Як вибрати термосумку та як нею користуватися?

371
Додати
до обраних
Поділитися

Якщо ви обожнюєте пікніки з друзями, романтику на природі та пляжний відпочинок, вам знадобиться й величезний термос для їжі та напоїв. Його роблять у вигляді сумки або рюкзака. Саме з такими термосумками їздять кур’єри зі служби доставлення їжі. Пам’ятаєте? Їжа приїжджає до вас зі своєю первісною температурою – те, що треба. Ви можете такий аксесуар придбати для себе, аби завжди на відпочинку поза домом мати смачні продукти. Оглянемо, як працює сумка-холодильник і чи дійсно вам потрібен цей пристрій.

Що таке термосумка та для чого вона потрібна?

Класична термосумка підтримує температуру декілька годин поспіль. Температура в сумці-холодильнику дає змогу зберігати первісне тепло продуктів, не охолоджуючи їх і не нагріваючи. Це такий великий термос, куди ви можете покласти гарячі бутерброди або морозиво – у кожному із цих випадків продукт протримається пару годин у нормальному стані. Тобто використання термосумки потрібно тоді, коли знадобиться зберегти температуру. Як вибрати термосумку | Блог OLX

Тут є спеціальні матеріали, що не дають повітрю переміщуватися зсередини назовні й навпаки. У внутрішній шар за потреби додають особливу рідину, яка забезпечує потрібну підтримку температури. Залежить принцип роботи від того, як влаштовано аксесуар.

Ви можете використовувати термосумку для пікніка, поїздки за місто чи навіть під час блекауту. Якщо відключення електрики планове й займає декілька годин, хвилюватися про стан продуктів не варто – усі вони залишаться цілими й не ушкодженими.

Три різновиди термосумок

Класична термосумка – найпоширеніша модель. Вона маленька за розміром, ергономічна, що дає змогу легко її переносити в руках. Усередині є спеціальний шар, що пасивно тримає температуру – його роблять частіше з полівінілхлориду. Зовнішній шар роблять із тканини, а між ними є м’який термоізоляційний матеріал. З переваг: складається сумка компактно, має всередині додаткові відсіки. З мінусів: термоізоляційний шар може зберігати температуру тільки декілька годин.

Другий різновид – сумка-холодильник. Який у сумки-холодильника принцип дії? Тут уже присутній акумулятор температури. Він охолоджує вміст контейнера або нагріває його – залежить від того, як ви “зарядите” цей акумулятор. Використовують варіант, якщо їжа швидко псується або треба перенести холодні напої.

Третій тип – автосумка. Для її роботи потрібно під’єднання до електрики, зазвичай – 12 В. Використовують пристрій у машині, увімкнувши в прикурювач. Така термосумка містка, адже має більші розміри. Перевага аксесуара в його найвищій ефективності. А недолік – у потребі підключати до електромережі.

Усі з них ви можете придбати на OLX. Також є спеціальні термоконтейнери або бокси. Вони за характеристиками схожі на сумку, проте мають твердий каркас. З їхніх переваг – кращі якості охолодження, а з недоліків – великі габарити.

Основні критерії вибору

Щоб одразу потрапити з вибором термосумки в яблучко, заздалегідь подумайте, навіщо вам потрібен цей аксесуар. А ми підготували огляд базових критеріїв, які допоможуть вам знайти ідеальну модель.

Матеріал

Зовні сумка схожа на великий тканинний рюкзак, що тримає форму. Проте всередині нього є спеціальні відділення для продуктів, іноді є навіть додаткові кишені на зовнішньому боці. Конструкція призначена для того, аби не пошкодити їжу та зберегти її в первісній формі. Тканина – нормальний матеріал для зовнішнього шару. Всередині можуть використовувати:

  • поліестер;
  • нейлон;
  • полівінілхлорид.

Головне – матеріал має відштовхувати тепло, що дає тримати температуру. В ідеалі тканина всередині має ще й не пропускати вологу. Це покращить ефект охолодження. А ви можете покласти додатково пакети з льодом і у такий спосіб збільшити температуру.

Будова ізоляції

У класичній сумці має бути два шари: зовнішній та внутрішній. Якщо ви хочете зекономити на аксесуарі, беріть моделі без акумуляторів холоду. Тоді внутрішній шар має бути зі специфічного матеріалу, що нагадує фольгу. Щільна основа зі світловідбивними характеристиками забезпечить нормальне зберігання їжі.

Водночас є акумулятор холоду – додатковий проміжковий шар із рідиною. Сам пакет виготовляють із пропілену або пластмаси. Моделі з гелевими прошарками краще підходять для автомобільних термосумок, а силіконові використовують для класичних моделей.

