• Укр
  • Рус

Як чистити носик немовляті: правила й аксесуари

1501
Додати
до обраних
Поділитися

Одразу після народження дитини в молодих батьків постає чимало складних питань, адже не хочеться завдати шкоди малюкові. Особливо це стосується гігієнічних процедур. Наприклад, чи знаєте ви, як чистити носик новонародженому? Якщо знань про чіткий алгоритм та спеціальні пристосування немає, саме час навчитися робити такі маніпуляції правильно та безпечно.

Причини порушення носового дихання в немовлят

Перш ніж дізнатися, як чистити ніс немовляті при нежиті, варто дізнатися причини цього симптому. У більшості випадків появу шмарклів можна попередити, якщо дотримуватися певних правил (однак навіть якщо носик забитий — це аж ніяк не привід для паніки). Отже, причини можуть бути такими:

  • недостатня вологість повітря;
  • різкі запахи;
  • пил;
  • застуда;
  • вірус.

Якщо йдеться про хворобу, відсмоктування слизу в новонароджених полегшить дихання. Звичайно, крім гігієнічних процедур не забувайте про призначене педіатром лікування. Коли ж причина криється в сухому повітрі, палінні батьків, пилу, — обов’язково потрібно прибрати подразник.

Як чистити носика новонародженому: пристосування для очищення

Тож як витягнути соплі в немовлят? Є декілька варіантів пристосувань: одні дуже часто є в нас під рукою, а інші варто купувати спеціально.

Спринцівка (гумова груша)

Це простий і бюджетний соплевідсмоктувач, що являє собою маленьку гумову грушу з наконечником із пластику. Як чистити носик немовляті за допомогою цього пристосування? Потрібно тільки видавити повітря зі спринцівки, після чого ввести її в ніздрю та плавно розтиснути.

Вушна паличка

Вушна паличка або саморобний джгутик — найелементарніше рішення, коли шукаєте, як дістати козявку в новонароджених. Передусім скоринки потрібно розм’якшити за допомогою сольового розчину (придбайте засіб, призначений спеціально для малюків). Далі паличку змочують в олійці, занурюють у ніздрю та провертають за годинниковою стрілкою.

Аспіратор

Яким є найбільш сучасний та безпечний спосіб для здійснення цієї гігієнічної процедури? Звичайно, це аспіратор назальний дитячий, про який поговоримо далі більш докладно.

Використання аспіраторів для виведення слизу

Даючи рекомендації щодо того, як почистити дитині ніс, педіатри радять придбати аспіратор. З’ясуємо, якими є особливості та різновиди цього девайса.

У якому віці допоможе соплевідсмоктувач?

З’ясовуючи, чим витягувати дитині соплі, молоді батьки інколи замислюються: а чи безпечно використовувати аспіратор від народження? Так, сертифіковані соплевідсмоктувачі можна застосовувати з перших днів життя.

Обов’язково треба знати, як чистити ніс немовляті, та регулярно проводити цю процедуру. Вік від народження до року — період активного смоктання грудей або пляшечки, і повноцінно пити молоко чи суміш без захоплення повітря неможливо, якщо носик забитий.

Ще один принциповий момент — до якого віку актуальний аспіратор. Хоча верхньої межі застосування й немає, батькам малюків від двох років потрібно знати, як навчити дитину сякати носа. Для цього достатньо прокоментувати та показати весь процес, і вже скоро дочка чи син навчаться позбавлятися шмарклів самостійно.

Різновиди аспіратора

Отже, ми дізналися, як правильно чистити носик немовляті — краще за допомогою аспіратора. Соплевідсмоктувачі представлені в трьох можливих варіантах.

Механічний (назальний)

На одному кінці розташована трубочка, яку вставляють у ніздрі, а інший треба взяти батькам до свого рота, щоби самотужки механічно відсмоктати шмарклі малюка. Такі моделі доволі безпечні, до того ж безпосереднього контакту ротової порожнини дорослих та дитячого слизу не буде.

Вакуумний

Бридливим мамам і татусям, які шукають способи, як почистити ніс дитині, але не витягувати щось власним ротом, підійдуть вакуумні моделі. Якщо не можете сказати з упевненістю, як правильно чистити носик новонародженому, до цього варіанту варто ставитися з обережністю. Його використовують або в ЛОР-кабінетах, або вдома — за допомогою пилосмоку. Сила відсмоктування є доволі потужною, тому перед використанням закапайте в носик фізіологічний розчин.

Електронний

Ще одне популярне та більш технологічне рішення — електровідсмоктувач. Як правильно відсмоктувати соплі в немовлят цим приладом? Керування здійснюється завдяки спеціальній клавіші. До того ж у низці моделей є додаткова опція зрошення для підтримання вологи в носовій порожнині. Коли шукаєте варіанти, як чистити носик у немовлят із максимальною безпекою, підійде саме електронний соплевідсмоктувач.

Ризики застосування соплевідсмоктувача дитячого для немовлят

Потрібно не лише знати, як почистити немовляті носик, але й бути попередженим щодо можливих ризиків. Основна небезпека криється в:

  • необережному введенні;
  • надто частих процедурах;
  • надмірно глибокому зануренні;
  • підвищеній силі відсмоктування.

Це може призвести до того, що звичайна гігієнічна процедура стане причиною травмування чи пересихання слизової оболонки.

Правила використання аспіратора

Попередити різноманітні ризики можна, якщо дотримуватися простих правил. Як витягувати сопельки немовляті ефективно та безпечно? Основні принципи є такими:

  • якісні пристосування — краще підійде безпечний аспіратор;
  • заспокоєння дитини — перед процедурою намагайтеся заспокоїти малюка, щоби він не смикався;
  • стерилізація та очищення — після кожної процедури прочищайте та стерилізуйте наконечник;
  • рівномірність — відсмоктування слизу має відбуватися рівномірно, без прагнення прискорити процес.

Чи знаєте ви, як часто можна відсмоктувати соплі в немовлят? Для зовсім маленьких дітей це питання принципове. Чистити ніс потрібно не частіше, ніж три рази на день.

Висновки

Отже, тепер ви знаєте, як чистити носик немовлятам. Використання безпечних медичних девайсів, обережність та врахування порад лікарів — запорука чистого дихання та спокійного сну вашого малюка.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.