• Укр
  • Рус

Як захиститися від укусів комарів на природі

118
Додати
до обраних
Поділитися

Захист від комарів на природі так само важливий як вміння ставити намет чи розводити багаття. Укуси комах можуть значно вплинути на якість відпочинку та спричинити алергічну реакцію. Тож розберемося, що відлякує комарів і як цим користуватися на природі?

Види захисту від комах для дому та на природі

Захист від комах потрібен не тільки для природи, а також для дому. Отже, декілька способів, як захиститися від комарів:

  • москітні сітки з міцних синтетичних матеріалів — їх можна вставляти на вікна вдома, накривати намети та альтанки;
  • липкі стрічки — цей спосіб більше рятує від мух, а не комарів, вішають засоби на стелю;
  • спіралі від комарів — спеціальний матеріал, який треба підпалити, запах відлякує комах, але безпечний для людей і тварин;
  • електрофумігатор — працює від електрики, має всередині пластину з інсектицидом, яка нагрівається й обробляє приміщення;
  • свічки та аромапалички — можна знайти готовий варіант для підпалювання, або використовувати аромалампу, куди додають 5–7 крапель олії;
  • електричні відлякувачі — прилади виробляють електричні поля або ультразвук, який дратує комарів.

Це базові способи захиститися від комарів вдома, на дачі чи на вулиці. Весь принцип захисту побудовано на тому, щоби перебити природний запах людини. Комарі весь світ відчувають як потоки вуглекислого газу, тож «жертву» вони шукатимуть за декілька десятків метрів. Комахи реагують на молочну кислоту, яка виділяється разом із потом, а також вони реагують на аміак, ацетон та карбовані кислоти. Ваше завдання: прибрати ці речовини із себе або перекрити їх чимось більш «потужним».

Фумігатори та електрофумігатори діють за іншим принципом. Вони виділяють у повітря елементи, що блокують дихання комах. Через це ті помирають. Точної відповіді, чи спричиняють ці елементи алергічну реакцію, немає. Адже компоненти плавлення не впливають на людину, але побічний ефект може з’явитися.

Засоби індивідуального захисту від комах

Щоб знешкодити комарів, варто використовувати засоби індивідуального захисту. Розберемо методи, як захиститися від комарів на природі в різних випадках.

Спреї та аерозолі

Найпопулярніша форма захисту — засіб від комарів у вигляді спрею та аерозолю. Які переваги методів:

  • на шкіру наносити просто;
  • можна легко покрити велику площу тіла самостійно;
  • діяти починає одразу — не треба чекати, коли вбереться;
  • можна брати із собою на природу, використовувати вдома тощо.

Спреї зазвичай розпилюють на тіло або одяг. Проте треба бути обережним, щоб засіб не потрапив на слизову оболонку. Особливості дії на комах можуть дещо відрізнятися через різний склад спреїв, проте в будь-якому випадку вони діють на нервові закінчення комарів при контакті та відлякують комах.

Браслети

Один зі способів захисту — браслети, які треба надягати на руку. Матеріал просочено спеціальними ефірними оліями. Це можуть бути екстракти м’яти, лаванди, цитронелли тощо. Тепло від тіла змушує їх нагріватися та виробляти більше запаху. Той своєю чергою нейтралізує запах поту та вуглекислоти. Тобто комарі завдяки цьому більше не реагують на людину та не вважають її «жертвою».

Москітні сітки на коляску та правильний одяг

Щоб захистити себе в наметі, будинку чи попіклуватися про малюка у візку, підходить москітна сітка зі щільного матеріалу та дрібних отворів між волокнами. На вікні чи дверях зафіксувати сітку можна за допомогою спеціального металевого профілю. У варіантах для вулиці є інші кріплення: двостороння липка стрічка, магніти тощо. Під час вибору орієнтуйтеся на розмір сітки та спосіб кріплення.

Що стосується одягу, то він має бути довгим та світлим. Бажано закрити руки, шию, ноги та живіт. Щоб у комах було менше шансів проникнути під тканину, вибирайте матеріали тісної в’язки. Варто надягати й капелюх або кепку. Це частково врятує від комах і захистить від сонячних променів.

Захист для дітей та людей з чутливою шкірою

Якщо ви часто гуляєте з малюком на вулиці, варто знати, як захистити дитину від комарів. Для немовлят можна просто повісити москітну сітку на візок — вони часто йдуть у комплекті з коляскою. Якщо ж ні, то ви можете придбати універсальний варіант на OLX.

Зверніть увагу на гіпоалергенні засоби, які не викликають подразнення шкіри. У їхньому складі не хімічні речовини, а ефірні олії. Ці речовини завдяки своєму насиченому запах відштовхують комарів, але не шкодять людині. Частіше засоби для чутливої шкіри часто можна використовувати й дітям — знайдіть під час вибору відповідну позначку на пакуванні.

