• Укр
  • Рус

Як вибрати батарею опалення для дому: гід радіаторами

157
Додати
до обраних
Поділитися

Сучасні радіатори опалення або більш звичні батареї дають можливість із мінімальними витратами енергії віддати максимум тепла. Коли ви ремонтуєте чи заново встановлюєте систему опалення, варто дізнатись, які радіатори кращі для опалення та чому їм треба надавати перевагу?

Типи радіаторів за конструкцією

Різновидів радіаторів опалення за конструкційними особливостями всього чотири. З них:

  • трубчасті — переважно їх виготовляють зі сталі, головна відмінність у тому, що кількість тепла залежить виключно від розмірів трубок;
  • панельні — представлені цільнометалевою конструкцією прямокутної форми, якщо змінювати його, то тільки повністю;
  • секційні — доволі міцні й герметичні, складаються з декількох елементів, можна збирати їх згідно з потребами конкретного приміщення;
  • пластинчасті — мають форму прямої чи кривої лінії, за допомогою пластин площа віддачі тепла збільшується.

Щоб визначити, які краще батареї для опалення з перелічених, треба орієнтуватися на потреби конкретного приміщення — його площу, тип (квартира чи приватний будинок) тощо.

Які вибрати батареї опалення: матеріали

Другий крок, як вибрати радіатори опалення — визначитися з матеріалами. За цим критерієм види радіаторів розділяють щонайменше на п’ять категорій.

Сталеві радіатори

Перед тим, як вибрати батареї для опалення приватного будинку, розгляньте сталеві радіатори — саме їх часто використовують там. Це саме вони мають форму панелі та відрізняються доволі гарною тепловіддачею. Особливості радіаторів зі сталі:

  • термін служби — від 20 до 30 років;
  • універсальність у монтажі;
  • кріпити можна до стіни або підлоги;
  • стійкі до корозійних процесів;
  • за типорозміром є великий вибір — широкий асортимент і за довжиною, і за висотою.

Слабкість матеріалу в тому, що він не витримує високий тиск. Батареї під впливом цього можуть лопатись, а далі — іржавіти. Цілісність конструкції не надає можливості регулювати температуру та потужність. Тут варто із самого початку правильно визначити параметри потужності та мінімальні й максимальні обмеження.

Алюмінієві радіатори

Для приватних будинків та квартир краще підходять алюмінієві радіатори, використовують їх для автономних систем опалення. Переваги цього варіанту:

  • коштують недорого;
  • великий вибір різного оформлення;
  • гарна тепловіддача.

Часто в алюмінієвих батареях можна встановлювати терморегулятор, який дає можливість контролювати нагрівання повітря. Робочий тиск складає від 6 до 12 барів.

З мінусів у цих батарей: схильність до корозії та крихкість. Якщо в системі будуть гідроудари та різкі зміни тиску, алюміній може цього не витримати. Такі радіатори не призначені для централізованого опалення, а підходять тільки для замкнених автономних систем.

Біметалеві радіатори

Біметал — це якісніша альтернатива алюмінію. Внутрішня частина виготовлена зі сталі, а зовнішня — з алюмінію. Завдяки цьому тепловіддача стає набагато кращою. Коштує матеріал дорожче, хоч і доступний за ціною, надійний та практичний. Його переваги перед іншими:

  • важить мало;
  • великий вибір;
  • не піддаються корозії;
  • служать близько 25 років;
  • робочий тиск перевищує 20 барів, що не дає розірватися матеріалу навіть за високого тиску.

Проте в біметалу є недоліки. Вони пов’язані з бічним типом з’єднання. Вентилі в такій конструкції занадто помітні, що може псувати інтер’єр.

Чавунні радіатори

Старі радіатори із чавуну — це те, що досі можна знайти в старих квартирах радянських часів. Вони важкі (вага ребра чавунної батареї складає від 4 до 7 кг) та погано віддають тепло. Але сучасні чавунні радіатори можуть стати витвором елегантності й вишуканості, оскільки метал піддається обробці. Вони отримали стильний дизайн і гарну тепловіддачу.

Особливості цієї моделі:

  • їх термін використання — 50 років;
  • робочий тиск складає 10–15 бар;
  • приблизна тепловіддача — 120 Вт.

Напір води має бути обмеженим. У середньому показник може коливатися в межах 5–10 барів. Чавунні радіатори тому й не встановлюють у багатоповерхівках. Матеріали просто не витримують того тиску, який є на нижніх поверхах — а без нього не обійтись. Інакше вода не дійде до верхніх поверхів.

Також вони вразливі перед гідроударами. Температуру регулювати на чавунних радіаторах можна, але це процес не швидкий. У монтажі конструкція доволі складна, що теж додає труднощів.

Мідні радіатори

Один із кращих на практиці матеріалів — мідь. Коштують батареї з неї доволі дорого. Але до переваг належать:

  • швидке прогрівання;
  • зміни температури не впливають на корозію;
  • можуть витримувати високий напір;
  • регулюють температурний режим із великою точністю;
  • мають нескладний монтаж і легке обслуговування.

Саму трубу виготовляють із цілісного матеріалу без додавання жодних елементів. Проте корпус радіатора може виготовлятися з алюмінію.

Як вибрати радіатори для опалення: тип підключення

Є дві базові схеми під’єднання радіатора до системи опалення: бічна та нижня. Переважно використовують для радіаторів бічне підключення. І якщо для вас важливий досконалий інтер’єр, це може стати проблемою. Елементи з’єднання важко приховати.

