• Укр
  • Рус

Електромобілі в Україні: тенденції, інфраструктура, підтримка від держави

141
Додати
до обраних
Поділитися

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, наразі зростає інтерес до електромобілів. Вони стають популярнішими завдяки екологічності та високій ефективності. У цій статті ми розглянемо особливості розвитку українського ринку електроавтомобілів.

Тенденції розвитку ринку електромобілів

Ринок електромобілів в Україні активно розвивається уже протягом десяти років. Це можна пояснити декількома факторами. По-перше, загальносвітова тенденція до зменшення викидів CO2 та протидія зміні клімату спонукають багатьох обирати електричний або гібридний (двигун внутрішнього згоряння + електричний двигун) транспорт. По-друге, постійно підвищується вартість пального, що робить електромобіль вигідним для користування. По-третє, уряд нашої держави сприяє розвитку цього сектору, надаючи низку пільг власникам і виробникам електромобілів.

Наразі спостерігаємо значний приріст кількості проданих електромобілів. Наприклад, у червні 2023 року в Україні придбали 4,6 тис. нових і вживаних електромобілів. Це новий рекорд із продажу в нашій країні, що свідчить про популярність цього різновиду транспорту серед населення.

Тенденції розвитку ринку електромобілів

Ще однією тенденцією є розширення модельного ряду електромобілів, що доступні на українському ринку. Це дозволяє покупцям обрати найкращий варіант, який відповідає і їхнім бажанням, і фінансовим можливостям. Придбати популярні моделі електромобілів ви можете на сайті оголошень OLX у рубриці «Легкові автомобілі».

Інфраструктура для заряджання електромобілів

Щоб ринок електромобілів успішно розвивався, не менше значення має і відповідна інфраструктура для їхнього заряджання. У цьому аспекті Україна також демонструє помітний прогрес. Спеціальні зарядні станції для електромобілів є вже у багатьох українських містах.

Насамперед важливо згадати про зарядні станції у Києві, Львові, Харкові та Одесі. Тут працюють десятки зарядних станцій, розташованих уздовж об’їзних доріг, поблизу місць паркування та заправлення пальним. Тож власники електромобілів можуть легко і зручно заряджати їх у будь-який час.

При цьому зарядні станції поступово з’являються й у селах та містечках, що дає змогу жителям провінційних регіонів також користуватися перевагами електромобілів.

Інфраструктура для заряджання електромобілів

Підтримка від держави

Одним із факторів, які сприяють розвитку ринку електромобілів в Україні, є активна підтримка з боку держави. Уряд вживає низку заходів для стимулювання продажів та використання електромобілів у країні.

Звільнення від мита та податків. Серед переваг для покупців електромобілів — можливість звільнення від сплати мита, ПДВ, пенсійного збору та частки акцизу з палива. Це значно знижує вартість електричних автомобілів та відповідно робить їх доступнішими.

Пільгові кредити та лізинг. Уряд України розробляє пільгові кредити для покупців електромобілів у рамках державної програми «Українська мрія». Водночас чимало комерційних банків пропонують пільгове кредитування.

Авто для міста: яку машину краще обрати

Збільшення числа зарядних станцій. Державні ініціативи спрямовані на розвиток інфраструктури для заряджання електромобілів, що передбачає і встановлення додаткових зарядних станцій у різних регіонах країни. У лютому цього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який:

  • запроваджує простіші земельні вимоги щодо розміщення зарядних станцій для електромобілів;
  • здешевлює та спрощує підключення зарядних станцій до електромереж;
  • дозволяє членам ОСББ отримати дозвіл для встановлення зарядних станцій;
  • пропонує пільгове приєднання зарядних станцій до мереж «Укренерго» до кінця 2024 року.

Ринок електромобілів в Україні

А придбати зарядну станцію для електромобіля ви можете на сайті оголошень OLX у рубриці «Пускові та зарядні пристрої».

Регулювання викидів CO2. Уряд України встановлює суворі норми щодо викидів CO2. Це спонукає автовиробників виготовляти більше екологічно чистих автомобілів, зокрема й електромобілів, а імпортерів бути уважними та ретельнішими, що стосується цього питання.

Усі перелічені заходи, безперечно, сприяють розвитку ринку електромобілів і збільшенню їхньої популярності серед населення.

Виклики та перспективи

Попри позитивні тенденції та підтримку з боку держави, ринок електромобілів в Україні зіштовхується і з викликами. З-поміж них — висока вартість електромобілів порівняно із традиційними бензиновими автомобілями. Тож, попри те, що пільги та фінансові ініціативи дещо знижують цю вартість, вона все ще є високою для багатьох покупців.

Важливо й удосконалити інфраструктуру для заряджання та обслуговування електромобілів, особливо у сільській місцевості. Це поступово збільшуватиме популярність такого транспорту серед населення, що проживає поза великими містами.

Загалом можемо впевнено сказати, що ринок електромобілів в Україні є доволі перспективним. Підтримка уряду та активна інформаційна кампанія, націлена на усвідомлення екологічних проблем та їх подолання, щодня створюють умови для того, що електромобілі стануть ще доступнішими у майбутньому.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.