• Укр
  • Рус

Шкідливі поради: як заплатити за товар та нічого не отримати?

206
Додати
до обраних
Поділитися

Любиш онлайн-шопінг? Нині це взагалі можна зробити у кілька кліків з будь-якого девайса. А віртуальні магазини вже подбали про зручні способи доставки — навіть не потрібно виходити з дому, щоб отримати товар.

Зараз робити покупки досить просто. Кинути товар у кошик — перейти до оформлення — ввести дані для платежу та доставки — оплатити — отримати.

Але ж на практиці шопінг в інтернеті перетворюється на справжню рибалку – фішинг (англ. phishing — рибалка). Тільки у головних ролях ти, твої дані, шахраї та сайти-двійники.

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

Якщо тобі колись хотілося зіпсувати свій досвід онлайн-покупок та побути «рибкою» на гачку шахрая — у нас для тебе є кілька порад

  • Не дивися на «замочок» ліворуч адреси сайту, де купуєш. Ну і що, що він говорить про захищеність ресурсу. Хто взагалі додумається робити сайт-підробку, аби виманити твої гроші? Та і ти ж достатньо обізнаний в онлайн-шопінгу, щоб хтось насмілився тебе надурити.
  • Обговорюєш з продавцем деталі угоди, а він пропонує перейти з офіційного чату OLX в сторонній месенджер? Погоджуйся, бо так же зручніше. Ще й можна отримати посилання на шахрайський сайт, де в тебе виманять гроші.
  • Тобі вже майже відправили омріяний товар, але продавець просить передоплату як гарантію того, що ти точно забереш посилку з поштового відділення? Ну звісно ж — це поширена практика, та й сума невелика. Зараз майже всі так роблять, тож не хвилюйся, що щось піде не так. Хіба можна уявити, що така приємна людина отримає передоплату, а потім просто зникне і нічого не відправить?
  • Все ж зробив передоплату на картку продавцю і вже тиждень чекаєш на свій товар? Почекай ще. Не треба звертатися у Кіберполіцію. Може, він просто забув надіслати тобі товар. Варто лише проявити терпіння!
  • Власник товару пропонує скористатися OLX Доставка та спочатку ділиться скриншотом правил роботи послуги в сторонньому месенджері. Класно ж, коли покупки з комфортом! Ну і що, що правила підозрілі, а в тексті є граматичні помилки. Краще повір на слово та не перевіряй у Центрі підтримки клієнтів як працює справжня OLX Доставка.
  • Тобі прийшло декілька SMS-повідомлень про помилку оплати з OLX Доставка і ти кілька разів повторив платіж? Не переживай, почекай — це просто невеликий збій і списані гроші от-от дійдуть. Не треба дзвонити в банк та перевіряти рахунок в інтернет-банкінгу. Та і ти ж не маєш бути в курсі, присилає насправді OLX есемески, чи ні. Не пиши ані в центр підтримки клієнтів платформи, ні у Кіберполіцію. З цим же так довго розбиратися!

Вітаємо, ти отримуєш бажане — все оплачуєш, а продавець просто розчинився в тумані з твоїми грошима.‍♀️.

Така собі перспектива, правда? Ну, а щоб залишатися і з грошима, і з товаром, краще роби все навпаки. І нехай твій шопінг буде без жертв.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.