• Укр
  • Рус

Автострахування: усе, що потрібно знати

263
Додати
до обраних
Поділитися

Після придбання автомобіля його потрібно не тільки обладнати аптечкою та вогнегасником, але й застрахувати. Сьогодні в Україні є багато різновидів автострахування з різними умовами та особливостями. Що потрібно для оформлення та яку страховку купити на авто — розповідаємо в цьому матеріалі.

Що таке автострахування

Автострахування — це фінансовий захист власника машини після потрапляння в аварію, за наявності несправності, викрадення чи інших непередбачуваних подій. Залежно від виду та умов, страхування може частково або повністю покрити витрати на ремонт чи придбання нового авто. Часто саме автострахування допомагає водію уникнути значних фінансових проблем, тому відповідь на питання «чи треба страховку на машину» — однозначно «так».

Який штраф за їзду без страховки

Іноді водії не знають, чи обов’язково оформляти поліс, чи можна їздити без страховки. Згідно із п. 2.1. Правил дорожнього руху, автострахування є обов’язковим для водіїв в Україні.

Також водіям, особливо початківцям, важливо знати, чи потрібно возити із собою страховку. Відповідно до статті 126 Кодексу України про адміністративні порушення, забороняється їзда без страховки, штраф за це порушення складає від 425 до 850 гривень.

Як перевірити, чи є страховка на авто

Як повідомляє Міністерство цифрових трансформацій, один із найпростіших способів, як перевірити страховку на авто — відкрити мобільний застосунок «Дія» та перейти в меню техпаспорта. Якщо все добре, внизу буде рожева бігуча стрічка з надписом «страховий поліс дійсний», а якщо ні — жовта з надписом «страховий поліс не дійсний». Завдяки цьому можна зручно відстежувати, коли потрібно укласти новий договір.

Проте, у деяких випадках може знадобитися перевірка чужого авто на наявність страхування. Оскільки деякі недобросовісні водії, щоб заощадити кошти, вирішують придбати підроблені документи, важливо знати, як перевірити страховку на автомобіль, щоб уникнути неприємностей під час ДТП або купівлі вживаного авто. У такому випадку як перевірити, чи дійсна страховка на авто? Потрібно скористатися реєстром Моторного транспортного страхового бюро України (МТСБУ), який доступний на їхньому офіційному сайті.

Які є види страхування автомобіля

Залежно від умов покриття та інших особливостей, є декілька видів автострахування. В Україні це:

  • ОСЦПВ — обов’язкове страхування цивільної відповідальності, або автоцивілка, яка компенсує збитки внаслідок ДТП. Таке страхування діє в межах країни, без нього керувати автомобілем забороняється всім, крім осіб, які входять до пільгових категорій.
  • КАСКО — необов’язкове страхування, буває повним або частковим. Повне покриває будь-які випадки, а часткове лише ті, що прописані в договорі. Зазвичай КАСКО забезпечує захист під час ДТП, викраденні, пошкодженні третіми особами або внаслідок стихійного лиха. У порівнянні з автоцивілкою, страхування КАСКО коштує дорожче.
  • ДЦВ — договір про додаткову цивільну відповідальність. Він не є обов’язковим та укладається лише додатково до ОСЦПВ для збільшення страхової виплати до 1 млн гривень.
  • Зелена карта — обов’язковий поліс для виїзду в країни ЄС, Туреччину, Ізраїль, Азербайджан та Туніс. Зелена карта діє за схожим принципом, як автоцивілка. Докладніше про особливості такого страхування можна почитати в статті «Зелена карта для страхування автомобіля для виїзду за кордон».

У більшості випадків вартість страхування залежить від типу автомобіля, стажу водіння, місця проживання та обраних страхових ризиків.

Де можна застрахувати автомобіль

Оформити автострахування в Україні можна напряму зі страховою компанією, або через деякі банки та приватні сервіси. Підписати договір можна одразу під час купівлі автомобіля або ж вдома через інтернет.

Кожен сервіс має свої умови та особливості, тому для того, щоби підібрати найвигідніший, бажано ознайомитись із декількома варіантами та відгуками інших водіїв.

Які документи потрібні для страхування автомобіля

Щоб оформити страховий поліс, необхідно підготувати певний перелік документів. Залежно від поліса, він може бути різним. Наприклад, для оформлення ОСЦПВ потрібно підготувати:

  • документи, що ідентифікують особу — для фізичних осіб потрібен паспорт та ідентифікаційний код, а для юридичних — виписка з Єдиного державного реєстру;
  • посвідчення водія — якщо право на керування автомобілем є в кількох осіб, потрібно, щоб усі вони надали свої документи;
  • техпаспорт — автомобіль, який не зареєстровано, застрахувати не вдасться.

Також, за наявності пільг, знадобиться документ, що підтверджує право на них. Законом передбачено повне звільнення від необхідності страхувати авто та 50% знижки на послуги (діє для пенсіонерів, учасників війни, постраждалих I та II категорій від Чорнобильської катастрофи та інвалідів II групи).

Якщо транспортний засіб використовується в комерційних цілях, наприклад, для перевезення людей, потрібно надати документ про проходження технічного огляду.

Чи покриває страховка пошкодження авто через ворожі обстріли

На жаль, більшість страхових полісів не покривають збитки, завдані внаслідок воєнних дій. Зазвичай умови договору складаються так, що такі пошкодження вважаються форс-мажорною ситуацією, а отже не підлягають страхуванню. Компенсацію через воєнні дії можна отримати, якщо оформити спеціальне страхування від таких ризиків, проте воно досить дороге та надається не всіма компаніями.

Водночас важливо пам’ятати, що якщо на території, де проходять воєнні дії, з авто трапиться стандартний страховий випадок, наприклад ДТП, то отримати виплату можна.

Чи можна зробити страховку на кордоні

Якщо під час поїздки до іншої країни ви забули оформити Зелену картку, це можна зробити на кордоні. Поряд із пунктами пропуску часто розташовані офіси страхових компаній та агентів. Це досить зручно, адже економить час на пошук та очікування поліса.

Проте, вдаватися до такого оформлення Зеленої картки бажано лише в крайньому разі. По-перше, на кордоні оформлення коштує значно дорожче. А по-друге, є великий ризик натрапити на шахраїв, які продають недійсні поліси.

Часті питання про автострахування

Як оформити страховку на машину через «Дію»?

На сьогодні немає способу, як оформити страховку на машину через Дію. Завдяки мобільному додатку можна лише перевірити наявність страхового поліса, для цього потрібно відкрити мобільний додаток та перейти в меню техпаспорта.

Чи потрібна страховка на скутер?

Мабуть, у кожного власника двоколісного транспорту при купівлі виникало питання, чи потрібна страховка на мопед. Відповідно до Правил дорожнього руху, мопед вважається транспортним засобом, проте в Законі про ОСПЦВ згадка про нього відсутня. У зв’язку із цим, більшість юристів сходиться на тому, що страхувати мопед необов’язково. Проте зробити це можна й навіть бажано, щоб уникнути фінансових неприємностей у разі аварії.

Чи потрібна страховка на мотоцикл?

На відміну від мопеда, мотоцикл потрібно страхувати. Вартість поліса залежить від кількості «кубиків», місця реєстрації водія та умов договору.

Чи має право поліція перевіряти страхування?

Поліція може перевіряти наявність страховки лише у двох випадках: у разі порушення ПДР та під час оформлення ДТП. В інших випадках вимога пред’явити страховий поліс є незаконною, тому штраф за його відсутність можна оскаржити в суді.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.