• Укр
  • Рус

Як вибрати парасольку

175
Додати
до обраних
Поділитися

В умовах українського клімату парасолька — це той аксесуар, який може знадобитися в будь-яку пору року. Хтось воліє мати одну парасолю, але таку, щоб не підвела ні влітку, ні в час осінньої зливи. У когось — колекція аксесуарів для різних сезонів. Однак і першим, і другим варто знати, як вибрати парасольку, щоб вона була практичною, зручною і прослужила якомога довше.

У цій статті ми зібрали всю корисну інформацію, яка допоможе не помилитися з вибором. Тож далі про те, яким має бути каркас якісної парасолі та матеріал купола, які моделі надійніші — тростинки чи складні, на що впливає кількість спиць і конструкція ручки та які додаткові функції можуть бути у парасольки.

Вибираємо парасольку за конструкцією

Якщо в планах — купівля парасолі, то перш за все треба визначитися з конфігурацією виробу. За конструкцією розрізняються 2 види парасольок:

  • складні (телескопічні);
  • довгі.

Перші мають каркас, який може складатися, зменшуючись у 2–5 разів. Завдяки цій особливості складні парасолі отримують свою головну перевагу — компактні розміри. Класичним варіантом вважаються моделі на 3 складення. Довжина таких — близько 40 см. Якщо потрібна більш компактна модель, тоді варто звернути увагу на конструкції із 4–5 складеннями. Такі моделі мають довжину не більше 25–30 см.

Основні переваги складних парасольок:

  • компактність;
  • портативність;
  • невелика вага;
  • варіативність дизайнів.

Недоліки таких моделей:

  • менша міцність, ніж у нерозкладних;
  • купол невеликого діаметра;
  • деяким людям може бути незручно користуватися складним механізмом, наприклад, відкривати аксесуар у вітряну погоду.

Довгі, або ж парасолі-тростини — це аксесуари, які комплектуються цільним нескладним стрижнем і великим злегка округлим куполом. У складеному вигляді така модель нагадує тростину, на яку опираються в час прогулянок.

Основні переваги таких моделей:

  • надійність і міцність конструкції завдяки відсутності великої кількості з’єднань;
  • великий купол;
  • елегантний зовнішній вигляд;
  • багатофункціональність — може використовуватись і як опора в час ходьби.

Є в такої моделі й недоліки. Аксесуар великих розмірів незручно носити із собою. З тростиною важче в транспорті. Таку модель точно не вдасться помістити у валізі чи жіночій сумочці.

Які бувають механізми в парасольки

Наступний етап вибору — механізм трансформації. Від нього залежить зручність і довговічність користування парасолькою.

Механізми, які використовуються в парасольках:

  • механічний — купол відкривається і закривається вручну;
  • напівавтоматичний — розкриття купола відбувається через натискання кнопки, а складати таку модель доводиться вручну, більшість довгих парасольок оснащені саме таким механізмом;
  • автоматичний — відкриття і закриття купола відбувається методом натискання кнопки, однак шток автоматично не складається, складений купол підтягувати до ручки доводиться вручну.

Механічні моделі зарекомендували себе як найбільш довговічні та недорогі, однак можуть бути не надто зручними в ситуаціях, коли доводиться часто розкладати й складати парасольку. Автоматичні моделі в таких випадках є більш практичними, адже для того, щоб розкласти купол, знадобиться не більше 1–2 секунд, тож не доведеться мокнути, виходячи, наприклад, з транспорту. Однак ціни на автоматичні моделі вищі, ніж на механічні. Напівавтоматичні — золота середина між механічними та автоматичними в плані зручності та вартості.

Окремий вид аксесуара — парасолька зворотного складання. Особливістю таких моделей є те, що купол у них складається не традиційним способом, а мокрою стороною всередину. У такий спосіб аксесуар після складення не намочить одяг, салон автомобіля чи підлогу.

Матеріал каркаса парасольки

Каркас будь-якої парасолі формується зі стрижня та спиць. Від типу і якості матеріалу, використаного в цих деталях, залежить довговічність і міцність усього виробу. Каркаси парасоль можуть бути з таких матеріалів:

  • алюміній — такі аксесуари легкі, недорогі, стійкі до корозії, але алюмінієві деталі м’які, легко ламаються, погано протистоять сильному вітру;
  • сталь — конструкції з такого матеріалу важчі, ніж з алюмінію і дорожчі, але більш надійні та довговічні, сталеві деталі для захисту від згубного впливу вологи можуть бути додаткового хромовані, оцинковані чи пофарбовані;
  • скловолокно — полімерний матеріал на основі епоксидної смоли, такі каркаси легкі, міцні, не схильні до корозії, мають естетичний вигляд, не ламаються під натиском вітру;
  • карбон — композит на основі вуглецевих волокон і смол, міцний, пружний, легкий і довговічний матеріал, найчастіше використовується для виготовлення спиць.

Щоби придбати парасолю з міцним надійним каркасом, варто зупинити свій вибір на варіанті, у якому поєднані різні матеріали. Наприклад, на OLX є моделі, у яких спиці виготовлені з карбону, а стрижень зі сталі, або ж поєднуються скловолокно з алюмінієм. Поєднання матеріалів із різними властивостями дає можливість створювати міцні, але неважкі каркаси.

Вибираємо розмір купола

Наскільки якісно захищатиме парасоля від дощу значною мірою залежить від діаметра купола. Проте вибираючи модель великого діаметра, варто розуміти, що в складеному вигляді вона теж буде немалою. Щоб зрозуміти, яку модель вибрати для дитини та дорослого, для однієї людини чи для прогулянки удвох, треба звертати увагу на опис моделі.

