• Укр
  • Рус

Як захистити свою приватність в інтернеті

460
Додати
до обраних
Поділитися

Чи готові ви ділити свій смартфон, чи лептоп із кіберзлочинцем? Що він і робить щодня із сотнями інших користувачів? У сучасному світі інтернет відіграє неабияку роль у житті кожного з нас. Ми спілкуємося, працюємо та розважаємося онлайн. Однак, попри всі переваги цифрового світу, зростає й ризик порушення нашої приватності. Тож захистити особисті дані та інформацію в інтернеті – те, чому, безперечно, варто приділити увагу.

Чому важливо слідкувати за безпекою в інтернеті

Увага до онлайн-безпеки сьогодні вже є необхідністю. Адже у мережі трапляється чимало загроз і це впливає на особисте і професійне життя або ж репутацію. Насамперед тому, що кіберзлочинці щодня вигадують нові способи спаму та крадіжок. Потрапити у таку онлайн-пастку може кожен, хто не дотримується базових правил інформаційної безпеки.

Чому важливо слідкувати за безпекою в інтернеті

Це має різні наслідки: від крадіжки особистих сторінок у соцмережах до виведення коштів з банківських карток, від спаму на персональному комп’ютері до шантажу та вимагання коштів за нерозголошення конфіденційної інформації. Саме тому кожен із нас має бути обачним та обережним в інтернеті.

Найпоширеніші різновиди порушення приватності

Чи помічали ви, що після пошуку чогось онлайн вам на кожному вебсайті пропонують рекламу саме цієї речі? І це лише один із очевидних прикладів, як дані використовуються без дозволу на користь третіх осіб. Основні загрози для нашої щоденної приватності в інтернеті є різними та непередбачуваними, зокрема й такими:

    • Збір особистої інформації. Багато компаній та вебсервісів збирають ваші особисті дані: ім’я, адресу, телефон, а іноді й більше. Доволі часто це відбувається без попередження або дозволу.
    • Фішинг. Такі атаки надсилають підроблені повідомлення або посилання на вебсайти, які виглядають відомими й вартими довіри, з метою викрадення особистих даних.

Кібератаки та фейки: якими бувають, як розпізнати і захиститися

  • Шпигунство та віруси. Програми-шпигуни та віруси втручаються у ваші пристрої та збирають особисту інформацію. Найбільша небезпека полягає у тому, що такий різновид порушення приватності може збирати не лише текстові, але й візуальні дані про вас: фото, відео, аудіозаписи тощо.
  • Витік даних. Великі компанії нерідко мають із цим справу, коли інформація про користувачів потрапляє в руки третіх осіб. Тому, залишаючи будь-що про себе на ще не знайомому вам сайті компанії, спробуйте перевірити репутацію цієї компанії щодо витоку даних у відкритих джерелах.
  • Невідповідна безпека Wi-Fi мереж. Користуючись громадськими Wi-Fi мережами, ви стаєте вразливими до атак та перехоплення даних. Найпростіший спосіб втрапити у таку пастку – зафіксувати, що обрана є домашньою, коли вперше до неї приєдналися.
  • Реклама та спам. Іноді вашу електронну пошту або сторінку у соцмережах надмірно засипають рекламою, що може бути й небезпечним, адже серед такої кількості повідомлень є ризик таки натиснути на спам-посилання.

Поінформованість щодо цих різновидів порушення приватності допоможе вам краще захистити себе в Інтернеті. Пам’ятайте, що шахраї щодня чатують на неуважних. Тож будьте обачні та обережні, щоб залишити особисті дані у безпеці.

Найпоширеніші різновиди порушення приватності

Як зрозуміти, що ваша онлайн-безпека під загрозою

Усвідомлення того, що вам щось загрожує в онлайн-світі, – перший із важливих кроків до збереження приватності та особистих даних. Та як саме це розпізнати? Ось декілька сигналів, які свідчать про можливу загрозу:

  • Нетипова активність у вашому обліковому записі. Якщо ви помічаєте дивну активність: нові дані про вхід в обліковий запис, зміну локації входу або зміни в особистій інформації, про які вам нічого не відомо, це може бути ознакою того, що хтось намагається взяти під контроль обліковий запис.
  • Незвичні повідомлення або листи. Отримання підозрілих повідомлень, які просять заповнити ваші особисті дані або пропонують грошові перекази, може свідчити про фішингову атаку чи спроби шахраїв викрасти приватну інформацію або кошти.
  • Фішинг – це не риболовля: що знають користувачі про безпеку в інтернеті

  • Низька продуктивність пристроїв. Ваш комп’ютер або смартфон раптово став повільним або гарячим, а раніше подібного не було? Це може бути наслідком шкідливого програмного забезпечення або вірусів. У такому разі слід звернути увагу на тривалість користування пристроєм, якщо він у вас вже давно. Можливо, потрібно його оновити або очистити дані. Детальніше про те, як це зробити, читайте у статті. Однак, якщо ви лише нещодавно почали ним користуватися, – це доволі серйозний привід задуматися над підвищенням безпеки ваших даних.
  • Незрозумілі зміни у налаштуваннях безпеки. Випадкові зміни у налаштуваннях безпеки облікового запису: запит про зміну пароля або спробу скасування двофакторної автентифікації, – це може бути сигналом, що хтось намагається зламати чи викрасти обліковий запис.
  • Раптове списання коштів. Якщо ви помітили дивні транзакції на банківському або платіжному акаунті, це може свідчити про можливу крадіжку інформації про фінанси. У такому разі не підтверджуйте жодних транзакцій, якщо їх здійснюєте не ви.