В ідеалі вибирайте спінений поліуретан із товщиною від трьох до п’яти сантиметрів. Якщо вам треба зберігати холод понад десять годин, то шар поліуретану має бути близько 8 см.

Об’єм термосумки

Місткість термосумок може бути максимально різною: від 0,6 до 100 літрів. Коли вибираєте модель, орієнтуйтеся на власні потреби. Порожній простір у сумці зменшує її термоізоляційні характеристики. Тобто треба брати таку сумку, внутрішній обсяг якої ви без проблем заповните щонайменше на 60 %.

Зазвичай термосумки вибирають із внутрішнім об’ємом від трьох до тридцяти літрів. Вони універсальні. Можете розрахувати потрібну місткість з огляду на те, на скількох людей ви готуєте. Зазвичай для пікніка на двох треба 3–4 л обсягу, а для відпочинку на п’ятьох треба не менше 10 л.

Для комерції частіше беруть більші за розміром термосумки. При великих обсягах ефективніше використовувати бокси.

Комплектація

Звертайте увагу на можливості розміщення додаткових елементів. Наприклад, акумулятори холоду можна додавати за потреби. Оптимальний варіант сумки, якщо в ній є місце для розміщення контейнерів та розподіл за відсіками. Так можна компактніше розміщувати продукти в місткості. У деяких моделях термосумок навіть у комплектацію входить набір для пікніка на декілька осіб. До нього належать знаряддя, серветки, скатерть або аксесуари для барбекю.

Як користуватися сумкою-холодильником?

Розглянемо, як користуватися термосумкою холодильником, щоб зберігати якомога довше продукти потрібної температури. Декілька правил:

  1. Відкривайте сумку тільки за реальної необхідності, намагайтеся за раз витягнути більше їжі й не пускати зайвий раз температуру ззовні всередину.
  2. Закривайте якомога швидше кришку чи блискавку, щоб не зменшити час зберігання температури.
  3. Використовуйте додаткову теплоізоляцію – можете накинути зверху на сумку куртку, плед чи інший щільний матеріал.
  4. Не залишайте пристрій на сонці – якою б гарною теплоізоляція не була, сонячні промені мають високу температуру.
  5. Перевіряйте, чи щільно ви закрили кришку, щоб повітря випадково не потрапляло всередину.

Також варто знати, як користуватися термосумкою після того, як вона виконала свою задачу. Прати в машинці її не можна, або тільки на делікатному режимі без віджиму. Щоби прибрати бруд із поверхні, можна використовувати плямовивідники та звичайні пральні засоби. Також знадобляться м’яка щітка та ганчірка. Зберігати можна в місці, де немає різких перепадів температури. Тоді матеріали залишаться неушкодженими.

Як користуватись акумулятором холоду?

Як вибрати термосумку | Блог OLX

Використовувати охолоджувач для сумки-холодильника також нескладно. Основні поради, що допоможуть вам розібратись із цим пристроєм:

  • перед використанням “зарядіть” їх – щонайменше на декілька годин треба покласти в морозилку, приблизно вісім годин треба для повного застигання рідини;
  • якщо задача – залишити продукти гарячими, “заряджати” акумулятор треба в мікрохвильовці;
  • після використання треба пристрій промити водою, висушити та покласти в морозильну камеру;
  • треба використовувати один літр охолоджувальної рідини на десять літрів обсягу сумки;
  • зазвичай один акумулятор кладуть на дно, один залишають у верхній частині, можна ще два додати між продуктами.

Як довго триматимуть заряд охолоджувачі для термосумок, залежить не тільки від погоди. Одна справа – ви створюєте пікнік на природі, сидячи під деревом. Інша – ви плануєте відпочити на спекотному пляжі вдень.

FAQ

Чим відрізняється термосумка від сумки-холодильника?

Термосумка має два шари та зберігає температуру недовго. Сумка-холодильник може охолоджувати вміст.

Скільки годин тримає холод термосумка?

Скільки часу тримає холод термосумка, залежить від її матеріалів, наявності додаткового устаткування як-то акумулятор холоду, як часто ви відкриваєте сумку тощо. Мінімальний час – 3 години, максимальний – 72 (автосумка).

Що краще: термосумка чи термобокс?

Термосумка зручніше, якщо ви йдете на прогулянку пішки – у неї зручні кріплення та відносно невеликий обсяг. Термобокс буде кращим у випадку, коли треба перевезти велику кількість їжі, а компактність пристрою для вас не має значення.

Скільки коштує термосумка?

Вартість термосумки залежить від її розміру та додаткової комплектації. На OLX термосумка коштує від 170 до 3000 грн – ви будете мати великий вибір.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.