Стандартними вважаються моделі з діаметром купола 100 см. Під таким аксесуаром сховатися від дощу зможе одна людина будь-якої комплекції, а за потреби й двоє. Щоправда, 2 людям масивної тілобудови під стандартною парасолькою може бути не надто зручно. У такому випадку, а також тим, хто хоче отримати аксесуар із максимально просторим куполом, краще вибирати великі парасолі. До цієї категорії належать вироби діаметром від 115 см. Така парасоля зручна для прогулянок під дощем удвох, супроводу VIP-персон, а також для випадків, коли треба сховатися від дощу з великою сумкою чи рюкзаком.

Якщо в описі до виробу вказано, що діаметр купола не перевищує 90 см, це парасолька маленька. Така модель буде зручною для дитини чи дорослого тендітної тілобудови. Завдяки невеликим розмірам така модель має невелику вагу й легко поміститься в жіночій сумочці, шкільному ранці чи міському рюкзаку.

Скільки спиць у парасольці?

Залежно від моделі каркас парасольки може мати від 4 до 16 спиць і навіть більше. Дехто помилково вважає, що чим більше таких елементів у конструкції, тим краще. Насправді оптимальна кількість спиць залежить від діаметра купола. Скажімо, моделі середнього розміру більшість виробників комплектують 8 спицями, іміджеві тростинки — 10, у компактних складних і travel-моделях — 6.

Експерти вважають, що оптимальна кількість спиць у парасольці — від 8 до 16. Цього достатньо, щоб створити міцний каркас зручної форми. Додаткові спиці виконують здебільшого декоративну роль і підвищують вартість виробу. Також варто мати на увазі, що чим більше спиць, тим більш округлим буде купол і тим більшою буде вага виробу.

Під час вибору моделі варто звертати увагу не тільки на кількість спиць, але й те, як вони прикріплені до тканини. У якісних виробах кожна спиця має фіксуватися в декількох місцях.

Тканина купола

Щоби парасольки від дощу не промокали, важливо, щоб купол був із вологонепроникної тканини. Зазвичай цю деталь роблять із таких матеріалів:

  • поліестер — легкий синтетичний матеріал, який швидко сохне й не линяє під дощем, має оптимальні показники вологонепроникності, коштує недорого, більшість парасоль зроблені саме з нього, також популярним є поліестер із тефлоновим просоченням — матеріал більш цупкий, водонепроникний, але дорожчий;
  • нейлон — використовується здебільшого у виробах бюджетного сегмента, такі парасолі швидко сохнуть, але мають нетривалий термін служби, можуть втрачати яскравість кольору;
  • епонж — тканина з бавовняних, шовкових чи напівшовкових волокон зі спеціальним просоченням, матеріал має гарну фактуру, водонепроникні властивості, але потребує делікатного поводження, використовується переважно в парасольках преміум-сегмента;
  • сатин — щільний матеріал із водостійким просоченням, тканина не деформується, має вишуканий вигляд і тривалий термін служби, коштує недорого.

Модні прозорі парасолі виготовляють із полівінілхлориду. Такі моделі виглядають ефектно, можуть бути пофарбовані в різні відтінки, прикрашені малюнком. Однак є в них і мінус — невисока міцність. Такий купол легко пошкодити, зачепивши до гілки чи гострого краю.

Ручка парасольки

Якісна парасолька — це не тільки міцний каркас і водонепроникний зносостійкий купол. Це ще і зручна ручка. Ця деталь, на яку часто не звертають увагу під час вибору, визначає, наскільки вигідно буде тримати парасольку в руці.

Вибираючи модель, варто звернути увагу на матеріал, з якого зроблена ця деталь, її розмір і форму. Найпопулярніші варіанти ручок у парасольках:

  • пластикові — недорогі, практичні, але через необережне поводження можуть пошкодитися;
  • дерев’яні — мають ефектний вигляд, довговічні, приємні на дотик, частіше доповнюють парасольки преміального класу;
  • з прогумованим покриттям — приємно тримати в руці, не ковзають після намокання.

За формою ручка парасолі буває пряма (стандартна) чи у вигляді гачка. Прямі зручніше тримати в руці, якщо вони дещо подовжені та мають ергономічні виїмки. Гачкоподібні підходять для руки будь-якого розміру. До того ж така форма забезпечує рівномірне розподілення навантаження долонею, завдяки чому рука довше не втомлюється.

Що таке функція антивітер?

Основна причина, чому ламаються парасолі — сильний вітер, який вивертає спиці та купол. Щоб мінімізувати такий ризик, варто вибирати парасолі з функцією антивітер. Особлива відмінність таких моделей — спеціальні пружини на спицях. Завдяки цим деталям навіть якщо спиці вивертаються під поривами вітру, то не ламаються. Крім того, у таких парасольках використовуються спиці зі сталі чи скловолокна, для яких властива висока міцність.

Як правильно доглядати за парасолькою

Щоби парасолька прослужила тривалий час, недостатньо тільки вміти вибрати якісний аксесуар. Також важливо правильно доглядати за виробом. Основні правила, які допоможуть продовжити термін служби парасолі:

  • Перед розкриттям аксесуар варто злегка струсити, це допоможе спицям розплутатися.
  • Відкривати парасолю краще у вертикальному положенні — так їй не зашкодять пориви вітру.
  • Щоб купол не розтягувався, сушити виріб краще підвішеним і відкритим наполовину.
  • Не одягати на виріб чохол, доки тканина повністю не просохне.
  • Щоб не поламати спиці й не пошкодити тканину, не треба класти парасольку на дно валізи чи сумки, а поверх неї — важкі речі.

Дотримання цих правил, а також рекомендацій щодо вибору, про які йшла мова в статті, допоможуть вам стати власником дійсно якісної та зручної парасольки, яка прослужить не один рік. А купити стильний аксесуар за вигідною ціною завжди можна через OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.