За наявності будь-які з цих ознак, важливо вжити заходів для відновлення онлайн-безпеки. Однак, якщо у роботі пристроїв уже помітні збої, слід неодмінно звернутися за професійною допомогою. На OLX у категорії “Бізнес та послуги” зібрані актуальні оголошення щодо налаштування та ремонту комп’ютерної техніки.

Поради для збереження особистих даних

Захист приватності в інтернеті – це важливий крок до вашої цифрової безпеки. Спочатку це може здаватися складним, або й зовсім не потрібним процесом. Однак варто взяти до уваги, що сьогодні є безліч хитрих методів викрадення інформації про користувачів. Тож OLX підготував декілька простих, але ефективних порад, які допоможуть вам захистити особисті дані у цифровому просторі.

1. Використовуйте надійні паролі. Створюйте складні й нетипові паролі з комбінацій букв, цифр та символів. Не використовуйте очевидні зразки на кшталт 123456 або password. Регулярно змінюйте паролі для різних облікових записів.

2. Обережно приєднуйтеся до мережі Wi-Fi. Перебуваючи у громадському місці (кав’ярні, готелі тощо) у разі приєднання до мережі з комп’ютера вкажіть, що це громадська, а не домашня мережа. Зазвичай пристрої самі спонукають користувачів обирати громадські мережі, тож слід пильно стежити за цим.

3. Увімкніть двофакторну автентифікацію (2FA). Багато вебсайтів та сервісів пропонують 2FA, щоб забезпечити додатковий рівень захисту. Зазвичай це передбачає введення одноразового коду, який ви отримуєте у вигляді SMS на свій мобільний пристрій.

4. Не діліться особистими даними. Уникайте розміщення особистої інформації, як-от адреси, номера телефону чи кредитної картки, на ненадійних вебсайтах чи у соціальних мережах. Окрім того, не обговорюйте ці деталі ні з ким, адже у будь-який момент можуть підслухати розмову та використати отриману інформацію проти вас.

5. Користуйтеся додатковими даними. Для сайтів, де потрібно залишати інформацію про себе, використовуйте електронну пошту, що не прив’язана до ваших особистих та фінансових акаунтів. За можливості спробуйте розмежувати важливі логіни та паролі від тих, які ви мимоволі залишаєте щодня на різних сайтах. Це допоможе насамперед відфільтрувати інформацію, яку ви отримуєте, а також захистить, якщо раптом шахраї спробують викрасти ваші дані.

Поради для збереження особистих даних

6. Використовуйте віртуальні приватні мережі (VPN). VPN зберігає вашу приватність, приховуючи IP-адресу та шифруючи інтернет-активність. Користуйтеся цим методом, коли не впевнені у надійності сайту чи мережі.
7. Будьте уважні. У жодному разі не відкривайте листів від невідомих джерел та перевіряйте посилання перед тим, як переходити за ними. Пам’ятайте: найлегший спосіб натрапити на фішингову атаку чи підхопити вірус – це необачність.
8. Перевіряйте налаштування конфіденційності. Регулярно оновлюйте налаштування конфіденційності у соціальних мережах та інших онлайн-платформах. Приймаючи нові умови, звертайте увагу, що саме вам пропонують певні застосунки та сайти. Так ви зможете зберегти дані.

Заблокувати не можна залишити: як видалити сторінку в Instagram

9. Вимикайте камеру на комп’ютері, або закривайте її. Сьогодні вправні хакери можуть отримати доступ до камер, а отже, й мікрофонів на наших комп’ютерах чи ноутбуках. Це не обов’язково свідчить про те, що за вами ведеться постійний відеонагляд, однак спробуйте викреслити й таку можливість зі списку кіберзлочинців.

Користуйтеся цими порадами, щоб не втрапити у пастки шахраїв. Пам’ятайте: якщо щодня приділяти декілька хвилин інформаційній безпеці, можна проводити час онлайн не лише якісно, але й безпечно.

Висновок

Ми щодня спостерігаємо за лідерами думки, однак навіть не здогадуємося, що хтось може стежити й за нами. Йдеться про інтернет-шахраїв. Спостереження – це не лише про збирання відео з наших вебкамер, але і про створення цілісного портрета користувача: від фотографій, які є у соцмережах, до логінів, паролів та навіть PIN-кодів від банківських карток. Якщо раптом вам все ж не вдалося “обійти” плани кіберзлочинців, та ваш комп’ютер перестав працювати, потрібно звернутися за допомогою до професіоналів. На OLX у категорії “Ремонт та обслуговування техніки” за запитом “Комп’ютерна допомога” уже чекають оголошення від спеціалістів, що готові її надати.

Захист приватності в Інтернеті – це справа, яку не варто відкладати “на потім”. Слідування цим простим порадам може стати у пригоді, якщо ви запідозрили загрозу для особистої інформації. Залишайтеся захищеними у цифровому світі разом з OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.