Від яких комах рятують репеленти

Репелент — це засіб із помітним запахом, який відлякує комах та деяких птахів і гризунів. Це величезна категорія препаратів у різних формах — від спреїв до олій, від гелів до кремів.

Вони впливають на таких комах:

  • комарів та москітів;
  • бджіл та ос;
  • кліщів.

Працюють ці речовини на основі ефірних олій, ремебіда, діетилтолуаміда, карбоксила тощо. Найпоширенішим компонентом є діетилтолуаміда (ДЕТА), що протистоїть більшості комах, а не тільки окремим видам. Він може спричинити роздратування, коли потрапляє на слизову частину. Через це його не рекомендовано використовувати вагітним та дітям. На відміну від більш потужних інсектицидів вони не вбивають комарів, а тільки змушують їх триматися далі, тож і їхня дія не вважається шкідливою для людини.

Усі репеленти перебивають людський запах або випромінюють ультразвук. У цьому полягає принцип роботи засобів.

Як рятуватися від мошки та комара народними засобами

Якщо попередні способи, як захиститися від мошки та інших комах, вам не підходять, є ще народні методи. Вони також ефективні, адже ґрунтуються на тих самих принципах впливу. Їхня задача — ввести в оману комарів та не підпустити комах до тіла.

Ефірні олії від комах

Найпоширенішими серед ефірних олій проти комах є лаванда, чайне дерево, евкаліпт, гвоздика, кедр, м’ята, герань. Особливо гарно підходять цитрусові, адже комахи не переносять цей запах. Можна апельсин або лимон поєднувати з гвоздикою, щоби посилювати ефект дезорієнтації. Використовують їх проти комарів та мошок. Розчиніть від 5 до 10 крапель засобу в склянці води. Після цього розпиліть рідину шкірою.

Як альтернативу можна використовувати ароматичні лампи. У них також заливають ефірні олії, які створюють своєрідний бар’єр проти комах.

Лимон та евкаліпт

Щоб отримати ще один відштовхувальний засіб, треба змішати 10 мл олії евкаліптового дерева та сік з одного середнього лимона. Далі розчин треба нанести на шкіру.

Цей метод не підходить, якщо у вас є ранки чи подразнення на поверхні шкіри. Сік лимона буде пекти та тільки більше подразнить дерму.

Кориця

Кориця має доволі специфічний і сильний аромат. Завдяки цьому вона також годиться для відлякування комах. Треба тільки додати трішки приправи до теплої води та поставити відкриту місткість поруч із собою. Наносити на тіло розчин не варто. Цей спосіб підходить тим, хто хоче позбавитися від набридливих комах у кімнаті.

Спиртовий розчин

Змішайте в місткості 50 крапель ефірно олії та 150 крапель спирту. Виходить концентрація 1:3. Розбавте це водою. Після треба перелити в пульверизатор. Перед кожним застосуванням обов’язково струшуйте розчин, аби його правильно змішати.

Цей спосіб також підходить не всім. Адже спирт значно сушить шкіру. Навіть наявність жирних олій у розчині не може повністю захистити шкіру від потенційних сухості й лущення. Якщо у вас шкіра схильна до подразнень, краще виберіть менш агресивні способи як-то ванілін чи ефірні олії.

Гвоздика

Чим врятуватися від комарів, так це запахом гвоздикового дерева. Як приготувати засіб:

  • ложку гвоздики залийте водою;
  • поставте на вогонь та доведіть до кипіння;
  • дайте охолонути рідині;
  • процідіть склад.

Далі можна або залити рідину в банку з розпилювачем, або використовувати ватні диски. Наносьте склад на відкриті ділянки шкіри. Можна ним обробити поверхню одяги, що також створить захисний бар’єр на декілька годин.

Ваніль

Ще один неприємний для комах запах — аромат ванілі. Декілька способів, як можна це використовувати:

  1. Столову ложку ваніліну залийте склянкою води та дайте розчинитись.
  2. Якщо ванілін у вигляді порошку, можна його залити краплею води до стану крему — на 10 г крему знадобиться 1 г ваніліну.
  3. Декілька крапель рідкого ваніліну можна додати у звичайний крем.

Далі можете за допомогою ватного диска наносити засіб на шкіру. Якщо ви зробили рідкий склад, можете також використовувати розпилювач.

Отже, є багато методів, як ви можете захистити свою шкіру від настирливих комарів, мошок та інших комах. За принципом дії відрізняється тільки москітна сітка, яка просто не пропускає комарів. Усі ж інші засоби відштовхують комах і обманюють їхні рецептори.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.