• Укр
  • Рус

БАДи та вітаміни: як обрати та чому важливо проконсультуватися з лікарем

146
Додати
до обраних
Поділитися

Сьогодні дедалі більше українців звертають увагу на своє здоров’я та добробут. Дотримуючись філософії здорового способу життя і покращення самопочуття, багато людей купують вітаміни та біологічно активні добавки (БАДи). Приймати їх чи ні — ваше особисте рішення. Та варто пам’ятати: біологічно активні добавки не є лікарськими засобами. Це корисне доповнення до раціону, вживання якого може покращити самопочуття, але не вилікувати хворобу. Крім того, перш ніж приймати будь-які препарати, важливо проконсультуватися з лікарем. У цій статті ми розглянемо, які БАДи і вітаміни обрати та як правильно поєднувати їх із ліками.

Про поступовий ріст попиту на біологічно активні добавки серед українців свідчить, зокрема, і суттєве збільшення кількості оголошень та підвищення медіанних цін на OLX. За даними від 1 січня 2022 року (99 оголошень) до 1 червня 2023 року (164 оголошення), щоб купити БАДи сьогодні, потрібно витратити в середньому від 700 до 850 гривень.

Статистика бади

Чому консультація з лікарем важлива

Насамперед необхідно враховувати, що кожна людина має власні особливості та індивідуальні потреби. Тож тільки лікар може визначити, які саме добавки будуть корисними для вашого організму, а також розглянути можливі протипоказання та нюанси взаємодії з ліками, які ви приймаєте. Після консультації у фахівця ви знатимете, які БАДи підходять саме вам.

Чому варто вживати вітаміни та добавки

Особливо це стосується жителів міст. Ми можемо відчувати стрес, незбалансовано харчуватися, погано спати та не проводити вдосталь часу на свіжому повітрі, внаслідок чого з’являється дефіцит вітамінів та мікроелементів. Але які саме речовини потрібні людині для доброго самопочуття?

Бади

Одна із найпоширеніших — вітамін С, відомий своїми антиоксидантними властивостями та підтримкою імунної системи. Він допомагає боротися зі стресом і дбає про здоров’я шкіри. Вітамін D при цьому забезпечує здоров’я кісток та м’язів і також потрібний імунній системі. В12 необхідний для нормального функціонування нервової системи та утворення червоних кров’яних тілець. А залізо та кальцій є важливими мінералами, без яких теж неможлива нормальна робота організму.

Оскільки кожна людина унікальна, важливо враховувати особисті потреби та ймовірні дефіцити певних речовин. Якщо у вас вегетаріанський або веганський спосіб життя, варто здати аналізи на вітамін B12 і за потреби підібрати додаткове його джерело. Якщо ж у вас виявлять дефіцит деяких мікроелементів, лікар може порадити певні мінеральні БАДи самостійно або як доповнення до лікарських засобів.

Звертайте увагу на дозування, яке рекомендує лікар, адже навіть у випадку з БАДами передозування є небезпечним для здоров’я. Не займайтеся самолікуванням і не вживайте добавки без медичної консультації — це може вам зашкодити.

Як поєднувати БАДи

Приймаючи добавки, важливо знати, як вони взаємодіють між собою. Деякі посилюють одна одну, інші ж при цьому взаємодіють негативно. Наприклад, вітамін К може впливати на кроворозріджувальні препарати, знижуючи або нівелюючи їхню дію. Саме тому лікар розглядає усі можливі варіанти взаємодії та визначає, які добавки поєднувати, а які — ні. Крім того, деякі БАДи містять інші активні речовини, що можуть впливати на ваш організм, тож дуже важливо уточнити цю інформацію.

Поєднання бадів

Висновки

Вибір вітамінів та БАДів залежить від вашого стану здоров’я та фізіологічних потреб. Перед вживанням добавок рекомендовано здати аналізи, аби зрозуміти, чого саме не вистачає вашому організмові. Зверніться до лікаря або фахівця з дієтології, які нададуть вам індивідуальні рекомендації щодо вибору вітамінних комплексів і БАДів. Вони врахують особливості вашого здоров’я, дієту, рівень фізичної активності та інші фактори. А знайти необхідного спеціаліста ви можете на OLX у розділі «Краса / здоров’я».

Будьте здорові!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.