• Укр
  • Рус

Одометр: для чого він потрібен в автомобілі

357
Додати
до обраних
Поділитися

Для комфортного та безпечного використання в автомобілі встановлено безліч пристроїв, одометр є одним із них. Він може розташовуватися на панелі приладів поряд зі спідометром, або бути інтегрованим у нього у вигляді окремого екрану. Хоча деякі водії вважають його частиною спідометра, проте насправді одометр — це окремий пристрій.

Одометр вимірює кількість обертів коліс, завдяки чому дозволяє дізнатись пробіг за добу та за весь час користування авто. Розповідаємо докладніше про те, що таке одометр, із чого він складається та які є його різновиди.

Для чого потрібен одометр

Інформація щодо пробігу автомобіля може стати в пригоді водіям у декількох випадках. За допомогою одометра можна розрахувати розхід пального та визначити стан деталей автомобіля. Це дає змогу вчасно провести технічне обслуговування, замінити автозапчастини, а також розрахувати орієнтовну вартість робіт.

Окрім цього, показники одометра будуть корисними під час придбання вживаного автомобіля. Завдяки цьому можна дізнатися, наскільки інтенсивно продавець використовував авто, та оцінити зношення деталей. Через це недобросовісні продавці часто намагаються занизити покажчики одометра автомобіля. Виявити це можна під час поїздки на авто. Якщо одометр та спідометр будуть працювати не плавно, а з ривками — значить пробіг машини було змінено.

Щоб точно перевірити стан вживаного автомобіля, варто звернутися до спеціалістів.

Як працює одометр та які є його типи

Принцип роботи одометра залежить від його типу. Він буває трьох видів: механічний, електромеханічний та електронний. Розглянемо кожен із них окремо.

Механічний одометр

Механічний — це найстаріший тип. Такий одометр для авто складається із шестерні в коробці передач, гнучкого тросика та лічильника у вигляді барабанів із цифрами. Тросик обертається з тією ж швидкістю, що й колесо. Його рух передається лічильнику через редуктор.

Перевагою механічного одометра є проста та надійна будова. Проте, порівняно з іншими типами, у нього досить низька точність. У деяких випадках він може видавати похибку, а після досягнення певного пробігу автоматично повертається до нульового значення. Окрім цього, показники такого одометра найлегше змінити.

Електромеханічний одометр

Електромеханічний одометр поєднує в собі функціонал механічного та електронного типу. Він також працює за допомогою шестерні та гнучкого тросика, проте результат виводить не на барабанний лічильник, а на екран.

Такий тип одометра точніший. Проте, як і з механічним, його показники можна досить легко зменшити.

Електронний одометр

Електронний одометр — це найсучасніший тип. Він вимірює оберти колеса за допомогою електронних компонентів, наприклад, датника Холла. Отримана інформація не лише відтворюється на екрані на панелі приладів, але і зберігається в електронному блоці керування автомобілем. Завдяки цьому електронний одометр на авто може фіксувати загальний та добовий пробіг, розхід палива та інші показники.

Електронний одометр є найбільш надійним. Він має мінімальну похибку, а його показники важко підробити.

У яких випадках одометр може видавати похибку

Як і будь-який вимірювальний прилад, одометр має похибки. Залежно від пристрою процент похибки може бути різним, наприклад:

  • Механічний одометр має похибку 3–5 %. Якщо прилад уже досить зношений, цей показник може складати до 10 %. Якщо автомобіль використовується на бездоріжжі та в інших складних умовах, тоді процент похибки може бути 15 %.
  • Електромеханічний одометр точніший. Завдяки електронному датнику, який автоматично вираховує погрішності, процент похибки такого одометра складає не більше 5 %.
  • Електронний одометр є найточнішим. Оскільки в ньому відсутні механічні деталі, процент похибки електронного одометра складає до 2 %.

Найчастіше показники одометра видають похибку під час пробуксовування, коли колеса обертаються, але сам автомобіль залишається на місці. Це може відбуватись, наприклад, на бездоріжжі, на снігу або льоді. Також похибка у вимірюванні може виникнути через зношення шин та їхню невідповідність розмірам, на які розрахований одометр.

У чому різниця між одометром та спідометром

Щоб водію було легше сприймати інформацію, одометр та спідометр часто поєднані. Проте вони виконують різні функції. Спідометр фіксує швидкість, з якою рухається транспорт, та вимірює її в км/год.

Більш детально про нього ми розповідали в статті «Автомобільний спідометр: що ви про нього могли не знати».

Одометр визначає пройдену відстань за весь час або за добу. Залежно від країни виробника, одометр може вимірювати відстань у кілометрах або милях (в американських та англійських авто).

Чому одометр може вийти з ладу та чи підлягає він ремонту

Залежно від типу одометра, він може вийти з ладу через різні причини. У механічних моделях із часом можуть зноситися деталі. Також вони можуть пошкодитись унаслідок ДТП. В електромеханічних одометрах найчастішою причиною несправності є пошкодження мікросхеми, або контактів між датником та лічильником. Електронні одометри рідко дають збій, проте це може трапитися через втручання в ЕКБ для того, щоб зменшити пробіг.

За умови несправності одометра його можна спробувати полагодити власноруч. Найлегше це зробити з механічним та електромеханічним приладом. Для цього потрібно перевірити, чи цілі та чисті з’єднання пристрою, оглянути тросик, лічильник та інші деталі на наявність механічних ушкоджень. У випадку проблем із програмним забезпеченням краще звернутися до сервісного центру.

Згідно з п. 31.4.7. Правил дорожнього руху забороняється використовувати автомобіль із несправним одометром. Порушення загрожує штрафом у розмірі 340 грн.

Одометр — це важливий та корисний пристрій, який дає змогу точно відстежувати стан автомобіля. За його допомогою можна не лише вчасно виявити недоліки в роботі авто, але і вберегти себе від шахраїв під час придбання вживаної машини.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.