• Укр
  • Рус

Як почистити бойлер: проста інструкція

217
Додати
до обраних
Поділитися

Контакт із водою не найкращим чином позначається на роботі побутових нагрівачів. Саме тоді виникає питання: як почистити бойлер від накипу в домашніх умовах? Чи можна розв’язувати цю задачу самотужки? Розберемося з найголовнішими принципами очищування.

Чи потрібно чистити бойлер?

Перше цілком слушне питання: чи необхідна взагалі чистка бойлерів? Адже є люди, які роками не роблять цих маніпуляцій. Найголовніше, що потрібно знати, — профілактичне чищення знижує ризик зламу побутової техніки.

Специфіка звичайних бойлерів полягає в тому, що через відкладення на аноді нальоту страждає продуктивність усієї системи. Саме засмічення вважається найбільш розповсюдженою причиною ламання. Тож профілактика є справді необхідною.

Чи потрібно чистити бойлер із сухим ТЕНом

Дещо інша ситуація — коли йдеться про моделі із сухим ТЕНом. Так, ця техніка справді простіша в плані обслуговування, проте це не означає, що чистка не потрібна взагалі. У таких моделях проблема може полягати в кальцинуванні нагрівальних елементів. Цей процес негативно впливає на ефективність техніки — енергоресурси починають витрачатися нераціонально. Тож у випадку із сухим ТЕНом ремонт та чистка бойлерів також необхідні.

Причини утворення нальоту

Перш ніж розібратися з тим, як почистити ТЕН від бойлера, варто з’ясувати причини, через які виникають мінеральні відкладення. Загалом цей процес є природним, адже вода має склад, що провокує утворення нальоту. Однак якщо експлуатувати бойлер з урахуванням інструкцій, відкладення будуть з’являтися дуже повільно. Тож поговоримо про причини швидкого утворення нальоту. Передусім це:

  • вода високої жорсткості;
  • надто інтенсивна експлуатація;
  • знос магнієвого електрода.

‎Як зрозуміти, що бойлер уже треба чистити? Про це свідчать збільшення часу нагрівання, зростання споживання електрики, часте вимикання та вмикання, перегрівання бака та нерівномірне нагрівання води.

Як часто потрібно чистити бойлер?

Періодичність чищення електронагрівача визначається індивідуально з урахуванням навантажень та якості води. Як тільки з’явилися перші ознаки накопичення накипу — варто провести профілактичну процедуру. Фахівці радять вдаватися до таких заходів принаймні один раз на два роки.

Способи очищення бойлера

Отже, чим почистити бойлер від накипу? Є два основних варіанти:

  • механічний;
  • хімічний.

Перший спосіб є складнішим, адже потребує певних навичок. Так, вам буде потрібно знати, як розібрати бойлер та демонтувати ТЕН. Незнання основних принципів може призвести до короткого замикання.

Під хімічним очищенням розуміється придбання спеціального засобу, який заливають у бак із водою.

Як підготувати бойлер до чистки

Важливо не тільки знати, як почистити ТЕН від накипу, а й мати уявлення про певні підготовчі заходи. Основні маніпуляції для підготовки є такими:

  • прочитати інструкцію виробника;
  • знеструмити прилад;
  • злити воду.

‎Чи потрібно зливати воду з бойлера перед чисткою? Так, якщо йдеться про прилад без сухого ТЕНа. Для цього треба поступово відкрутити запобіжний клапан.

Ще одне питання, яке не стосується очищення особисто, але є розповсюдженим: чи потрібно вимикати бойлер, коли немає води? Фахівці радять це робити лише у випадку довгострокового ремонту чи відключення.

Як почистити бак бойлера

Механічне втручання більш ефективне, але якщо немає досвіду, є ризик пошкодження антикорозійного шару або інших проблем. Тож перш за все потрібно бути впевненим у своїй кваліфікованості в цьому питанні.

Розбирання бойлера

Універсальної інструкції щодо розбирання немає, адже алгоритм дій буде залежати від конкретної моделі та виробника. Обов’язково читайте інструкцію перед розбирання. Насамперед розберіться з тим, як зняти ТЕН із бойлера.

Очищення бака

Чистити бак та його елементи можна або вручну, або під напором води. Якщо йдеться про хімічний метод очищення, потрібно занурити змійовик у спеціальну рідину, а після розчинення відкладень промити.

Збірка бойлера

Потрібно повернути електронагрівач у початковий стан, після чого знову під’єднати до електромережі та водопроводу. Такі маніпуляції також можливі лише за наявності спеціальних навичок.

Чистка ТЕНа від накипу

Коли йдеться про чистку від накипу, можна або використовувати металеві предмети, або скористатися хімічними засобами (це можуть бути лимонна кислота, оцет або спеціальний розчинник.

До речі, питання щодо того, як почистити бойлер із сухим ТЕНом, виникає рідше. Елемент не має прямого контакту з водою, тож очищення доведеться здійснювати не так часто.

Отже, очищення електронагрівачів води потребує чималої кількості навичок. Наприклад, потрібно знати, як відключити бойлер, які маніпуляції робити з тією чи іншою моделлю, як не зіпсувати прилад тощо. Якщо ви не впевнені у власних силах, краще звернутися до кваліфікованих фахівців.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.