• Укр
  • Рус

Чому не працює пральна машина: основні причини

160
Додати
до обраних
Поділитися

Пральна машина, як і інша побутова техніка в домі, може неправильно функціонувати. Можуть виникати проблеми з набором води, відтисканням одягу, зливом тощо. Гарна новина: викликати майстра щоразу не треба, деякі проблеми ви й самі в змозі розв’язати.

Що робити, якщо не працює пральна машина?

Якщо виникає проблема з технікою, не варто одразу ж панікувати. Можливо, несправність дуже швидко вдасться прибрати. Сучасна пральна машина – це пристрій зі складною будовою, тож і причини несправної роботи можуть бути максимально різні.

Розділимо неполадки на дві категорії:

  • машинка взагалі не реагує на підключення до мережі;
  • пристрій вмикається, але не реагує на запити.

У першому випадку проблема банально може критись у відсутності електрики чи пошкодженні мережевого шнура. Але також ми підготували список поширених проблем із роботою пральної машини. Вам треба лише визначити характер пошкодження та перевірити деякі чинники, що впливають на якість роботи.

Коли ви розумієте, що самі не можете виправити ситуацію, професійний ремонт пральної машини здатен її покращити. Майстрів із полагодження побутової техніки ви можете знайти на OLX.

Пральна машина не вмикається

Якщо не працює пральна машина й не відгукується на ваші спроби її увімкнути, не спішіть шукати проблеми в ній. Вам треба перевірити:

  • чи увімкнено апарат у розетку;
  • чи є електропостачання у квартирі та домі;
  • чи справні шнур і розетка;
  • чи не запала кнопка увімкнення.

Якщо пристрій не вмикається, частіше несправність пральної машини можлива через забудькуватість чи чергове відключення електрики в будинку.

Ще декілька причин, чому не включається пральна машина, пов’язано із самим пристроєм. Проблема може полягати в неправильній роботі фільтра перешкод (ФСП). Його завдання – прибрати електронне випромінювання техніки, яке може повпливати на роботу побутових приладів, що стоять поруч. Через коротке замикання в мережі ФСП припиняє працювати, тож і машинка не вмикається. Щоб його перевірити, використайте мультиметр: три дроти на вході, два – на виході. Напруга має бути на обох кінцях. Якщо її нема, замініть фільтр.

Це базові причини, чому не вмикається пральна машина. Якщо ви перевірили все з переліченого, а результат – той самий, варто переглянути модуль управління. Це плата, яку перевіряють тестером. Тут уже краще звернутися до сервісного центру.

Пральна машина вмикається, але не працює

Чому не працює пральна машина: основні причини | Блог OLX

Інша справа – не запускається пральна машина, але вона вмикається та подає ознаки життя. Тут є декілька варіантів:

  1. Несправність завантажувального люка. Механізм на дверцятах потрібен для безпеки: він не дає змогу відчинити дверцята, коли в барабані набрана вода. Зазвичай машинка сповіщає про несправність люка позначкою замка на дисплеї. Можливо, барабан переповнено, або якась тканина заважає зачинити дверцята. Якщо ж ні, то механізм просто зламаний – його треба замінити.
  2. Немає подачі води. Часто це пов’язано з низьким тиском на загальні мережі. Перевірити варто також шланг подачі води та фільтр у ньому.
  3. Одночасно починають горіти всі лампочки індикаторів. Проблема полягає або в самих кнопках, що забруднились, або в зіпсованому модулі управління.
  4. Несправність двигуна. Апаратна частина й щітки із часом зношуються, через що мотор починає працювати неправильно.

У випадку з модулем управління та двигуном краще довірити справу ремонтнику. В інших випадках ви самі може дістатися до кореня проблеми й замінити деталь як-то шланг чи замок на дверцятах.

Лайфгак, як відкрити пральну машину, якщо вона не відкривається: вам треба вимкнути на 15–30 хвилин пристрій із розетки, а потім натиснути на замок. Якщо проблема саме в ньому, це допоможе відчинити дверцята.

