Авто для родини: на що звернути увагу та яким моделям віддати перевагу

3328
Додати
до обраних
Поділитися
Костянтин ШирокунАвтор

Авто для родини – це найбільш масовий тип машин. До цієї категорії належать і просторі мікроавтобуси, і комфортні універсали, й витривалі кросовери. Розбираємося, на що звертати увагу під час вибору, щоб машина була зручною для всіх членів сімʼї.

Що означає поняття «авто для родини»

«Авто для родини» – дуже узагальнений термін. Зазвичай йдеться про максимально універсальні та мультизадачні транспортні засоби. Вони повинні відповідати багатьом запитам: безпечно та комфортно подорожувати всією родиною, зручно перевозити речі кількох людей, уміщувати тижневий запас продуктів після шопінгу в супермаркеті тощо. Тому в цьому матеріалі ми розглядаємо моделі, розраховані на чотирьох і більше осіб.

Більшість таких машин на авторинку має п’ять місць – два спереду і три ззаду. Але якщо перевозити дітей, то місткість салону вимушено змінюється. Відповідно до правил дорожнього руху, перевозити дітей без автокрісел чи бустерів не можна. Однак звичайне дитяче крісло за шириною займає більше місця, ніж передбачено конструкторами авто. Тому в п’ятимісну модель зі встановленим на задньому ряду дитячим кріслом, окрім малюка, поміститься лише троє.

Ще одна популярна група – семимісні авто. Це мінівени, великі кросовери та позашляховики. Зазвичай до звичайної п’ятимісної конфігурації додається пара розкладних крісел третього ряду, на яких буде зручно тільки дітям.

Восьми- та девʼятимісні варіанти – це мікроавтобуси комерційного класу або ж утилітарні позашляховики з лавками замість окремих рядів сидінь ззаду. Мікроавтобуси на 8-9 місць зазвичай обирають, коли транспорт потрібен для двох цілей – перевезення великої родини та окремих товарів для власної справи.

Що пропонують на ринку вживаних авто: аналітика OLX

Об’єм багажника

Не менш важливий пункт – корисний об’єм багажного відділення. Для авто компакт-класу діє правило: що більше місця залишилося пасажирам, то менше – речам.

Ми не будемо завантажувати вас літрами, в яких вимірюється об’єм багажного відсіку, а говоритимемо більш звичними поняттями. Так, хетчбек або седан С-класу (Volkswagen Golf, Renault Megane, Hyundai i30) зазвичай може вмістити тільки дитячий візочок і один-два рюкзаки. Інша ситуація з універсалами чи компактвенами – в них відділення для багажу більше за обʼємом. Йдеться про Opel Zafira, Renault Scenic, Volksvagen Sharan та ін.

Є дієва порада, як отримати авто міських розмірів із просторим багажником: варто обрати семимісну модель і не розкладати третій ряд крісел. Тоді ви матимете повноцінні п’ять місць і велике багажне відділення.

А що робити, якщо вам регулярно треба перевозити велику родину, але й місце для речей зайвим не буде? Тоді краще купити додаткові кофри на дах. Зазвичай вони розраховані на 50-70 кг, бувають різними за корисним об’ємом і методами кріплення.

Коли в сім’ї є маленька дитина

Нерідко молоді родини задумуються про купівлю машини лише з появою першої дитини. В таких випадках краще обирати в категорії невеликих хетчбеків чи компактних кросоверів (Citroen C3, Peugeot 208, Seat Arona, Jeep Renegade тощо), але зі зручними «фішками» для поїздок із малюками.

Наприклад, кріплення для дитячих крісел IsoFix будуть доречними не тільки на другому ряду, але й на передньому пасажирському кріслі. Це особливо зручно, якщо один із батьків часто їздить у машині вдвох із маленькою дитиною.

Серед інших суто дитячих опцій – висувні шторки на задніх бокових дверях, відкидні столики, додаткове дзеркало для огляду салону.

