Іригатор: для чого він потрібен та чи може замінити електричну щітку

235
Додати
до обраних
Поділитися

Щоб насолоджуватися красивою і насамперед здоровою усмішкою, необхідно правильно доглядати за гігієною ротової порожнини. Переважна більшість людей покладаються виключно на традиційні пристрої. Але фахівці зі стоматології запевняють, що цього недостатньо. Ідеальним рішенням є поєднання різних засобів. Одним із таких приладів є зубний іригатор, який забезпечує всесторонній догляд за зубами, яснами, а також імплантами та брекет-системами. Що це за пристрій та які його переваги — розповідаємо в цій статті. shutterstock 32 irigator tovar 850

Що таке іригатор та як він працює

Іригатор — це прилад створений для людей, які прагнуть до досконалої підтримки здоров’я порожнини рота. Іригатор створює струмінь води під тиском, який ефективно видаляє наліт і бактерії з міжзубних проміжків, пародонтальних кишень і вздовж лінії ясен.

Принцип роботи іригатора

Іригатор — це мініатюрна, але потужна помпа, за допомогою якої можна досконало очистити міжзубні проміжки та масажувати ясна. Помпа створює тиск, під дією якого із середини резервуара через пластикову насадку направляється потік води. Завдяки своїй швидкості та потужності, струмінь досягає важкодоступних місць ротової порожнини, видаляючи залишки їжі та забруднення з лінії ясен, закутків брекетів та міжзубних проміжків, являючись водяним флосом. Іноді під час лікування деяких захворювань рекомендують використовувати лікарські розчини. Тому іригатор є незамінним помічником у боротьбі з кровоточивістю ясен, запаленнями.

Види іригаторів

На ринку є кілька видів іригаторів із різними функціями та характеристиками. Стаціонарні іригатори — найбільші та потужні пристрої, що працюють від побутової електричної мережі. Перевагами стаціонарного пристрою є можливість безперервної тривалої роботи, велика місткість для рідини, висока потужність іригаційного потоку та міцний, надійний корпус. Портативні іригатори працюють від автономних джерел живлення (акумулятора чи батареї). Рідина заливається в спеціальний резервуар, що знаходиться всередині пристрою. Портативні іригатори зручні завдяки компактним розмірам, простоті зберігання та відсутності необхідності підключення до електромережі. Їх відносними недоліками є порівняно невеликий обсяг резервуара для рідини та обмеження за часом роботи. Крім цього, їхня потужність дещо поступається стаціонарним моделям. Проточні іригатори — це пристрої, які підключаються безпосередньо до водопровідної мережі. Вони формують іригаційний потік за допомоги тиску побутового водопроводу. Основна перевага пристроїв полягає в тому, що вони не потребують додаткового джерела енергії. Сила тиску рідини та температура води регулюються важелем водопровідного змішувача. Механічні іригатори функціонують винятково від фізичного зусилля людини. Прилад оснащується поршневою системою, яка завдяки стисненню рукою забезпечує тиск потоку рідини. Найбільш ефективними іригаторами є портативні та стаціонарні. Прилади проточного та механічного типів не забезпечують достатнього результату, тому для постійного використання не рекомендуються.

Тип подачі струменя

За типом подачі води іригатори поділяються на кілька видів:

  • Монострумні — пристрої, які безперервно подають воду у вигляді тонкого струмка. Вони працюють без під’єднання до електрики, прості у використанні, проте потребують підключення до крана.
  • Імпульсні — подача води здійснюється короткими пульсаціями. Мікроімпульси настільки малі, що зовсім не відчуваються людиною, але прилад із такою подачею води, більш ефективний у видаленні нальоту та залишків їжі з міжзубного простору.
  • Мікробульбашкові — здійснюють подачу води наповнену бульбашками повітря. За такої технології створюється додатковий тиск, який сприяє кращому очищенню зубного нальоту. У порівнянні з двома іншими способами подачі води, цей є найефективнішим.

Перед тим як вибрати іригатор із певним типом подачі води, необхідно враховувати також діапазон рівнів тиску. Максимальний рівень тиску забезпечує високу продуктивність іригатора. Мінімальний — підійде для тих, хто страждає на підвищену чутливість зубів та ясен.

