Не треба бути віртуозним кухарем, щоби спекти хліб у домашніх умовах. Це дуже зручно й економно, до того ж ви можете експериментувати з рецептами та матимете завжди на столі свіжу запашну випічку. Усе, що потрібно для максимального спрощення процесу приготування, — спеціальна побутова техніка. Як вибрати хлібопічку та на які характеристики звернути увагу насамперед? З’ясуємо це разом.
Основні параметри для вибору хлібопічки
Вибір хлібопічки треба робити, орієнтуючись на технічні параметри, функції та розміри. Дизайн також має значення, але варто зважати на інтер’єр кухні та зовнішній вигляд іншої побутової техніки. Проте зараз ми розглянемо найважливіші характеристики.Габарити та об’єм хлібопічки
Від об’ємів агрегату залежить, якого розміру буде готова буханка. Якщо плануєте випікання хліба в хлібопічці для великої родини, компактний прилад не підійде. Краще брати той, у якому за один раз можна зробити, наприклад, 1 кг випічки. Хоча для родини з 2–3 людей підійдуть і менші об’єми — наприклад, 0,5 кг. Об’єми готових виробів взаємопов’язані з габаритами хлібопічки. Одразу вирішіть, де будете розташовувати нову техніку та чи вистачить місця для тих або інших габаритів.Потужність
Вирішуючи, яка хлібопічка краща, дуже часто орієнтуються саме на параметр потужності.Між потужністю, швидкістю та об’ємами випікання є пряма залежність. Якщо хочете зробити хліб якомога швидше та розраховуєте на великий розмір буханки, доведеться придбати потужний агрегат.Водночас немає сенсу купувати для звичайного домашнього використання хлібопічку потужністю, наприклад, 1650 Вт (адже в продажу є й такі). Середні показники — в діапазоні від 450 до 860 Вт. Під час вибору моделі варто розуміти, що велика потужність також автоматично означає чималі рахунки за електроенергію.
Матеріал форми та корпусу
Відерце виготовляють із металу, і найбільш розповсюджені два варіанти: алюміній та нержавіюча сталь. Перший матеріал відрізняється легкістю і невеликою ціною, але схильний до механічних пошкоджень. Нержавійку вважають більш довговічною та надійною, але й вартість хлібопічки буде вищою.Програми випічки
Від того, які програми хлібопічки передбачені, залежить вибір та особливості готових страв. Зазвичай прилади мають від 12 до 24 варіантів випікання. У більшості моделей є такі опції:- основна програма — розрахована на виготовлення звичайного білого хліба;
- тісто — якщо не знаєте, як замісити тісто в хлібопічці, дуже швидко цьому навчитесь, адже достатньо натиснути декілька кнопок (тісто може бути не лише для хліба, а і для випікання пиріжків у духовці);
- багет — спеціальна програма для випікання м’якого хліба з хрусткою скоринкою;
- бездріжджовий хліб — режим знадобиться тим, хто хоче зробити випічку максимально корисною;
- кекс — ідеальний варіант для поціновувачів солодкої запашної здоби;
- швидка випічка — програма, яка потрібна, коли хочете швидко зробити свіжий хліб.
Одразу вирішіть для себе, які варіанти хлібобулочних виробів справді будете готувати. Купувати дорогу хлібопічку, переплачуючи за чималий перелік програм, не зовсім раціонально. Водночас любителям житньої випічки краще за все пересвідчитися в наявності спеціального режиму: цей вид тіста потребує більших потужностей.
Віконце та дисплей
Коли будете вивчати, як користуватися хлібопічкою, ви дізнаєтеся: один із головних принципів випікання полягає в тому, що кришку не можна відкривати під час приготування. А отже, у пригоді стануть віконце та дисплей. Через прозоре скло ви будете бачити, як саме здійснюється процес замісу тіста й випікання. Сенсорний дисплей також спрощує процес використання, адже на ньому відображається вся інформація щодо керування.Додаткові функції
Розширений функціонал — це завжди нові можливості. Як і у випадку з кількістю програм, не варто переплачувати за те, що не потрібно. Але є опції, що дійсно будуть корисними:- диспенсер — ідеться про окремий відсік, до якого можна завантажувати всілякі добавки (наприклад, горіхи й сухофрукти краще за все додавати після замішування тіста);
- відкладений старт — якщо мрієте рано-вранці або одразу після роботи скуштувати запашну свіжу випічку, ця функція справді знадобиться;
- вибір скоринки — опція дає можливість експериментувати й готувати хліб із легкою, середньою чи темною скоринкою;
- підтримання температури — ще одне зручне рішення, коли полюбляєте теплу випічку;
- запам’ятовування налаштувань — значна перевага, якщо спостерігається часте вимкнення електрики, адже після відновлення електропостачання хлібопічка одразу продовжить приготування.
Яку хлібопічку вибрати: найпопулярніші бренди
Зробимо невеликий огляд найвідоміших виробників хлібопічок, зважаючи на статистику оголошень OLX. У переліку враховані вживані та нові прилади:- Kenwood — 133 оголошення, від 350 до 8500 грн;
- Moulinex — 126 оголошень, від 400 до 8000 грн;
- Panasonic — 39 оголошень, від 750 до 9000 грн;
- Tefal — 39 оголошень, від 1000 до 6200 грн.