Авто для міста: яку машину краще обрати

992
Додати
до обраних
Поділитися
Костянтин ШирокунАвтор

Автомобілі для міста – це зручні, маневрові та компактні моделі. Вони спрощують пересування мегаполісом і дозволяють заощаджувати кошти на витратах палива, як порівняти з великогабаритними машинами. Як вибрати найкраще міське авто – читайте у нашому матеріалі.

Типи кузова авто для міста

До суто міських автомобілів ми зараховуємо моделі, що, за класифікацією Європейської комісії, належать до А- та В-класу – з довжиною до 3,7 та 4,2 м відповідно.

Найменші машини на ринку – дводверні ультракомпактні хетчбеки та родстери, наприклад, Smart ForTwo, Toyota iQ. Головна перевага цих машин – компактні габарити, що дозволяють паркуватися поперек дороги навіть там, де всі змушені паркуватися паралельно.

Але габарити визначають і основні недоліки. По-перше, такі авто мають лише два місця й невеликий об’єм багажного відділення. По-друге, вони не надто комфортні на швидкісних трасах – мають меншу плавність ходу, розхитуються тощо. Якщо ви пересуваєтеся містом здебільшого самі або вдвох і не маєте необхідності возити щось більше за спортивний рюкзак, можна звернути увагу на такі компактні авто. За статистикою OLX, ціни на Smart ForTwo з пробігом варіюються від 2,8 до 6 тис. доларів залежно від генерації. Значно дорожча – від 7 до 20 тис. доларів – електрична версія моделі. Ціни на «однокласника» від Toyota – у діапазоні 6,5-8 тис. доларів.

Трохи більші за розмірами моделі – три- та п’ятидверні хетчбеки А-класу. Найпопулярніші варіанти в цьому сегменті – Hyundai i10, Kia Picanto, Volkswagen Lupo, Daewoo Matiz. Вони не набагато довші та ширші за «Смарти», але мають уже п’ятимісний салон, хоча обʼєм багажника все ще скромний. Середньостатистичний портрет покупців авто А-класу – невеликі сімʼї з однією дитиною дошкільного або молодшого шкільного віку. За даними OLX, найдешевшими у класі є Daewoo. Окремі вживані екземпляри можна знайти за 1,5-1,6 тис. доларів. Залежно від покоління ціни на Hyundai та Kia потрапляють у «вилку» від 3,3 до 8 тис. доларів.

Авто для родини: на що звернути увагу та яким моделям віддати перевагу

Сегмент авто В-класу – суттєво ширший і за типами кузовів, і за моделями. Окрім хетчбеків, на ринку є універсали, компактвени та купе. Як порівнювати з хетчбеками, універсали мають більший об’єм багажного відділення. Це, наприклад, Renault Clio, Skoda Fabia, Volkswagen Polo тощо. Найбільше вільного простору в цьому класі – у компактвенах Renault Modus, Opel Meriva, Ford B-Max, Kia Venga.

Отже, автомобілі В-класу – цілком універсальні та мультизадачні машини. На них зручно подорожувати, в салоні може комфортно розміститися родина з чотирьох осіб, ще й місце для багажу залишиться. Автомобілі В-класу представлені в модельних лінійках багатьох брендів уже кілька десятків років. За нашою статистикою, залежно від віку та пробігу ціни на них варіюються від 1,5-2 до 15-20 тис. доларів.

Якщо ж автомобілісту хочеться ексклюзиву, для пересування містом можна вибрати компактне купе чи кабріолет. Зверніть увагу на Mazda MX-5, Daihatsu Copen, Smart Coupe, Renault Wind. Але у випадку з купе та родстерами питання практичності стає другорядним.

Силові агрегати у компактних авто

Як і на автомобільному ринку загалом, машини А- та В-класів мають різні типи двигунів. Найпопулярніші – бензинові та дизельні силові агрегати, але зустрічаються також гібриди й електромобілі.

Найбільш поширені – бензинові мотори. В компактних авто вони забезпечують баланс рівня шкідливих викидів, витрат палива та ціни обслуговування.

На більшість авто А- та В-класу можна встановити газобалонне обладнання (ГБО), що дозволяє суттєво економити на пальному. Але в такому випадку штатне місце запасного колеса під підлогою багажного відсіку буде зайнято балоном. Тому «запаску» доведеться возити в багажнику та звикнути до суттєвого зменшення його корисного об’єму. Серед популярних «бензинок» – Chevrolet Spark, Daewoo Matiz, Hyundai i10 тощо. Цікаво, що на деякі компактні моделі, наприклад, Ravon R2, ГБО встановлює офіційний імпортер, що дозволяє зберегти гарантію.

Якщо протягом певного часу машина буде єдиним транспортом у родині, краще вибрати бензиновий або дизельний компакт-кар. Але якщо це друга машина суто для міської експлуатації, можна розглянути й електромобіль.

Дизельні авто мають значно менший «апетит», але зазвичай елементи двигуна потребують більш кваліфікованого обслуговування, що коштує дорожче, якщо порівнювати з бензиновими машинами. Представники масових компактних хетчбеків із дизельними моторами – Peugeot 207, Kia Rio, Citroen C3, Skoda Fabia.

Статистика оголошень OLX показує, що зазвичай дизельні авто з пробігом трохи дорожчі за бензинові. Так, Skoda Fabia з дизельним двигуном в середньому на 600-1000 доларів дорожча, ніж бензинова версія того ж року випуску.

Гібриди – це авто зі звичайним двигуном і електродвигуном. Гібридні технології дозволяють економити паливо та знижують шкідливі викиди в атмосферу. Серед компактних гібридів на нашому ринку представлена Honda Jazz, що майже не має конкурентів.