Насадки

При виборі іригатора для догляду за ротовою порожниною варто звертати увагу, які насадки входять до його комплектації. Це можуть бути насадки стандартні, які використовуються для щоденного догляду. Спеціальні насадки мають вузьке призначення для певних видів очищення:

  • ортодонтична насадка використовується для чищення нальоту та брекетів;
  • пародонтологічна — для догляду за яснами;
  • насадка-щітка може застосовуватися разом із пастою для чищення зубів;
  • насадка для очищення імплантів, коронок може мати різні форми та розміри наконечника;
  • для очищення язика — насадка у формі лопатки;
  • назальна використовується для промивання носа та лікування ринітів, гаймориту.

Різноманітність насадок дає можливість вирішувати безліч завдань та застосовувати іригатор для всієї сім’ї.

Фахівці рекомендують кожному члену родини мати свої насадки та змінювати їх кожні три місяці.

Показання до використання

Іригатори рекомендовані всім, кому важливо підтримувати гігієну порожнини рота на високому рівні. Вони особливо підходять для людей із фіксованими ортодонтичними апаратами та зі щільним розташуванням зубів. Іригатори також подбають про гігієну коронок, мостів та зубних імплантів. Людям із рецесією ясен (оголенням шийок зубів) та глибокими ясенними кишенями іригатор може знадобитися для запобігання запалення ясен.

Як користуватись іригатором

Проводити очищення порожнини рота можна як перед чищенням зубів, так і після. Використання іригатора перед чищенням сприяє кращому доступу активних компонентів зубної пасти до міжзубних проміжків. Використання іригатора відбувається таким чином:

  1. Наповніть резервуар іригатора теплою чистою водою.
  2. Направте кінчик насадки ближче до лінії ясен під кутом 90 градусів і повільно рухайте вздовж зубної дуги.
  3. Ретельно очищайте міжзубні проміжки, місця над лінією ясен.

Якщо користуєтесь іригатором уперше, краще налаштувати струмінь води на менший тиск. Важливо пам’ятати, використовуючи іригатор, що це пристрій, який не замінює зубну щітку, а є допоміжним інструментом для досягнення досконалої чистоти ротової порожнини.

У чому особливість зубної щітки

Зубна щітка — це основний засіб для чищення зубів від нальоту та залишків їжі. Серед великого асортименту, представленого на ринку, можна виділити зубні щітки:

  • класичні — виконують косметичне очищення зубів;
  • лікувально-профілактичні — завдяки різній довжині щетинок забезпечує якісне та дбайливе очищення;
  • спеціальні — призначені для чищення ортодонтичних конструкцій;
  • іонні — завдяки вмісту діоксиду титану наліт розщеплюється та легко видаляється;
  • електричні — сучасні моделі, вони рекомендовані для більшості людей;
  • ультразвукові — так само як і електрична зубна щітка, працює від електричного живлення, проте чищення відбувається завдяки ультразвуку.

Важливо вибрати відповідну щітку та користуватися нею максимально ефективно.

Більш детально дізнатися про це можна в нашому матеріалі «Як вибрати електричну зубну щітку».

Що краще купити — зубну щітку чи іригатор

Щоб визначитись із вибором між зубною щіткою та іригатором варто порівняти обидва прилади.

  Зубна щітка Іригатор
Функціональність Очищає із зубів наліт, масажує ясна Очищає важкодоступні місця, завдяки насадкам досконало очищає язик, внутрішню частину щік, м’яко масажує ясна
Ефективність Добре очищає легкодоступну частину зубів, важкодоступні місця чистить недостатньо Добре очищає міжзубний простір, з усієї поверхні видаляє наліт недостатньо
Автономність Електричні моделі працюють без підзарядки 1–2 тижні, механічні моделі — повністю автономні Портативні моделі працюють без підзарядки 2–4 тижні

Чи можна використовувати іригатор замість щітки для зубів

Основне завдання гігієни ротової порожнини полягає в тому, щоб максимально знизити ризик утворення бактеріального нальоту та мінімізувати шкоду, що завдається діяльністю бактерій. Довгий час головним інструментом для боротьби з нальотом була лише зубна щітка. Вона руйнує поверхневу плівку зубного нальоту, на що не спроможний іригатор. Проте зубна щітка не може видалити зубний наліт повністю. Іригатор це пристрій, який успішно справляється з видаленням нальоту. Іригатор не може замінити зубну щітку, однак він її доповнює, забезпечуючи досконалий догляд за ротовою порожниною.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.