Проте контури подачі та зворотного напрямку опалення прокладені за єдиною системою. Особливості цієї схеми:

  • якщо радіатор секційний, то кількість секцій не має перевищувати дванадцяти (або одного метра);
  • у багатоповерхівках усі труби йдуть за одним маршрутом всіма поверхами.

Труба, яка подає воду, монтується до верхнього патрубка. Зворотна труба — до нижнього. Обидві вони розташовані на одному боці. З огляду на витрати енергії та загальну естетику цей варіант доволі непоганий.

Це ті батареї, які кращі для опалення приватного будинку. З ними зручно вмонтовувати радіатор у систему опалення або розробляти нову. Для багатоповерхівок старого житлового фонду вони також у пригоді.

Нижнє підключення належить до одностороннього монтажу. Тут не можна в жодному разі міняти місцями труби подачі та зворотного руху води. Частіше використовують нижню схему в новобудовах. Тут трубопровід підводиться окремо до кожного радіатора від щитка в коридорі. Цей принцип ще часто називають променевою розв’язкою.

Цей варіант не підходить для автономних систем. Це ті батареї, які краще ставити у квартирі — особливо, якщо це новобудова.

Як розрахувати батарею на кімнату: приклади

Щоб знати, як розрахувати батареї опалення, калькулятор іноді й не потрібний. У більшості випадків те, скільки тепла віддає одна секція, має однакове значення. Є два варіанти, як ви можете розрахувати розмір батареї опалення для однієї кімнати.

За обсягом — для панельних радіаторів

Обсяг кімнати — це площа, помножена на висоту стелі. Розглянемо формулу для розрахунку конкретної кількості секцій. Підходить цей варіант для панельних моделей:

P=V x 41,

де P — це теплова потужність радіатора, V — обсяг кімнати. Коефіцієнт 41 відбиває кількість теплової енергії, яку потрібно використати, щоб нагріти 1 куб. м приміщення.

Наприклад, у вас є кімната розміром 3×5 м, а висота стелі досягає 2,6 м. Тоді за цією формулою обсяг приміщення складає 39 куб.м, а теплова потужність радіатора — 1599 Вт.

Якщо це кімната із зовнішньою стіною, краще додатково помножити на коефіцієнт 1,2, щоби перекрити тепловитрати.

За площею — для секційних моделей

Щоб розрахувати необхідну потужність для батарей з алюмінію, чавуну та біметалу, використовують іншу формулу:

N = S x 100/Pc,

де N — це потрібна кількість секцій, S — площа приміщення, а Pc — теплова потужність секції.

Наприклад, розглянемо ту ж саму кімнату з довжиною та шириною в 3 і 5 метрів. Площа кімнати — 15 кв. м. У середньому одна секція віддає 165 Вт. Тож на конкретно цю кімнату вам знадобилося б 9 секцій.

На що ще звернути увагу під час вибору радіаторів опалення?

Коли ви остаточно купуєте радіатори опалення, то враховувати варто не тільки площу кімнати. Для кращого результату під час розрахунку кількості секцій чи теплової потужності треба звертати увагу на те, де саме розташовано кімнату, чи це кутове приміщення, чи є додаткове утеплення на стінах і підлозі, скільки вікон та дверей тощо. Вам треба врахувати кожну дрібницю, що впливає на витрати тепла.

Також варто враховувати такі деталі:

  • спосіб з’єднання та необхідний набір інструментів для монтажу;
  • зручність кранів для спускання повітря;
  • можливість переривати подачу води в разі аварій.

Також зверніть увагу на дизайн, діаметр труби, міжтрубну відстань тощо. Надавайте перевагу вже перевіреним компаніям-виробникам та самим матеріалам. Для приватного будинку — це біметал, чавун і сталь. Для квартири краще підійде біметал, що може нормально витримувати різний тиск води та не піддається корозійним процесам. Так і комерційні приміщення найвигідніше обладнувати біметалевими радіаторами.

За даними OLX на сервісі найбільш популярними є сталеві моделі. За травень 2023 опубліковано 638 пропозицій із ними. Коштують такі радіатори в середньому 2 400 грн, при цьому в травні вони коштували близько 2 900 грн. Далі за популярністю і кількістю оголошень йдуть чавунні радіатори: у травні їх продавали 477 рази, а вартість за травень 2023 складає 453 грн.

Наступні за кількістю пропозицій — біметалеві, їхня вартість у середньому в минулому місяці складала 800 грн. Далі за кількістю пропозицій йдуть алюмінієві радіатори, що в середньому коштують 960 грн.

Висновки

Щоб вам було простіше зорієнтуватися в усіх моделях радіаторів для опалення, скористуйтеся таблицею для розрахунку батарей опалення.

Сталеві Алюмінієві Біметалеві Чавунні Мідні
Віддача тепла середня гарна відмінна низька відмінна
Потужність 1 секції, Вт 90–212 82–212 170–190 80–160 180–200
Строк служби до 20 років 10–15 до 50 років 50 років до 50 років
Температура нагрівання, °C до 120 до 110 до 100 до 150 до 140
Схильність до корозій є немає немає є є

Отже, під час вибору радіатора опалення враховуйте ці характеристики матеріалів. Саме від них залежить, наскільки якісно буде прогріватися кімната.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.