«Шукайте докази чесності продавця»: як безпечно купити потримане авто

Технічні особливості сімейного авто

Єдина машина в родині зазвичай має великі пробіги. У такому випадку краще обирати комплектацію з дизельним двигуном. Він на 20-25% економніший, ніж бензиновий.

Коробка-«автомат» також у багатьох випадках зручніша. Машиною з автоматичною трансмісією простіше пересуватися містом і легше керувати, тому водій може більше уваги приділити пасажирам.

З нашим кліматом обов’язковим пунктом є кондиціонер чи клімат-контроль. Усе це допомагає суттєво знизити температуру в салоні під час літньої спеки та покращує оглядовість, коли запотіває скло, – восени та навесні, особливо під час опадів.

Додатковий обігрівач салону для задніх рядів, зсувні бічні двері, панорамний дах та інші корисні елементи – дуже зручні, але зазвичай доступні не у всіх моделях. На них можна зважати, але вони не вирішальні під час вибору, особливо якщо розглядаєте купівлю потриманого авто. Ключовими факторами під час вибору останнього є стан кузова та силового агрегата – двигуна й коробки передач. Крім того, перш ніж купувати таку машину, радимо обов’язково перевірити її на СТО.

Найпопулярніші автомобілі для родини

Для сімʼї з трьох-чотирьох людей цілком підійдуть хетчбеки або седани С-класу. Найпопулярніші моделі в цьому сегменті – Volkswagen Golf, Peugeot 307, Ford Focus.

Якщо ви розглядаєте вітчизняні машини, зверніть увагу на ЗАЗ Lanos і Chevrolet Aveo. Вони добре знайомі працівникам українських СТО, й для них завжди легко знайти запчастини. Серед переваг умовно компактних моделей – зручність паркування в умовах міста й менший «апетит» у витратах палива. До мінусів можна зарахувати невелике багажне відділення.

Наступний великий сегмент сімейних авто, які становлять 50% усіх продажів у Європі, – це універсали. Вони створені на спільній платформі з седанами та хетчбеками, але мають значно обʼємніший багажний відсік і більш продумані варіанти трансформації салону, наприклад, можливість складання або зсування сидінь. До найпопулярніших універсалів належать Renault Megane, Volkswagen Passat, Audi A4 та інші.

Як вибрати перший автомобіль для новачка: важливі поради

Останніми роками на зміну хетчбекам та універсалам приходять кросовери схожих розмірів. Головні переваги кросоверів – вищий дорожній просвіт (кліренс) і колеса більшого зовнішнього діаметра. Збільшений дорожній просвіт спрощує паркування й дозволяє долати легке бездоріжжя, а діаметр коліс підвищує комфорт під час руху на дорогах із поганим покриттям. Серед популярних сімейних кросоверів – Kia Sportage, Toyota RAV4, Renault Duster, Volkswagen Tiguan.

Найбільш комфортні та зручні для подорожей усією родиною – мінівени та мікроавтобуси. Вони мають велику кількість варіантів трансформації пасажирського салону, більший вільний простір над головою та корисні опції на кшталт розкладних столиків, підсклянників, дзеркалок для дітей.

Зазвичай мінівени розраховані на п’ять або сім пасажирів і створені на платформі легкового авто. Представники цього класу – Volkswagen Sharan, Renault Scenic, Opel Zafira тощо.

Мікроавтобуси ж, хоч і належать до категорії В, але зазвичай мають шасі комерційного авто, більші в габаритах і вміщують 7-9, а інколи й більше людей. Пасажирські мікроавтобуси часто використовуються як бізнес-шатли або виконують подвійну роль – машини для сімʼї та транспорту для комерційної діяльності. Найбільш масові мікроавтобуси на вітчизняному ринку вживаних авто – Volkswagen Transporter / Multivan / Caravelle, Renault Trafic, Nissan Primastar.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.