Як вибрати зручне крісло для роботи та гри за комп`ютером

202
Додати
до обраних
Поділитися

Сучасний стиль життя вимагає чимало часу проводити сидячи за комп’ютером — на роботі, під час навчання, та й дозвілля в багатьох теж пов’язане з ПК. Однак тривале перебування в малорухливому положенні може негативно впливати на стан здоров’я дорослих. Щоб сидячу роботу і відпочинок зробити хоч трохи безпечнішими, виробники меблів створюють спеціальні меблі — комп’ютерні крісла. Їхня перевага — специфічна конструкція та особливі матеріали, які мінімізують ризики сидячої роботи.

Проте далеко не кожне крісло з поміткою «комп’ютерне» чи «геймерське» є дійсно зручним і корисним. Тож далі про те, як вибрати офісне крісло, за якими ознаками розпізнати модель, у якій буде дійсно зручно та безпечно сидіти впродовж багатьох годин щодня.

Класифікація офісних крісел за призначенням

Офісні меблі бувають різні. Щоб упевнитися в цьому, достатньо відкрити відповідний розділ на OLX, де продавці з усієї України пропонують понад 1000 позицій такого товару. Як не розгубитися в такому асортименті й вибрати варіант, оптимальний для власних потреб?

Найперше варто визначитись, який тип офісного крісла потрібен. За цією класифікацією всі моделі можна розділити на 3 групи: для школярів, геймерів та для роботи за ПК.

Комп’ютерне крісло для школяра

Моделі для школярів менші, ніж крісла для дорослих, їхні сидіння розташовані нижче — відповідно до росту та анатомічних особливостей дітей і підлітків. Традиційно меблі для школярів мають функціональний, але доволі простий дизайн, без надмірностей і деталей, які можуть відривати від процесу навчання.

У таких моделях зазвичай передбачена можливість регулювати висоту сидіння, кут нахилу спинки, положення підлокітників і підголів’я. Форма й дизайн якісного крісла виконані з врахуванням ортопедичних вимог, щоб запобігати сколіозу та іншим захворюванням опорно-рухового апарату, знімати надмірне навантаження з м’язів. Крім того, дитячі моделі виготовляють із міцних матеріалів і мають надійну конструкцію, щоб витримувати високі щоденні навантаження та підвищену дитячу активність.

Крісло для геймера

Яскравий, іноді агресивний дизайн — це те, чим відрізняється ігрове крісло від офісного. Меблі, призначені для геймерів зазвичай мають увігнуті ергономічні сидіння та спинки для максимально зручної підтримки тулуба. Положення всіх елементів конструкції можна регулювати під власні потреби. У геймерських моделях крісел часто передбачений широкий кут відкидання спинки, встановлений механізм гойдання. Більшість виробників комплектують такі меблі ергономічними підголів’ями, підлокітниками, елементами для підтримки ніг, подушками під поперек.

Дизайн таких крісел спрямований на те, щоб забезпечити комфорт для користувача — щоб ніщо не відривало від гри.

Крісло для роботи за комп’ютером

Меблі цієї групи — міцні, надійні, ергономічні моделі, розроблені з врахуванням потреб людей, чия робота вимагає проводити сидячи більшість робочого часу. Оптимальна форма і глибина сидіння, особливий нахил спинки сприяють зменшенню навантаження на поперековий відділ, окремі групи м’язів, шийно-комірцеву зону. Крісло для роботи за комп’ютером може мати підставку для ніг, яка сприяє правильному кровообігу в нижній частині тулуба.

Рекомендації щодо вибору комп’ютерного крісла

Є своя специфіка в тому, як правильно сидіти на ігровому кріслі, а як — у моделі для роботи чи навчання. У першому випадку можлива розслаблена поза з нахилом спинки назад під кутом до 110 градусів чи більше. Під час роботи й навчання, навпаки, важливо підтримувати максимально зібрану позу, водночас не створюючи надмірне навантаження на м’язи та скелет. А це можливо лише в тому випадку, якщо комп’ютерне крісло вибране правильно.

Сидіння

Оптимальна жорсткість і правильна форма — основні вимоги до цієї частини комп’ютерного крісла. Не варто вибирати моделі з надто м’якими сидіннями. Вони сприяють сутулості, до того ж м’який наповнювач схильний до швидкого злежування. Не варто вибирати й надто жорсткі сидіння — вони не найзручніші для щоденного користування.

Хороший вибір — крісло, у якому регулюється висота сидіння. Анатомічно правильне розташування цієї частини меблів — на рівні висоти гомілки. Тоді в час сидіння ступні зможуть зручно впиратися в підлогу, а коліна займати положення під кутом 90–130 градусів. У такій позі ноги не будуть німіти, кровообіг не порушуватиметься. Оптимальна глибина сидіння робочого крісла — 2/3 від довжини стегна.

