачає, щоб малюк сидів із широко розведеними ніжками — таке положення є фізіологічним.

Кріплення

Кріплення представлені застібками та лямками, що можна ставити або навхрест, або паралельно.

Матеріал

Відомі виробники віддають перевагу натуральним сертифікованим тканинам, також можливі вставки з безпечної синтетики.

Що таке слінг та які різновиди бувають?

Слінг | Блог OLX
Слінг — це єдина дитяча переноска, що може використовуватися від народження. Такий девайс створено за аналогією з довгими тканинами, котрі використовують жінки в Африці. Також є складніші варіанти, пошиті за іншими викройками. Отже, слінг для дітей представлений у таких різновидах:

  • слінг-шарф — довгий шарф із натуральної тканини, яким у спеціальний спосіб примотують дитину до себе;
  • слінг із кільцями — конструкція, у якій матеріал можна зафіксувати двома кільцями (з метою швидкого одягання);
  • май-слінг — слінг для немовлят, що вже має готову форму для фізіологічного розташування малюка.

Усі ці варіанти мало нагадують сумку, щоб носити дитину. Візуально вони схожі на звичайну тканину. Який слінг вибрати для новонародженого? Через те, що йдеться про ще не сформований хребет, шукайте виключно безпечні моделі. У них спинка малюка буде в С-положенні, а ніжки — у М-позиції.

Якщо врахувати, зі скількох місяців можна носити дитину в слінгу (а безпечні сертифіковані товари можна використовувати від народження), ця модель одразу стає поза конкуренцією.

Плюси та мінуси слінга

Які головні переваги має слінг? У список плюсів варто додати:

  • безпеку — конструкція забезпечує фізіологічне положення (за умови правильної обмотки);
  • використання від народження;
  • можливість тривалого носіння.

Та чи є мінуси в такого рішення? Головні недоліки пов’язані з тим, що далеко не всі знають, як одягати слінг, та бояться завдати шкоди малечі. Особливі складнощі виникають, якщо це класичні моделі у вигляді шарфів. До того ж намотування (особливо., коли немає досвіду) займає певний час.

Як правильно вибрати слінг

Отже, ми з’ясували, з якого віку можна носити дитину в слінгу. Також його особливість полягає в тому, що малюк може перебувати не лише у вертикальному положенні, а й лежачи (це зручно, якщо бажаєте його погодувати). Поговоримо про основні особливості цієї переноски.

Конструкція для підтримання

Парадокс у тому, що в слінгах немає спеціальних елементів чи конструкцій для сидіння, проте положення малюка є фізіологічним. Це або суцільний шматок тканини, або зроблений за особливою викройкою.

Кріплення

У май-слінгах та слінгах-шарфах фіксація здійснюється завдяки зав’язуванню вузлів, а в моделях на кільцях — за допомогою протягування тканини в кільця.

Матеріал

Більшість виробників пропонують натуральні тканини, наприклад, бавовну. З огляду на відсутність вставок із поролону та інших додаткових елементів, слінги добре підходять для спекотного періоду.

Яку переноску вибрати?

Який варіант переноски кращий? Однозначної відповіді на це питання немає, адже три перераховані варіанти відрізняються за низкою параметрів. Для узагальнення порівняємо основні характеристики в таблиці.

Характеристика Назва переноски
Рюкзак-кенгуру Ергорюкзак Слінг
З якого віку Від 6 міс. Від 5 міс. Від народження
Максимальний час носіння 1 год./день 1 год./день Час не обмежений
Максимальна вага дитини 20 кг 20 кг 20 кг
Зручність одягання Швидко Швидко Треба навчитися (виняток — слінг із кільцями)

Проте варто розуміти, що порівняння за деякими параметрами є відносним. Наприклад, серед слінгів, ергорюкзаків та кенгуру знайдуться варіанти, які можна використовувати дуже довго — до досягнення дитиною ваги 20 кг. Але, по-перше, треба розглядати конкретну модель, адже на ній зазвичай зазначені мінімальна та максимальна вага. А по-друге, самим батькам може бути вже складно переносити на собі важку дитину.

Те ж стосується і зручності одягання. Молодим батькам часто буває складно розібратися з обмотуванням, тому вони вибираються ергорюкзаки. Проте якщо детально вивчити, як носити дитину в слінгу, весь процес одягання займе максимум 2–3 хвилини.

Ще один момент — вік. Якщо плануєте носити новонародженого малюка, альтернатив слінгам немає. А ось для більш дорослих дітей часто вибирають інші варіант через міцність та надійність конструкції. Цілком раціональне рішення — на різних етапах та в різних ситуаціях використовувати декілька варіантів переносок.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.