Пральна машина набирає воду й зупиняється

Якщо ваш пристрій зупиняється на етапі набору води до машинки, то причин може бути декілька. Найпоширеніші з них:

  • злетів ремінь – це буває через навантаження на центрифугу й забитий барабан під час прання;
  • заклинила центрифуга – між нею та баком можуть потрапляти зайві елементи, ви почуєте, що двигун гуде, а в барабані щось клацає;
  • блокується підшипник – про це свідчать стук і тріск, а якщо його не замінити, доведеться потім міняти ще ремінь і вісь барабана;
  • є проблеми з двигуном – знос щіток і втрата місткості конденсаторів псують роботу двигуна, треба їх замінити, а мотор перемотати;
  • сталася помилка на платі – якщо на модулі керування є чорні контакти, треба або замовити обслуговування, або повну заміну плати;
  • нагрівальний елемент не працює – накип на ТЕНі призводить до проблем, доведеться його або почистити, або замінити.

Ви можете самостійно розібрати машинку й дістатися до проблеми. Проте у випадку з платою краще звернутися до фахівців. Адже тут знадобляться тестер і специфічне обладнання.

Чому пральна машина не зливає воду?

Після завершення програми прання машинка не прибирає воду. Збій програми, пошкодження помпи, порушення роботи помпи, знос фільтрів – причини, чому пральна машина не віджимає і не зливає воду.

Чому не працює пральна машина: основні причини | Блог OLX

Отже, що робити, якщо пральна машина не зливає воду? Вам самостійно доведеться прибрати її. Як це зробити:

  1. Через зливний шланг. Треба оглянути шланг для прямого відтоку води, перевірити на засмічення чи заломи. Якщо механічних пошкоджень немає роз’єднайте шланг і зніміть його із засувок. Опустіть у резервуар, що буде за рівнем нижче за бак як-то відро, ванна чи таз.
  2. Через фільтр. Він знаходиться в нижній частині пральної машини. Треба покласти під машинку ганчірку чи посуд із бортами, повернути фільтр вліво та потягнути на себе, так ви дасте залишкам води стекти. Після – поставте фільтр на місце.
  3. Через аварійний шланг. Він знадобиться, якщо не зливає воду пральна машина, а основний шланг пошкоджено. Зазвичай знаходиться під захисною кришкою. Треба зняти цю кришку, занурити шланг у резервуар, відкрити клапан.
  4. Напряму через люк. Якщо інші варіанти не працюють, нахиліть машинку назад на 10°, відчиніть дверцята, а воду вичерпайте підручними засобами. Якщо відчинити дверцята неможливо через захисні блоки, не ламайте машинку, викличте майстра.
  5. Через зливний патрубок (шланг, що з’єднує помпу та бак). Треба зняти фасад пристрою, послабити хомути патрубка та відтягнути їх, після – підставити таз, затягнути патрубок у бік проти помпи, далі – дістати трубу та видалити забруднення.

Отже, причин, чому машинка не зливає воду, може бути купа. Від банального забруднення до несправності модуля управління.

Можете попередити проблему: спідню білизну періть у спеціальних мішечках, видаляйте бруд і пил заздалегідь, перевіряйте кишені. Тоді вірогідність того, що не працює злив у пральній машині, зменшиться.

Не віджимає пральна машина

Якщо не працює віджим у пральній машині, можна й самому обробити одяг. Проте цей варіант занадто клопіткий і займає багато часу. Якщо ви просто невірно поставили режим прання і така акція одноразова, усе нормально. Якщо ж машинка планомірно не може віджимати білизну, варто шукати проблему в техніці.