Підлокітники

Підлокітники в комп’ютерних кріслах бувають знімні та фіксовані. Стандартна висота цього елементу — 17–24 см. Щоб можна було ідеально налаштувати меблі під власні потреби, краще вибирати крісло, у якому положення підлокітників регулюється. До прикладу, людям, які під час роботи кисті здебільшого тримають на столі, а лікті на підлокітниках, більш зручною буде одна висота деталі. Тим, хто використовує підлокітники тільки під час відпочинку — інша. Параметри залежать від анатомічних особливостей користувача.

Форма спинки

Зручне крісло для роботи — це те, яке створює правильну підтримку спині та попереку. Стандартні меблі для навчання та офісу найчастіше комплектуються спинками висотою близько 45 см. Такі варіанти створюють оптимальну підтримку для нижньої частини спини. Для багатогодинної робити за комп’ютером більш зручними вважаються моделі зі спинками висотою 65 см. Такі підтримують поперек і плечову зону. Моделі з високим підголів’ям — оптимальний вибір, якщо в час роботи виникає потреба розслабити шию. Варіанти з додатковою підставкою чи подушкою для попереку корисні для уникнення дискомфорту в поперековому відділі хребта.

Механізм регулювання

У комп’ютерних кріслах можуть застосовуватися різні механізми регулювання, зокрема:

  • положення сидіння та спинки;
  • кута і пружності хитання;
  • фіксування спинки в різних положеннях;
  • автоматична зміна кута нахилу;
  • м’яке повернення в початкове положення;
  • газовий підйом сидіння без необхідності вставати з крісла.

Великою популярністю користуються моделі-трансформери. У таких застосовується одночасно декілька механізмів регулювання, які дають можливість використовувати меблі як у класичному сидячому положенні, так і в напівлежачому чи лежачому.

Підставка крісла для комп’ютера

Підставкою називають хрестовину на колесах, на якій фіксується меблевий виріб. Від властивостей цієї деталі залежить міцність, надійність, стійкість та довговічність виробу. Матеріал підставки вибирають із врахуванням максимального навантаження:

  • литий алюміній — витримує вагу близько 130 кг;
  • металевий сплав — близько 100 кг;
  • пластик — до 70 кг.

При виборі варто зважати й на матеріал коліщат, якими доповнюється хрестовина. Прогумовані краще підходять для твердої підлоги, пластикові — для килимового покриття.

Матеріал оббивки

Оббивка м’яких меблів для роботи чи гри за комп’ютером впливає на зовнішній вигляд виробу, його функціональність, зносостійкість, зручність. Щоб розуміти як вибрати геймерське крісло чи модель для офісу за типом оббивки, варто знати, які властивості має той чи інший матеріал.

Найчастіше для оббивки таких меблів застосовують:

  • текстиль — різні типи натуральних і синтетичних матеріалів, останні більш зносостійкі, гіпоалергенні, у них не затримуються бактерії, грибки та інші патогенні мікроорганізми, за синтетикою зручно доглядати, а якщо це сучасні якісні матеріали, то вони ще й добре пропускають повітря, приємні на дотик;
  • шкіру — застосовується для оздоблення меблів преміального сегмента, такі вироби виглядають вишукано, ефектно доповнюють як офісний кабінет, так і робочий чи геймерський простір у домашньому інтер’єрі;
  • екошкіру — бюджетний аналог натуральної шкіри, часто використовується для оздоблення робочих і геймерських меблів середньоцінового сегмента, сучасна екошкіра — доволі зносостійкий матеріал із приємною текстурою, більш дешеві варіанти можуть створювати «парниковий ефект».

Також користуються популярністю офісні меблі з поліестерової сітки. Вони мають сучасний вигляд, добре пропускають повітря.

Колір та дизайн

Коли мова йде про комп’ютерне дитяче, офісне або ігрове крісло, дизайн під час вибору відіграє не останню роль. В ідеалі модель має гармоніювати з інтер’єром, а якщо це меблі для роботи чи навчання, то не відривати від робочого процесу. Водночас варто звернути увагу на те, що меблеві вироби для кабінету керівника й персоналу зазвичай відрізняються за дизайном, вартістю матеріалів оздоблення. Свою специфіку мають і моделі для використання в домашньому інтер’єрі. Зокрема, їх відрізняє більш затишний «домашній» дизайн.

На щастя, у наш час виробники пропонують широкий асортимент комп’ютерних меблів у різних стилях, оздобленні, кольорі. А на OLX варіанти в різних дизайнах можна знайти ще й за різними цінами — від преміум сегмента до бюджетних моделей, нових і вживаних.

Отже, є декілька правил, як вибрати комп’ютерне крісло для офісу чи дому. Для початку визначаємося з типом моделі та її функціональним призначенням, а далі вибираємо варіант, зважаючи на конструктивні параметри й дизайн.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.