Вживані електромобілі А- та В-класів мають невеликий запас ходу (100-200 км), але за наявності зарядної станції вдома чи біля роботи дозволяють суттєво економити на паливі. Серед компактних електромобілів варто звернути увагу на Renault Zoe, Fiat 500e, Chevrolet Bolt, Volkswagen e-Up. Найдоступнішими «електричками» на сайті OLX є Renault Zoe. Авто з великим пробігом і малим ресурсом тягової батареї можна придбати за 13-14 тис. доларів. Водночас електричні Volkswagen і Fiat з мінімальним пробігом коштують уже 20-25 тисяч доларів.

Якщо ви плануєте періодично вирушати в подорожі на компактному авто або протягом певного часу воно буде єдиним транспортом у родині, краще вибрати бензиновий або дизельний компакт-кар. Але якщо це друга машина суто для міської експлуатації, можна розглянути й електромобіль.

Порівняння автомобілів А та В класів

Критерій Авто А-класу Авто В-класу
Об’єм двигуна До 1.4 л До 1.6 л
Розміри машини Довжина менше за 3,8 м, ширина — до 1,6 м Довжина — до 4,2 м, ширина — до 1,7 м
Кількість місці Частіше — 2, рідше — 5 Частіше — 5
Об’єм багажника 350-400 л 250-450 л
Ціна Від 3 до 20 тис. доларів Від 6 до 25 тис. доларів

Яка економна машина для міста краща, – вирішувати виключно вам. Спирайтеся на ваші потреби та частоту використання власного транспорту для пересування.

Опції для зручності експлуатації міського авто

На додачу до габаритів і розміру колісної бази (відстані між передньою та задньою осями) на маневровість у місті суттєво впливає виворіт керованих коліс. Що він більший, то менше місця потребує машина для розвороту, паркування тощо. Традиційно більший виворіт мають машини з приводом на задню вісь. Це зумовлено конструктивними особливостями. Серед компактних авто лідерами за цим параметром є Smart ForTwo, Smart ForFour, Mercedes-Benz A-Class.

Не зайвим буде обрати авто з протиугінною сигналізацією.

Суттєво полегшує паркування та підвищує безпеку експлуатації камера заднього та переднього огляду, а також датчики парктроніка. Не зайвими будуть електронні асистенти, що допомагають контролювати ситуацію на дорозі й автоматично гальмувати перед перешкодами за відсутності реакції водія. Але останні у випадку компактних авто є лише в найновіших комплектаціях преміумкласу.

В місті доводиться часто паркуватися публічних парковках, біля супермаркетів тощо. Тому не зайвим буде обрати авто з протиугінною сигналізацією. Найпростіші варіанти блокують подачу палива у двигун, а також контролюють, чи зачинені двері й багажник. Дорожчі моделі комплектуються датчиками руху в салоні, вбудованим мікрофоном тощо.

Сучасні машини мають вмонтований GPS-модуль і місце для SIM-карти, що дозволяє відстежувати розташування авто завдяки базовим станціям стільникового зв’язку та GPS-супутникам. Наявність «сімки» також дає змогу керувати сигналізацією через мобільний застосунок чи спеціальні сервісні команди.

Як вибрати міське авто для себе

Коли ви переглядаєте кращі авто для міста, виділіть для себе базові критерії. Вибір залежить від того, що ви хочете отримати на виході. Якщо ви будете їздити на машині містом з рідкими виїздами у передмістя чи область, краще купуйте транспорт на традиційному пальному. Якщо ж ваш трафік буде виключно міським, можна замислитися над покупкою електрокара, що корисніше для навколишнього довкілля.

Вибираючи авто для міста, визначтеся: ви хочете нове чи вживане. У першому випадку ви можете бути впевненим у терміні придатності транспорту. У другому — ви можете зекономити.

Серед вживаних автомобілів також багато гарних варіантів. Щоб не помилитися з цим, зверніть увагу при огляді транспорту на такі моменти:

  1. Рік випуску і пробіг. Бажано купувати машини з пробігом до 60 тис. км, однак довіряйте не тільки вказаному кілометражу — його можна скрутити. Огляньте потертість сидіння, руля тощо.
  2. Технічні характеристики. Обов’язково ще раз перевірте об’єм двигуна, максимальну швидкість, розхід пального тощо.
  3. Стан машини. Якщо вона до цього була в ремонті — з проблемами кузова чи двигуна, — краще надати перевагу іншому міському автомобілю.
  4. Власник і умови використання. Бажано покупати машину з перших рук, чим більше власників у неї було до цього, тим більше проблем можна виявити в процесі експлуатації. До того ж стан доріг, якими їздили машина, також впливають на її довговічність.
  5. Доступність в обслуговуванні. Перед покупкою можете вивчити характеристики машини та її слабкі сторони. А потім перевірте, чи достатньо зараз в Україні запчастин на цю модель і чи легко їх купити.

Перевіряйте документи від власника. Для власного спокою можете звернутися на СТО, де фахівці можуть виявити проблеми машини чи резюмувати — вона в нормальному стані. Бажано оцінити роботу двигуна, коли він заводиться й вже працює. Не має виникати стуку чи інших звуків.

Огляньте кузов та порівняйте номер шасі з тим, що вказано в документах — особливо це стосується позашляховиків. З ліхтариком перевірте простір під капотом. Якщо там ідеальна чистота чи явно видно сліди мастила, це може вказувати на проблеми з роботою машини.

Отже, міські автомобілі — доволі поширена категорія транспортних засобів. А ви можете знайти свій ідеальний варіант в класах А і В, склавши попередньо перелік власних критеріїв до машини.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.