Декілька причин, чому в пральній машині не працює віджим:

  1. Засмічення фільтра. Якщо це так, то треба просто дістатися до фільтра та почистити його. Забруднення можуть бути ще біля помпи та на шлангу зливу.
  2. Перевантаження. Ви могли просто покласти в барабан більше речей, ніж може обробити машинка. Розділіть одяг на два підходи.
  3. Фізичні несправності. Механічні удари, відколи, оплавлення та інші пошкодження обладнання не дають приладу працювати правильно.
  4. Неправильний монтаж і невірна робота таходатчика. У цьому випадку барабан не крутиться взагалі або робить це повільно. Треба замінити датчик.
  5. Несправна робота стабілізатора в керівному модулі. Треба перевірити роботу плати, це роблять за допомогою тестера.
  6. Пошкодження прессостата (датчика рівня води). Прилад не передає сигнал на модуль управління про кількість води, програма віджимання не вмикається.
  7. Несправність двигуна барабана. З часом щітки в ньому стираються, через що пральна машинка виходить із ладу.

У випадку з пошкодженням керівного модуля краще звернутися до майстра. Якщо ж причиною, чому пральна машина не викручує білизну, є фізичні пошкодження, також краще порадитися з фахівцем щодо ремонту. В інших випадках ви можете самі почистити виходи та замінити елементи, якщо маєте потрібні інструменти й навички.

Чому пральна машина не закачує воду?

Протилежна проблема – пральна машина не набирає воду. Перевірте, чи є в принципі вода в крані. Можливо, пристрій не працює через те, що комунальники на сусідній вулиці розрили магістраль.

Ще декілька причин, чому пральна машина не набирає воду:

  1. Забито фільтр або шланг. Для цього від’єднайте шланг із боку машинки, опустіть його в місткість як-то відро чи таз, а після – відкрийте кран. Якщо напір нормальний, то проблема не в засміченні деталей. Якщо ж тече вода слабо, треба прочистити елементи чи замінити їх. Також можна переглянути фільтр-сітку на впускному клапані.
  2. Не працює клапан подачі води. Він працює на основі електромагніта. Якщо він не спрацьовує, треба замінити його.
  3. Не працює датчик, що відповідає за рівень води (прессостат). Його варто перевіряти останнім, адже виходить із ладу він рідко. Якщо вода не набирається повністю в машинку, то можливо датчик дає хибну інформацію на модуль керування.
  4. Несправний пристрій блокування на люку. Якщо через автоматичний механізм дверцята не зачиняються, то й вода не буде набиратися через безпекові обмеження.

Причин, чому не поступає вода в пральну машину, доволі багато. Якщо ви самостійно не можете знайти причини несправності, зверніться до сервісного центру.

Що робити, щоб уникнути проблем із пральною машиною?

Несправності з пральною машинкою можна попередити. Для цього є низка профілактичних дій, які ми представили в таблиці.

Що треба робити? Що буде, якщо цього не робити?
Чистити сітку на шлангу На фільтрі накопичується купа іржі та сміття, що не дасть воді потрапляти в машинку.
Перевіряти, як багато одягу ви закидаєте в барабан Через перевантаження машинка не зможе якісно випрати речі або взагалі не буде працювати
Перевіряти, що є в кишенях, чи щільно закріплено декоративні елементи Дрібниці як копійки, ґудзики можуть пошкодити барабан, фільтри
Діставати речі одразу після прання, тримати дверцята відчиненими Залишки вологи в барабані утворюють ще більше накипу та сприяють розвитку цвілі
Поставити стабілізатор напруги Якщо не захистити пралку від стрибків напруги, вона швидко вийде з ладу

Якщо ж навіть майстри розводять руками й не можуть полагодити техніку, варто вибирати нову машинку.

Детальніше про покупку пристрою ви можете почитати в нашій статті: “Як вибрати пральну машину: типи та основні критерії” на OLX Блог.

Пральна машинка – класичний представник побутової техніки в домі. Тож несправності та пошкодження – природне явище для неї. Скориставшись нашим мануалом, ви зможете знайти причини та вплинути на них.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.